Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In conformitate cu prevederile art. 157 alin. (2) din Codul fiscal, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 evidentiaza in decontul de TVA atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 145-1471, taxa aferenta achizitiilor intracomunitare, bunurilor si serviciilor achizitionate in beneficiul sau, pentru care respectivele persoane sunt obligate la plata TVA, in conditiile art. 150 alin. (2)-(6).
In cazul achizitiilor de bunuri din interiorul tarii supuse masurilor de simplificare conform art. 160 din Codul fiscal, alin. (3) al acestui articol stabileste ca beneficiarii au drept de deducere a taxei in limitele si in conditiile stabilite la art. 145-1471.In situatiile in care se aplica taxare inversa (achizitii intracomunitare de bunuri, achizitii de bunuri/servicii pentru beneficiarul este obligat la plata TVA potrivit prevederilor art. 150 alin. (2)-(6) din Codul fiscal, art. 1523 alin. (10) sau art. 160) inregistrarea taxei pe valoare adaugata de catre cumparator atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de TVA este denumita autolichidarea taxei pe valoarea adaugata. Colectarea taxei pe valoarea adaugata la nivelul taxei deductibile este asimilata cu plata taxei catre furnizor/prestator.
Astfel, in situatiile in care se aplica taxare inversa, taxa pe valoare adaugata aferenta bunurilor si serviciilor achizitionate este deductibila in limitele si in conditiile prevazute la art. 145 – 1471 din Codul fiscal.
In cazul in care nu sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 145 – 1471 pentru bunurile si serviciile pentru care au obligatia platii taxei pe valoare adaugata prin mecanismul taxarii inverse, persoanele impozabile colecteaza TVA dar nu au drept de deducere.
Irina Dumitrescu
Profesie : Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Studiu de caz: Livrarea unor produse agricole catre o tara din UEDEDUCERE TVA, achizitie auto: prevederile legiiSubventii pentru HoReCa. Societatea isi poate mentine dreptul de DEDUCERE TVA?Limitarea dreptului de folosinta pentru persoanele cu functii de conducere a unui singur autoturismFactura de prestari servicii se intocmeste cu TVA?Ultimele articole
E-Factura in 2024. Mai poate fi dedus TVA-ul din facturile primite in sistem clasic?Cum se poate efectua deducerea TVA-ului de pe bonurile fiscaleDreptul de deducere a TVA incepand din 2024DEDUCERE TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabiliiPro rata. Ce inseamna, formula de calcul si cazuri practiceArticole similare
Organizare evidenta contabila pentru intreprindere individuala (II) platitoare de TVAEvidentierea bonurilor fiscale in jurnalul pentru cumparariAjustarea TVA in conditiile anularii inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 148 - Cod FiscalAtentie la rambursarea TVA. Legislatie fiscal-contabila si studii de caz!Obligatia de plata TVA acoperita din microgranturi. Este aceasta suma eligibila?Ultimele articole
Microintreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVACe OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024E-TVA: Firme care inregistreaza diferente justificate intre D300 si decontul precompletat. Cum trebuie sa procedezeGrup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVANotificare de conformare e-TVA. Raspunsul va fi obligatoriu din 1 ianuarie sau 1 august 2025Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"