Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Vom analiza mai jos cazul unei persoane fizice platitoare de TVA care achizitioneaza materiale si construieste un imobil care va fi vandut sau inchiriat, intr-un interval de timp de 2 ani, de la data inceperii lucrarilor. Vom vedea in ce limita de timp se poate ajusta TVA-ul (compensarea TVA-ului nerambursat cu TVA-ul care va fi colectat).
Solutia consultantului:
Potrivit prevederilor art. 135 din Codul de procedura fiscala, dreptul contribuabililor de a cere compensarea sau restituirea creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la compensare sau restituire.
In practica sunt intalnite foarte multe probleme de interpretare cu privire la aceasta prevedere legala, insa in cazul dvs. daca veti incepe efectuarea de operatiuni taxabile dupa 2 ani iar in termen de 5 ani de la inregistrarea sumei de rambursat veti acoperi soldul TVA de recuperat cu TVA colectata atunci nu ar trebui sa intampinati probleme.
Probleme ar putea aparea in masura in care soldul TVA de recuperat este compensat cu TVA colectata pe o perioada mai lunga de 5 ani. In acelasi timp trebuie sa aveti in vedere faptul ca soldul TVA de recuperat se va constitui pe parcursul celor 2 ani de la inceperea lucrarilor, astfel ca acesta va fi constituit din sume ce pot avea termene de prescriptie diferite.
Cel mai indicat ar fi sa pastrati o analiza detaliata a soldului iar in masura in care constatati ca TVA colectata este insuficienta pentru compensarea aecstui sold si ca exista riscul depasirii perioadei de prescriptie sa solicitati rambursarea TVA.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
In practica, exista si pareri potrivit carora dreptul de rambursare/compensare TVA este infinit intrucat acesta se naste o data cu depunerea fiecarui decont de TVA, iar in masura in care soldul TVA de recuperat se preia in fiecare decont ulterior de TVA durata de prescriptie s-ar prelungi in mod automat.
Totusi, pentru a fi prudent cel mai indicat ar fi sa luati in considerare termenul de prescriptie de 5 ani. In general, din analiza cutumei inspectorilor fiscali, acestia resping la rambursare sume ce provin din perioade fiscale mai vechi de 5 ani de zile.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Achizitie auto second-hand din Germania. Regim TVAAnunt ANAF: Schimbarea perioadei fiscale in sensul TVA in cursul anuluiMicrointreprindere si intermediere tranzactii financiare si servicii de consultanta. Care e regimul TVA?Comercializarea serviciilor de piata. Comertul en detailCheltuiala cu impozitul pe venitul suplimentar - energie electrica. Regim fiscalUltimele articole
Redobandirea codului de TVA dupa anulare. Ce trebuie sa stiiVineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAArticole similare
Controale ANAF la persoanele fizice. Ce probleme au gasit inspectorii in sem. I din 2024Rambursarea TVA. Modificari si efecteDeducere TVA factura de la neplatitor de TVAFinantele propun cresterea subventiei la acciza pentru combustibil de la 13 la 20 de bani25 martie - termen pentru declararea impozitului pe profit pentru anul fiscal 2011Ultimele articole
Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?A fost prelungit termenul pentru acordarea facilitatilor fiscale introduse prin OUG 107/2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVASe suspenda pana pe 1 septembrie 2025 obligatia de a avea CNP si cod QR pe bonurile fiscale, conform OUG 125/2024Implementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Articole similare
Suspendare activitate. Recuperare TVARambursare TVA din UE. Cum intocmim monografia contabila?Rambursarea TVA DE RECUPERAT cu inspectie fiscala ulterioara. Cum se face compensarea TVA DE RECUPERAT cu alte datorii fiscale?Dobanzi de intarziere si penalitati. Cum se calculeaza si cum se aplica pentru TVA restant?Examenul CECCAR 2024. Teste rezolvate, exact in genul celor care se dau la examenUltimele articole
Cotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaTVA deductibil. Ce este si conditii de aplicareCum se scoate din evidenta TVA-ul de rambursatCum se calculeaza TVA. Pretul cu TVA, calcul pret fara TVA si TVA din pretul afisat (suma)Factura inregistrata de doua ori. Corectie decont TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"