keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Fuziune prin absorbtie. Declaratiile pentru societatea absorbanta si pentru societatile absorbite

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Oct. 2017 Exclusiv
Tags: fuziune, formular 101, certificat de inregistrare fiscala, declaratia 010

In analiza urmatoare, avem ca subiect o societate absorbanta si doua societati absorbite. Toate societatile sunt platitoare de impozit pe profit si fac parte din grup. La momentul acesta trebuie sa se depuna la ONRC documentele pentru pasul 2. De asemenea, vom vedea ce obligatii declarative apar si care sunt termenele de depunere.

Iata raspunsul specialistului:
 
Pana la data radierii, societatea absorbita va depunde declaratiile din vectorul fiscal. Daca, de exemplu, societatea absorbita transfera salariatii, va elimina din vector contributiile si impozitul pe salarii. In ceea ce priveste tva si impozit, declararea acestora se va face conform vectorului fiscal. 
 
In urma fuziunii, o societate deja existenta absoarbe alte doua societati. In aceasta situatie, potrivit art. 16 alin. (4) lit. a) punctul 2 din Codul fiscal, cand un contribuabil inceteaza in cursul unui an fiscal, perioada impozabila se incheie in cazul fuziunilor care au ca efect juridic incetarea existentei persoanelor juridice absorbite prin dizolvare fara lichidare, la data inregistrarii hotararii ultimei adunari generale care a aprobat operatiunea sau de la alta data stabilita prin acordul partilor in cazul in care se stipuleaza ca operatiunea va avea efect la o alta data, potrivit legii.
 
Potrivit instructiunilor de completare ale formularului 101, persoanele juridice care, in cursul anului fiscal, se dizolva fara lichidare au obligatia sa depuna declaratia anuala de impozit pe profit, formularul 101, si sa plateasca impozitul pana la inchiderea perioadei impozabile, definita prin Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Daca in urma fuziunii prin absorbtie s-a transferat la societatea absorbanta si pierderea fiscala a societatii absorbite, potrivit instructiunilor de completare ale formularului 101 aprobate prin Ordinul 3386/2016, la randul 37 al D101 se completeaza de persoana juridica cedenta cu valoarea pierderii fiscale inregistrate in perioada curenta, transferata persoanei juridice beneficiare, si care nu se recupereaza de persoana juridica cedenta, potrivit art.31 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. 
 
Landul 38 al D101 se completeaza de persoana juridica beneficiara cu valoarea pierderilor fiscale inregistrate de contribuabilul cedent in perioada din anul curent cuprinsa intre 1 ianuarie si data la care operatiunea respectiva produce efecte si transferata de persoana juridica cedenta persoanei juridice beneficiare, potrivit art.31 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Deci societatea absorbanta va evidentia pierderea inregistrate de contribuabilul cedent in perioada din anul curent cuprinsa intre 1 ianuarie si data la care operatiunea respectiva produce efecte si transferata de persoana juridica cedenta persoanei juridice beneficiare la randul 38.
 
Din punct de vedere al TVA, potrivit art. 303 alin. (9) din Codul fiscal, in cazul fuziunii, persoana impozabila care preia patrimoniul altor persoane impozabile preia si soldul taxei de plata catre bugetul de stat sau/si, dupa caz, soldul sumei negative a taxei, pentru care persoana impozabila dizolvata nu a solicitat rambursarea sau eventualul drept de rambursare rezultat din solutionarea deconturilor cu sume negative de taxa cu optiune de rambursare depuse de persoanele impozabile dizolvate si nesolutionate pana la data fuziunii.
 
Declararea mentiunilor se efectueaza cu respectarea art. 88 din Legea 207/2015. Modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare fiscala trebuie aduse la cunostinta organului fiscal central, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni. Declaratia de mentiuni este insotita de documente care atesta modificarile intervenite.
 
Radierea inregistrarii fiscale reprezinta activitatea de retragere a codului de identificare fiscala si a certificatului de inregistrare fiscala si este reglementata prin art. 90 din Legea 207/2015.
La incetarea calitatii de subiect de drept fiscal, persoanele sau entitatile inregistrate fiscal prin declaratie de inregistrare fiscala potrivit art. 81 si 82  din Legea 207/2015 trebuie sa solicite radierea inregistrarii fiscale, prin depunerea unei declaratii de radiere. Declaratia 010 de radiere se depune in termen de 30 de zile de la incetarea calitatii de subiect de drept fiscal si trebuie insotita de certificatul de inregistrare fiscala in vederea anularii acestuia. 
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Formulare si Declaratii"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016