Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Important: Declararea si plata impozitului pe profit pentru anul 2010

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Nov. 2010
Tags: codul fiscal, contribuabili, impozit

Reamintim contribuabililor inregistrati ca platitori de impozit pe profit ca, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 87/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul ...


Reamintim contribuabililor inregistrati ca platitori de impozit pe profit ca, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 87/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, au fost abrogate prevederile art. 18 alineatele (2)-(7) referitoare la impozitul minim.

Astfel, potrivit modificarilor aduse legislatiei in domeniu, contribuabilii care, pana la 30 septembrie 2010 inclusiv, au fost obligati la plata impozitului minim, pentru definitivarea impozitului pe profit datorat pentru anul fiscal 2010, vor aplica urmatoarele reguli:
 
1) pentru perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010:
 
- vor determina impozitul pe profit aferent perioadei respective si vor efectua comparatia cu impozitul minim anual, prevazut la art.18 alin. (3) din Codul Fiscal (CF), recalculat in mod corespunzator pentru perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010, prin impartirea impozitului minim anual la 12 si inmultirea cu numarul de luni aferent perioadei respective, in vederea stabilirii impozitului pe profit datorat;
 
- vor stabili impozitul pe profit datorat;
 
- prin exceptie de la prevederile art. 34 alin. (1), (5) si (11) si ale art. 35 alin.(1) din CF, depunerea declaratiei privind impozitul pe profit pentru perioada 1 ianuarie - 30
septembrie 2010 si plata impozitului pe profit datorat din definitivarea impunerii, se va face pana la 25 februarie 2011;
 
2) pentru perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2010:
 
- contribuabilii vor depune declaratia privind impozitul pe profit si vor plati impozitul pe profit datorat potrivit prevederilor art. 34 alin. (1), (5) si (11) si ale art. 35 alin. (1) din CF.
 
Pentru reflectarea acestor operatiuni, Ordinul presedintelui ANAF nr. 101/2008 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, a fost modificat si completat prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 2.689/2010.
 
Conform prevederilor Codului Fiscal, modificat prin OUG nr. 87/2010 si a Ordinul presedintelui ANAF nr. 2.689/2010, pentru anul 2010, platitorii de impozit pe profit care au fost obligati la plata impozitului minim, vor completa si depune la unitatile fiscale teritoriale doua formulare 101, astfel:
 
a) pentru perioada 1 ianuarie 2010-30 septembrie 2010, formularul 101 se va depune pana la 25 februarie 2011;
 
b) pentru perioada 1 octombrie 2010 - 31 decembrie 2010, un alt formular 101 se va depune pana la 25 februarie 2011, pentru contribuabilii prevazuti la art. 34 alin. (1) lit. b)
din Legea nr. 571/2003 privind CF, cu modificarile si completarile ulterioare, care definitiveaza, pana la 25 februarie 2011, inchiderea exercitiului financiar al anului 2010;
 
c) pentru perioada 1 octombrie 2010 - 31 decembrie 2010, formularul 101 se va depune pana la 25 aprilie 2011 inclusiv, de catre contribuabilii prevazuti la art. 34 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 571/2003 privind CF care nu au definitivat inchiderea exercitiului financiar 2010 pana la 25 februarie 2011.
 
La completarea formularului, se vor avea in vedere prevederile Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, Hotararii Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, precum si deciziile Comisiei Fiscale Centrale, constituita la nivelul Ministerului Finantelor Publice, si Comisiei de Proceduri Fiscale, din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
 
In cazul in care platitorul corecteaza declaratia depusa, declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular, inscriind „X” in spatiul special prevazut in acest
scop.
 
Declaratia privind impozitul pe profit se completeaza cu ajutorul programului de asistenta. Formularul se depune in format hartie, semnat si stampilat conform legii, cu codificarea informatiei prin cod de bare sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
 
Alte precizari
 
Contribuabilii care inceteaza sa existe in cursul anului fiscal au obligatia sa depuna formularul 101 pana la data depunerii situatiilor financiare la registrul comertului, respectiv pana la data incheierii perioadei impozabile in cazul divizarilor sau fuziunilor care au ca efect juridic incetarea existentei persoanelor juridice prin dizolvare fara lichidare, la una dintre urmatoarele date:
 
- la data inregistrarii in registrul comertului/registrul tinut de instantele judecatoresti competente a noii societati sau a ultimei dintre ele, in cazul constituirii uneia sau mai multor societati noi;
 
- la data inregistrarii hotararii ultimei adunari generale care a aprobat operatiunea sau de la alta data stabilita prin acordul partilor in cazul in care se stipuleaza ca operatiunea va avea efect la o alta data, potrivit legii;
 
- la data inmatricularii persoanei juridice infiintate potrivit legislatiei europene, in cazul in care prin fuziune se constituie asemenea persoane juridice;
 
- la data stabilita potrivit legii, in alte cazuri decat cele mentionate la lit. a), b) si c).
 
Organizatiile nonprofit au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit anual, pana la 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul.
 
Contribuabilii care obtin venituri majoritar din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, pomicultura si viticultura au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit anual, pana la 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul.
 
Determinarea profitului impozabil si a impozitului pe profit se efectueaza urmarindu-se metodologia de calcul prevazuta de Titlul II «Impozitul pe profit», din CF, in mod corespunzator pentru cele doua perioade, luand in calcul veniturile si cheltuielile inregistrate.
 
Pierderea fiscala inregistrata in cele doua perioade aferente anului 2010 se recupereaza potrivit prevederilor art. 26 din CF, fiecare perioada fiind considerata an fiscal in sensul perioadei de 5 ani, respectiv 7 ani.
 
Potrivit art. 35 alin.(3) din CF, contribuabilii sunt responsabili pentru calculul impozitului pe profit.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Important: Declararea si plata impozitului pe profit pentru anul 2010 ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016