Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Societate absorbanta. Cand puteti exercita dreptul de deducere TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Aug. 2017 Exclusiv
Tags: fuziune prin absorbtie, declaratia 394, deducere tva

Cand doua societati urmeaza procedura de fuziune prin absorbtie, apar mai multe neclaritati, de regula in urma facturilor emise anterior pe vechea societate, precum si in ce priveste dreptul de deducere TVA.

Astfel, in randurile urmatoare, avem ca exemplu o societate care a fuzionat prin absorbtie cu alta societate in 2015. Societatea primeste in 2017 facturi emise pe vechea societate in 2015 inainte de fuziune si neinregistrate in contabilitate de aceasta. 
 
Tinand seama ca societatea absorbanta a preluat drepturile si obligatiile absorbitei, vom vedea daca se poae exercita acum dreptul de deducere TVA in conditiile in care pe factura este CUI-ul societatii preluate prin fuziune (CUI radiat).
 
 In declaratia 394 pe CUI-ul vechi nu se poate declara. Stabilim daca poate fi declarata pe firma absorbanta completand declaratia rectificativa pentru luna emiterii facturii (2015).
 
Iata ce ne sfatuieste specialistul: 
 
 
Potrivit prevederilor art. 299 alin  (1) din Codul fiscal, pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: 
 
a) pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate ori serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau de catre o persoana impozabila, sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilor efectuate de catre persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, respectiv de catre persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri/servicii de la persoane impozabile in perioada in care aplica sistemul TVA la incasare; 
 
La art. 319 alin. (20)  lit. f) printre informatiile opbligatorii pe care trebuie sa le contina o factura se numara si denumirea/numele si adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala al beneficiarului, daca acesta este o persoana impozabila ori o persoana juridica neimpozabila;  
 
Asadar, in cazul dvs. apreciez ca TVA nu este deduductibila intrucat nu sunt indeplinite conditiile de forma prevazute in dispozitiile legale.
 
Intr-adevar  societate comerciala care absoarbe dobandeste drepturile si este tinuta de obligatiile societatilor comerciale pe care le absoarbe, din punct de vedere juridic.
 
Din punct de vedere fiscal, dupa fuziunea prin absorbirea se vor avea in vedere prevederile din legislatia fiscala aplicabila situatiilor respective (ex. pierderea fiscala inregistrata de societatea absorbita nu se recupereaza de catre societatea absorbanta, societatea absorbanta amortizeaza din punct de vedere fiscal valoarea fiscala a mijloacelor fixe amortizabile transferate de la societatea absorbita etc).
 
Situatia mentionata nu este stabilita prin legislatia fiscala, astfel ca la orice control se poate sa nu se acorda dreptul de deducere a TVA din facturile emise pe numele societatii absorbite avand in vedere si faptul ca societatea absorbita in cazul dvs. inceteaza sa existe potrivit prevederilor art. 250 alin. (1) lit.c) din Legea societatilor 31/1990. 
 
Din punct de vedere al declaratiei nu se poate declara pe codul dvs. intrucat societatea care a emis factura catre societatea absorbita a declarat livrarea/prestarea pe denumirea societatii respective. Practic in evidenta ANAF , aceasta societate apare ca radiate.In situatia in care veti declara aceasta achizitie vor aparea alte neconcordante intre societatea dvs. si furnizorul/prestatorul respectiv.
Acordati o nota raspunsului furnizat de specialist.
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Societate absorbanta. Cand puteti exercita dreptul de deducere TVA?":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016