Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Pana in luna mai a acestui an, in calitate de persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, ne-amobisnuit cu ideea ca perioada fiscala este trimestrul calendaristic daca, in anul calendaristic ...
Pana in luna mai a acestui an, in calitate de persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, ne-amobisnuit cu ideea ca perioada fiscala este trimestrul calendaristic daca, in anul calendaristic precedent, am inregistrat o cifra de afaceri sub 100.000 euro rezultata din realizarea de operatiuni taxabile si scutite cu drept de deducere.
In situatia in care efectuam achizitii intracomunitare de bunuri, incepand cu data de 1mai 2009, cifra de afaceri realizata nu mai este decisiva in stabilirea perioadei fiscale.
Spre deosebire de perioada anterioara datei de 1 mai 2009, cand modificarea perioadei fiscale se efectua doar la inceputul unui nou an calendaristic, incepand cu aceasta data,modificarea are loc in cursul anului.
Deci, nu a scapat de modificari nici perioada fiscala reglementata prin art. 1561 din Codul fiscal aplicabila persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA. Modificarile au fost aduse prin introducerea de noi prevederi prin cap. V art. 32 pct. 11 din O.U.G. nr. 34 din 11 aprilie 2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unormasuri financiar- fiscale.
Prin acest act normativ, alin. 6 al art. 1561 dinCodul fiscal a fost imbogatit prin inserarea a doua noi alineate: alin. (61) si alin. (62). Sintetic, cele doua alineate se refera la obligativitatea modificarii ireversibile a perioadei fiscale din trimestrul calendaristic in luna calendaristica in situatia in care se efectueaza operatiuni de achizitii intracomunitare, taxabile in Romania.
Analitic, fiecare nou alineat inserat impune persoanei impozabile inregistrate in scopuri de TVA reconsiderarea perioadei fiscale cu obligativitarea respectarii anumitor conditii.
Altfel spus,
conform alin. 61, persoana impozabila care utilizeaza drept perioada fiscala trimestrul calendaristic este obligata sa schimbe aceasta perioada fiscala in luna calendaristica in situatia in care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania. Aceasta perioada fiscala se reconsidera diferit, in functie de momentul in care intervine exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare realizate.
In acest context, noua perioada fiscala „lunara“ incepe sa „curga“ din:
prima luna a unui trimestru calendaristic in curs, in situatia in care exigibilitatea taxei intervine in prima luna a trimestrului respectiv;
a treia luna a trimestrului calendaristic in curs, in situatia in care exigibilitatea taxei intervine in a doua luna a trimestrului respectiv.
Nota:
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor Manualul Contabilului Incepator - stick USB Operare SAGA Exemple practice si recomandari
In acest caz, primele doua luni ale trimestrului in curs reprezinta o perioada fiscala distincta pentru care se depune un decont separat de taxa.
prima luna a trimestrului calendaristic urmator, in situatia in care, daca exigibilitatea taxei intervine in a treia luna a trimestrului calendaristic anterior;
conformalin. (62), persoana impozabila obligata sa utilizeze drept perioada fiscala luna calendaristica in locul trimestrului calendaristic este obligata sa depuna la organul fiscal competent o declaratie de mentiuni.
Aceasta declaratie se depune in termen de cel mult 5 zile lucratoare de la sfarsitul lunii in care a intervenit exigibilitatea taxei pentru achizitia intracomunitara efectuata. Declaratia de mentiuni este cea cunoscuta sub denumirea prescurtata „vector 010“, reglementata prin O.M.E.F. nr. 262 din 19 februarie 2007 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor
Modificarea are loc prin completarea formularului „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (010), cod M.F.P. 14.13.01.10.11/1“ la sectiunea 1 „Taxa pe valoarea adaugata“ cu urmatoarele subsectiuni:
1.11 „Perioada fiscala“, respectiv 1.11. 1 „Lunara“ si
1.14 „Incepand cu data de ...“
Prin depunerea unei astfel de declaratii, datele raportate prin deconturile lunare de TVA se vor regasi in mod corespunzator in fisa analitica pe platitor organizata de organul fiscal competent.
Nota:
Schimbarea perioadei fiscale este ireversibila, fara posibilitatea revenirii la utilizarea trimestrului calendaristic drept perioada fiscala.
Asa cum se poate constata din textul O.U.G. nr. 34/2009,modificarea perioadei fiscale nu este conditionata si de achitarea unui avans pentru efectuarea in perspectiva a unei achizitii intracomunitare.
Exigibilitatea taxei pentru o achizitie intracomunitara de bunuri
Nu putem discuta despre exigibilitatea taxei fara sa abordam mai intai faptul generator al taxei.
Faptul generator este definit prin art. 134 alin. (1) din Codul fiscal, titlul VI, drept moment in care sunt realizate conditiile legale necesare pentru stabilirea exigibilitatii taxei.
Astfel, faptul generator poate interveni in trei momente distincte:
1. la data livrarii bunurilor;
2. la data emiterii facturii, chiar daca nu a avut loc o livrare de bunuri;
3. la data emiterii facturii pentru incasarea unui avans.
La randul ei, exigibilitatea taxei este definita, de asemenea, prin art. 134, dar la alin. (2). Astfel, exigibilitatea taxei reprezinta data la care autoritatea fiscala este indreptatita sa solicite persoanelor obligate, plata taxei aferente unei operatiuni economice.
Acestea sunt definitiile generale ale faptului generator si exigibilitatii taxei. Pentru achizitiile intracomunitare, cele doua aspecte sunt tratate separat, la art. 135 „Faptul generator si exigibilitatea pentru achizitii intracomunitare de bunuri“.
Asadar, faptul generator pentru o achizitie intracomunitara de bunuri efectuata de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania intervine la aceeasi data la care intervine faptul generator pentru livrarea intracomunitara de bunuri efectuata de furnizorul firmei din Romania.
Ca regula generala, pentru o achizitie intracomunitara de bunuri, exigibilitatea taxei intervine in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator.
Totusi, la aceasta regula generala se prevede o exceptie conform careia exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii de catre furnizorul stabilit intr-un stat membru, cu conditia ca factura respectiva sa fie emisa inainte de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator.
Prin Normele metodologice de aplicare ale art. 135, la pct. 17, exigibilitatea taxei este stabilita pentru unul din urmatoarele doua momente:
la data emiterii facturii;
in a cincisprezecea zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc livrarea de bunuri.
Atentie!
In conditiile actuale privind schimbarea perioadei fiscale in cursul anului, trebuie acordata o atentie sporita stabilirii momentului exigibilitatii taxei in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri.
Sa recapitulam!
daca realizam achizitii intracomunitare de bunuri, perioada fiscala devine obligatoriu luna calendaristica, chiar daca cifra de afaceri din anul precedent a fost sub 100.000 euro;
schimbarea perioadei fiscale din „trimestru“ in „luna“ are loc in cursul anului;
schimbarea perioadei fiscale este ireversibila.
Articol preluat din Revista Romana de TVA nr. 5/ mai 2009.
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
E-Factura: Procesul de implementare va fi realizat in doua etape in 2024Un deputat PDL vrea ca preturile la alimente sa fie afisate atat cu TVA de 24%, cat si cu TVA de 5%Modificarile aduse de OUG nr. 24 din 2012 pentru TVA si sistemul financiar bancarAjustare TVA pentru bunuri lipsa, imputate. Cu ce cota de TVA facem ajustarea?Care sunt efectele fiscale si contabile la anularea din oficiu a codului de inregistrare TVA?Ultimele articole
E-TVA si Notificarea de conformare. Se pot corecta diferentele dintre D300 si Decontul precompletat? Control antifrauda in 2025: TVA nedeductibil si obligatii suplimentare pentru firmeCadouri de Paste in 2025. Platiti CAS, CASS si impozit pe venit pentru aceste cheltuieli?E-TVA. Cum sa corelezi exigibilitatea TVA cu datele din Decontul precompletat e-TVATVA imobiliare. Ce cota TVA trebuie aplicata la vanzarea imobilelor catre persoane fiziceArticole similare
Alerta fiscalitate 06-10 octombrie 2008TVA la incasare. Colectare si deducere TVA dupa intrarea in inactivitate temporaraMasuri de simplificare pentru deseuriPana pe 29 mai 2024 microintreprinderile trebuie sa depuna situatiile financiare anualeCum se factureaza combustibilul cu pret redus de 50 bani/litru, conform OUG 106/2022?Ultimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorBon fiscal de peste 100 euro. Conditii pentru a putea deduce TVA-ulCoduri SAF-T. Codurile SAF-T in cazul operatiunilor supuse TVA la incasareImpozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300Articole similare
Sfera de aplicare TVA: cum sunt privite achizitiile intracomunitare de bunuriAchizitie intracomunitara: Regimul formularelor 390 si 301Vineri 6 mai, termen pentru Declaratia 092ACHIZITII INTRACOMUNITARE de bunuri. Cum procedam declararea in D 390 si D 300?Taxarea serviciilor efectuate asupra bunurilor imobileUltimele articole
Achizitie intracomunitara. Cand devine platitoare de TVA firma din RomaniaACHIZITII INTRACOMUNITARE sub plafon. Tratament fiscal util firmelor cu cod special de TVAAchizitie intracomunitara. Ce trebuie sa stii daca nu esti platitor de TVASchimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaArticole similare
Scoatere din oficiu din evidenta platitorilor de TVA. Ce riscuri apar privind rambursarea?Documentar fiscal: modificarile TVA aduse de OG nr. 15 din 2012Un nou formular 300 - Decontul de TVAOANAF nr. 1436: Util pentru persoanele impozabile cu inregistrarea TVA anulataLeasing financiar. Vanzare autoturism pentru care s-a limitat dreptul de deducere. Facem ajustarea de TVA?Ultimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorControl ANAF in sem. II 2024. Deficiente descoperite pe linia combaterii evaziunii fiscaleErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300Noutati legislative. 5 noutati fiscale privind TVA in 2025Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valuta
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"