Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Pana in luna mai a acestui an, in calitate de persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, ne-amobisnuit cu ideea ca perioada fiscala este trimestrul calendaristic daca, in anul calendaristic ...
Pana in luna mai a acestui an, in calitate de persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, ne-amobisnuit cu ideea ca perioada fiscala este trimestrul calendaristic daca, in anul calendaristic precedent, am inregistrat o cifra de afaceri sub 100.000 euro rezultata din realizarea de operatiuni taxabile si scutite cu drept de deducere.
In situatia in care efectuam achizitii intracomunitare de bunuri, incepand cu data de 1mai 2009, cifra de afaceri realizata nu mai este decisiva in stabilirea perioadei fiscale.
Spre deosebire de perioada anterioara datei de 1 mai 2009, cand modificarea perioadei fiscale se efectua doar la inceputul unui nou an calendaristic, incepand cu aceasta data,modificarea are loc in cursul anului.
Deci, nu a scapat de modificari nici perioada fiscala reglementata prin art. 1561 din Codul fiscal aplicabila persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA. Modificarile au fost aduse prin introducerea de noi prevederi prin cap. V art. 32 pct. 11 din O.U.G. nr. 34 din 11 aprilie 2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unormasuri financiar- fiscale.
Prin acest act normativ, alin. 6 al art. 1561 dinCodul fiscal a fost imbogatit prin inserarea a doua noi alineate: alin. (61) si alin. (62). Sintetic, cele doua alineate se refera la obligativitatea modificarii ireversibile a perioadei fiscale din trimestrul calendaristic in luna calendaristica in situatia in care se efectueaza operatiuni de achizitii intracomunitare, taxabile in Romania.
Analitic, fiecare nou alineat inserat impune persoanei impozabile inregistrate in scopuri de TVA reconsiderarea perioadei fiscale cu obligativitarea respectarii anumitor conditii.
Altfel spus,
conform alin. 61, persoana impozabila care utilizeaza drept perioada fiscala trimestrul calendaristic este obligata sa schimbe aceasta perioada fiscala in luna calendaristica in situatia in care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania. Aceasta perioada fiscala se reconsidera diferit, in functie de momentul in care intervine exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare realizate.
In acest context, noua perioada fiscala „lunara“ incepe sa „curga“ din:
prima luna a unui trimestru calendaristic in curs, in situatia in care exigibilitatea taxei intervine in prima luna a trimestrului respectiv;
a treia luna a trimestrului calendaristic in curs, in situatia in care exigibilitatea taxei intervine in a doua luna a trimestrului respectiv.
Nota:
Cartea verde a Contabilitatii varianta online Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor SAF-T pentru Contribuabili Mici
In acest caz, primele doua luni ale trimestrului in curs reprezinta o perioada fiscala distincta pentru care se depune un decont separat de taxa.
prima luna a trimestrului calendaristic urmator, in situatia in care, daca exigibilitatea taxei intervine in a treia luna a trimestrului calendaristic anterior;
conformalin. (62), persoana impozabila obligata sa utilizeze drept perioada fiscala luna calendaristica in locul trimestrului calendaristic este obligata sa depuna la organul fiscal competent o declaratie de mentiuni.
Aceasta declaratie se depune in termen de cel mult 5 zile lucratoare de la sfarsitul lunii in care a intervenit exigibilitatea taxei pentru achizitia intracomunitara efectuata. Declaratia de mentiuni este cea cunoscuta sub denumirea prescurtata „vector 010“, reglementata prin O.M.E.F. nr. 262 din 19 februarie 2007 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor
Modificarea are loc prin completarea formularului „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (010), cod M.F.P. 14.13.01.10.11/1“ la sectiunea 1 „Taxa pe valoarea adaugata“ cu urmatoarele subsectiuni:
1.11 „Perioada fiscala“, respectiv 1.11. 1 „Lunara“ si
1.14 „Incepand cu data de ...“
Prin depunerea unei astfel de declaratii, datele raportate prin deconturile lunare de TVA se vor regasi in mod corespunzator in fisa analitica pe platitor organizata de organul fiscal competent.
Nota:
Schimbarea perioadei fiscale este ireversibila, fara posibilitatea revenirii la utilizarea trimestrului calendaristic drept perioada fiscala.
Asa cum se poate constata din textul O.U.G. nr. 34/2009,modificarea perioadei fiscale nu este conditionata si de achitarea unui avans pentru efectuarea in perspectiva a unei achizitii intracomunitare.
Exigibilitatea taxei pentru o achizitie intracomunitara de bunuri
Nu putem discuta despre exigibilitatea taxei fara sa abordam mai intai faptul generator al taxei.
Faptul generator este definit prin art. 134 alin. (1) din Codul fiscal, titlul VI, drept moment in care sunt realizate conditiile legale necesare pentru stabilirea exigibilitatii taxei.
Astfel, faptul generator poate interveni in trei momente distincte:
1. la data livrarii bunurilor;
2. la data emiterii facturii, chiar daca nu a avut loc o livrare de bunuri;
3. la data emiterii facturii pentru incasarea unui avans.
La randul ei, exigibilitatea taxei este definita, de asemenea, prin art. 134, dar la alin. (2). Astfel, exigibilitatea taxei reprezinta data la care autoritatea fiscala este indreptatita sa solicite persoanelor obligate, plata taxei aferente unei operatiuni economice.
Acestea sunt definitiile generale ale faptului generator si exigibilitatii taxei. Pentru achizitiile intracomunitare, cele doua aspecte sunt tratate separat, la art. 135 „Faptul generator si exigibilitatea pentru achizitii intracomunitare de bunuri“.
Asadar, faptul generator pentru o achizitie intracomunitara de bunuri efectuata de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania intervine la aceeasi data la care intervine faptul generator pentru livrarea intracomunitara de bunuri efectuata de furnizorul firmei din Romania.
Ca regula generala, pentru o achizitie intracomunitara de bunuri, exigibilitatea taxei intervine in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator.
Totusi, la aceasta regula generala se prevede o exceptie conform careia exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii de catre furnizorul stabilit intr-un stat membru, cu conditia ca factura respectiva sa fie emisa inainte de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator.
Prin Normele metodologice de aplicare ale art. 135, la pct. 17, exigibilitatea taxei este stabilita pentru unul din urmatoarele doua momente:
la data emiterii facturii;
in a cincisprezecea zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc livrarea de bunuri.
Atentie!
In conditiile actuale privind schimbarea perioadei fiscale in cursul anului, trebuie acordata o atentie sporita stabilirii momentului exigibilitatii taxei in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri.
Sa recapitulam!
daca realizam achizitii intracomunitare de bunuri, perioada fiscala devine obligatoriu luna calendaristica, chiar daca cifra de afaceri din anul precedent a fost sub 100.000 euro;
schimbarea perioadei fiscale din „trimestru“ in „luna“ are loc in cursul anului;
schimbarea perioadei fiscale este ireversibila.
Articol preluat din Revista Romana de TVA nr. 5/ mai 2009.
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Obligatii declarative cu termen la 10 iunie 2012Achizitie intracomunitara de bunuri efectuata de o persoana inregistrata in scop special de TVA. Ce scutiri se aplica?Declaratie INTRASTAT import marfa din afara ComunitatiiRambursare ilegala de TVAPersoanele impozabile cu regim mixt si persoanele partial impozabileUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Guvernul a decis: se majoreaza plafonul pana la 65.000 euro. PFA si microintreprinderile, scutite de inregistrarea TVAMonografie contabila pentru acordarea bonificatiei pe impozitul pe profit. OUG 99/2020Procedura de anulare sau reducere a penalitatilor si majorarilor de intarziereFirma in insolventa la 31.12.2017. Care este data aplicarii sistemului platii defalcate a TVA?Imobilizari achizitionate in leasing financiar. Costul de achizitieUltimele articole
OUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROArticole similare
Declaratii fiscale cu termen la 6, respectiv 10 noiembrie. Ce obligatii indeplinim?Noutati legislatie Fiscala 08-12 decembrie 2008 - Monitorul OficialStudiu de caz: Exercitarea dreptului de deducere a TVA aferenta achizitiilor in cazul unei microintreprinderiCalcularea plafoanelor privind TVA. Iata cursurile valutare pentru anul 2013!Calendar fiscal: Ce declaratii depunem la 26 mai 2014?Ultimele articole
Operatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileCum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiRO e-Transport: Amenzile pentru neactualizarea codului UIT se dau firmei sau soferului?Amenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaCotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaArticole similare
Documente justificative pentru bunuri acordate cadou. Care sunt implicatiile fiscale?Ce modifica Ordinul ANAF nr. 418 din 2012 privind Declaratia 311Iesirea din sistemul TVA la incasare. Cand devine exigibil TVA-ul aferent facturilor neincasate?Semestrul sau anul calendaristic pot fi utilizate drept PERIOADE FISCALECalculul declaratia 101Ultimele articole
Cum se declara in D394 facturile si bonurile fiscaleCare este termenul de prescriere pentru solicitarea rambursarii TVADecont TVA 2024: Ghid Complet | Completare, Depunere, TermeneAjustare TVA. Studii de caz utile chiar si pentru cei mai abili contabiliSistemul TVA la incasare: ce este, cand si de cine poate fi aplicatAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"