Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

OFICIAL! Modificari la sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor prin cardul bancar

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 13 Apr. 2020
Tags: plata online a taxelor, ghiseul virtual de plati, contribuabili mari si mijlocii

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 305 din 10.04.2020, a fost publicata Hotararea nr. 285/2020 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.235/2010 privind aprobarea realizarii Sistemului national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar.

Hotararea intra in vigoare incepand cu data de 10 aprilie 2020. 

Una dintre noutati prevede realizarea ghiseului virtual de plati, numit «Sistemul national electronic de plata online a obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat», ca parte componenta a Sistemului electronic national.

De asemenea, institutiile publice care desfasoara activitati de incasare a obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat prin utilizarea mijloacelor electronice de plata sau altor mijloace de plata, stabilite prin decizie a presedintelui Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei se vor inregistra in SNEP pentru furnizarea informatiilor privind cuantumul acestora si pentru asigurarea accesului la o solutie de plata electronica a respectivelor obligatiiin vederea platii de catre contribuabilii persoane fizice, persoane fizice autorizate, persoane juridice sau alte entitati fara personalitate juridica.
 

Extras din Hotararea nr. 285/2020:


Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Art. I. -

Hotararea Guvernului nr. 1.235/2010 privind aprobarea realizarii Sistemului national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 838 din 14 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Titlul se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
"HOTARARE

privind aprobarea Sistemul national electronic de plata online a obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat"

2. Articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. 1. -

Se aproba realizarea ghiseului virtual de plati, numit «Sistemul national electronic de plata online a obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat», denumit in continuare SNEP, ca parte componenta a Sistemului electronic national, denumit in continuare SEN, in conformitate cu termenii si conditiile prezentei hotarari."

3. Articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. 2. -
(1) Dezvoltarea, implementarea, administrarea si operarea SNEP se realizeaza de catre Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei.

(2) Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei poate incheia protocoale de colaborare in vederea aplicarii dispozitiilor alin. (1).

(3) Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei va asigura corelarea evolutiei tehnice a SNEP cu dezvoltarea altor sisteme informatice ale autoritatilor publice, pentru evitarea paralelismelor si asigurarea eficientei economice."

4. Articolul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. 3. -
(1) In vederea platii de catre contribuabilii persoane fizice, persoane fizice autorizate, persoane juridice sau alte entitati fara personalitate juridica a obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat prin utilizarea mijloacelor electronice de plata sau altor mijloace de plata, stabilite prin decizie a presedintelui Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei, institutiile publice care desfasoara activitati de incasare a acestor obligatii se vor inregistra in SNEP pentru furnizarea informatiilor privind cuantumul acestora si pentru asigurarea accesului la o solutie de plata electronica a respectivelor obligatii.

(2) Monitorizarea modalitatii de implementare a mijloacelor de plata prevazute la alin. (1) se realizeaza de catre Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei cu avizul Ministerului Finantelor Publice."

5. La articolul 5, alineatele (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

"(2) Solutia de interfatare si interconectare dintre platforma de plati si sistemul bancar, respectiv dintre platforma de plati si institutiile publice, precum si orice modificare a acesteia, necesara pentru implementarea corespunzatoare a dispozitiilor art. 2 alin. (1), se vor stabili prin norme ce vor fi emise prin decizie a presedintelui Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei.

(3) In cazul institutiilor publice care nu detin un sistem electronic de gestionare a obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat, dupa inscriere, utilizatorii vor avea posibilitatea de a efectua plati cu completarea individuala, manuala, a sumei si a tipului de tranzactie."

6. Articolul 6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. 6. -

Procedura de inregistrare, standardele si caracteristicile tehnice ale interfetei de tranzactionare online, precum si orice modificare a acesteia, necesara pentru implementarea corespunzatoare a dispozitiilor art. 2 alin. (1), vor fi aprobate prin decizie a presedintelui Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei."

7. Articolul 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. 7. -
(1) Conditiile privind constituirea si actualizarea in SNEP a informatiilor referitoare la obligatiile de plata catre bugetul general consolidat ale contribuabililor, precum si accesul la acestea vor fi stabilite prin decizie a presedintelui Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei.

(2) Informatiile minime si obligatorii ale mesajelor electronice de plata completate de contribuabili, precum si informatiile minime si obligatorii comunicate contribuabililor prin intermediul SNEP, aferente obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat, precum si orice modificare a acestora se stabilesc prin decizie a presedintelui Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei."

8. La articolul 8, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(2) Institutiile publice care desfasoara activitati de incasare a obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat accepta toate mijloacele electronice de plata online (internet banking, mobile banking, fara a se limita la acestea), iar in cazul in care opteaza pentru plata respectivelor obligatii utilizand cardul bancar este necesar sa isi selecteze furnizorul de servicii de acceptare de plati electronice, conform legislatiei in vigoare."

9. La articolul 9, alineatele (1) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

"Art. 9. -
(1) Pentru incasarea obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat, fiecare institutie publica va deschide la furnizorul de servicii de acceptare de plati electronice, selectat potrivit art. 8 alin. (2), un cont colector unic.
. . . . . . . . . .
(4) Virarea sumelor incasate prin mijloace de plata, altele decat cele privind plata online cu cardul, se realizeaza potrivit metodologiei aprobate prin decizie emisa de catre Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei cu avizul Ministerului Finantelor Publice."

10. La articolul 10, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. 10. -
(1) Comisioanele percepute de furnizorii de servicii pentru operatiunile de tranzactionare online cu cardul bancar sau alte mijloace electronice de plata, aferente incasarii obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat prin intermediul SNEP, nu vor depasi tarifele maximale aprobate prin decizie emisa de catre Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei cu avizul Ministerului Finantelor Publice."

11. Articolul 11 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. 11. -
Reglementarea relatiilor functionale dintre prestatorii de servicii institutii publice care efectueaza prestatii in baza unor taxe si entitatile colectoare ale acestor taxe, precum si identitatea electronica si orice modificare a acestora necesara in vederea asigurarii implementarii dispozitiilor art. 2 alin. (1) se vor stabili prin norme aprobate prin decizie emisa de catre Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei cu avizul Ministerului Finantelor Publice."

12. Dupa articolul 12 se introduce un nou articol, articolul 13, cu urmatorul cuprins:

"Art. 13. -
Normele metodologice, precum si normele tehnice privind Sistemul national electronic de plata online a obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat se stabilesc prin decizie a presedintelui Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei, cu avizul Secretariatului General al Guvernului si al Ministerului Finantelor Publice, si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I."

Art. II. -

Normele metodologice privind Sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar, aprobate prin Ordinul ministrului comunicatiilor si societatii informationale, al ministrului administratiei si internelor si al ministrului finantelor publice nr. 168/14/95/2011, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 74 din 28 ianuarie 2011, se modifica dupa cum urmeaza:

1. La capitolul 2 punctul 2.2 subpunctul 2.2.4, litera a) va avea urmatorul cuprins:
"a) comisionul perceput de institutia de credit acceptatoare, aferent efectuarii platii electronice, se va oferta procentual, iar nivelul maximal al acestuia, indicat in documentatia de atribuire, nu va depasi 1% din valoarea tranzactiei, dar nu va fi mai mare de 30 de lei in situatia in care prin aplicarea cotei de 1% rezulta o suma mai mare de 30 de lei;".

2. La anexa nr. 3 la normele metodologice, "Modelul cererii de inregistrare a institutiilor publice in Sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar", nota explicativa nr. 13 va avea urmatorul cuprins:

"13 Se vor inscrie, conform celor aprobate prin hotarare a consiliului local (sau, in cazul autoritatilor administratiei publice centrale, prin acte normative specifice), procentul si numele complet al autoritatii publice care va suporta comisionul bancar la plata online."

Art. III. -
(1) Normele metodologice, precum si normele tehnice privind Sistemul national electronic de plata online a obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat, prevazute la art. 13 din Hotararea Guvernului nr. 1.235/2010 privind aprobarea realizarii Sistemului national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar, se aproba in 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei hotarari.

(2) La data intrarii in vigoare a normelor metodologice, precum si a normelor tehnice stabilite prin decizie a presedintelui Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei, Ordinul ministrului comunicatiilor si societatii informationale, al ministrului administratiei si internelor si al ministrului finantelor publice nr. 168/14/95/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind Sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 74 din 28 ianuarie 2011, precum si Ordinul ministrului comunicatiilor si societatii informationale nr. 173/2011 pentru aprobarea Normelor tehnice privind Sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 75 din 28 ianuarie 2011, se abroga.
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "OFICIAL! Modificari la sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor prin cardul bancar":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016