Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Pentru societate care a fost micro in 2022 si ramane micro in 2023, se mai depune D700 pana in 31.03.2023?
Raspuns:
Impozitul pe veniturile microintreprinderilor a devenit impozit optional incepand cu anul 2023 insa pentru societatile care la 31 decembrie 2022 indeplinesc conditiile de microintreprindere si doresc sa ramana platitoare de acest impozit in 2023 nu s-a stabilit obligatia de a opta prin formularul 700.
Aceste societati nu depun declaratia 700 pentru a transmite optiunea de impozit. Se considera o optiune tacita daca nu isi schimba vectorul la platitor de impozit pe profit.
Art. 47 alin. (1) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare defineste microintreprinderea ca fiind o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
-a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
-capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
-nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
-a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 - «Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal», in proportie de peste 80% din veniturile totale;
-are cel putin un salariat, cu exceptia societatii nou-infiintate;
are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor.

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Conditia referitoare la plafonul maxim de 500.000 euro, se aplica incepand cu veniturile anului 2023, pentru veniturile aferente anului 2022 plafonul fiind de 1.000.000 euro. (baza legala : art. IX lit. e) din O.G. nr. 16/2022, modificata prin Legea nr. 370/2022).

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
HG 679/2015 privind modificarea Normelor de aplicare a OUG nr. 6/2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii MICROINTREPRINDERIlor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceriSerie de intrebari si raspunsuri MEEMA privind acordarea de granturi. Codul CAEN 6920 pentru PFA este eligibil?Analiza consultantului: Impozitul datorat in cazul lichidariiIndemnizatia si alte sume de aceeasi natura primite de salariati pe perioada detasarii sau delegariiIata solutia ideala pentru a scapa de stresul schimbarilor legislative in domeniul fiscal-contabil!Ultimele articole
Piata muncii si impactul TVA asupra salariilor si beneficiilorImpozit pe profit. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleTrecere la impozit pe profit in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulPlatitor de impozit pe profit cu 1 ianuarie 2023. Poate trece la impozitarea micro din 2025?Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Articole similare
D700. Schimbarea perioadei fiscale TVA se poate face in timpul anului?Inregistrarea firmelor ca platitoare de TVA in cazul in care importa marfuriInregistrare in scopuri de TVA 2023. Spete si studii de caz utilePFA in 2023: Care sunt obligatiile fiscale si termenele de plata specifice unei persoane fizice autorizate?Ce obligatii fiscale au de indeplinit firmele care isi suspenda activitateaUltimele articole
D700 ANAF. Etape pe care sa le urmati daca NU ati solicitatat la timp inregistrarea in scopuri de TVAAjustare TVA. Cum se procedeaza in cazul bunurilor de capital achizitionate prin leasingPlatitor de TVA. Cum poate iesi de la TVA prin optiuneDepasire plafon TVA. Depunere si completare D700 pas cu pasPlatitor de TVA. Cum se poate modifica perioada fiscala a TVAArticole similare
Ce pasi trebuie sa urmeze firmele care au datorat impozit gresit la ANAF, incepand cu 1 ianuarie 2023Fime care platesc impozit pe venit. Daca raman la acelasi impozit, mai trebuie depusa D700 in 2024?Registrul fiscal 2023: Daca firmele schimba vectorul fiscal sunt obligate sa achizitioneze un nou document?Asociat in firme platitoare de impozit micro si pe profit. Se va ajusta vectorul fiscal in acest caz?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"