Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Vom analiza mai jos cazul unei persoane fizice platitoare de TVA care achizitioneaza materiale si construieste un imobil care va fi vandut sau inchiriat, intr-un interval de timp de 2 ani, de la data inceperii lucrarilor. Vom vedea in ce limita de timp se poate ajusta TVA-ul (compensarea TVA-ului nerambursat cu TVA-ul care va fi colectat).
Solutia consultantului:
Potrivit prevederilor art. 135 din Codul de procedura fiscala, dreptul contribuabililor de a cere compensarea sau restituirea creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la compensare sau restituire.
In practica sunt intalnite foarte multe probleme de interpretare cu privire la aceasta prevedere legala, insa in cazul dvs. daca veti incepe efectuarea de operatiuni taxabile dupa 2 ani iar in termen de 5 ani de la inregistrarea sumei de rambursat veti acoperi soldul TVA de recuperat cu TVA colectata atunci nu ar trebui sa intampinati probleme.
Probleme ar putea aparea in masura in care soldul TVA de recuperat este compensat cu TVA colectata pe o perioada mai lunga de 5 ani. In acelasi timp trebuie sa aveti in vedere faptul ca soldul TVA de recuperat se va constitui pe parcursul celor 2 ani de la inceperea lucrarilor, astfel ca acesta va fi constituit din sume ce pot avea termene de prescriptie diferite.
Cel mai indicat ar fi sa pastrati o analiza detaliata a soldului iar in masura in care constatati ca TVA colectata este insuficienta pentru compensarea aecstui sold si ca exista riscul depasirii perioadei de prescriptie sa solicitati rambursarea TVA.
Examen Consultant Fiscal 2024
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Cartea verde a contabilitatii
In practica, exista si pareri potrivit carora dreptul de rambursare/compensare TVA este infinit intrucat acesta se naste o data cu depunerea fiecarui decont de TVA, iar in masura in care soldul TVA de recuperat se preia in fiecare decont ulterior de TVA durata de prescriptie s-ar prelungi in mod automat.
Totusi, pentru a fi prudent cel mai indicat ar fi sa luati in considerare termenul de prescriptie de 5 ani. In general, din analiza cutumei inspectorilor fiscali, acestia resping la rambursare sume ce provin din perioade fiscale mai vechi de 5 ani de zile.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Comunicat ANAF privind importurile si achizitiile in alt stat UE in 2012Anulare inregistrare in scopuri de TVA dupa majorarea plafonului de scutireCe cred oamenii de afaceri despre modificarile fiscale facute dupa criza26 iunie e termenul pentru mai multe obligatii fiscaleMarti, 27 decembrie 2022, termen limita pentru depunerea Formularului 394Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Schimbarea domiciliului fiscal. Ce etape urmam?Conditii de intocmire a dosarului preturilor de transfer. Raporturi de afiliere intre persoane fizice si juridiceAmenzi prevazute in CODUL DE PROCEDURA FISCALA pentru diverse nedepuneri de declaratii sau neconformari in cazul microintreprinderilorAnaliza zilei cu Irina Dumitrescu. Declaratia 101 a fost modificataIn atentia contribuabililor! Consecinte privind nedepunerea declaratiilor fiscaleUltimele articole
Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVASe suspenda pana pe 1 septembrie 2025 obligatia de a avea CNP si cod QR pe bonurile fiscale, conform OUG 125/2024Implementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Esalonare la plata obligatii fiscale. Cum pot firmele sa beneficieze si de amnistia fiscala (OUG 107/2024)Persoanele care NU se inregistreaza in scopuri de TVA risca amenzi de pana la 1.000 leiArticole similare
Prestare servicii de distributie. Care e regimul TVA si ce implicatii fiscale apar?Conditii pentru a forma un grup fiscal. Tratament TVANoutati Legislatie Fiscala 13 - 17 iulie 2009 - Monitorul OficialAchizitii din Germania. Inregistrare TVA de plataCum facem inregistrarile contabile pentru TVA-ul recuperat din UE?Ultimele articole
Cotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaTVA deductibil. Ce este si conditii de aplicareCum se scoate din evidenta TVA-ul de rambursatExamenul CECCAR 2024. Teste rezolvate, exact in genul celor care se dau la examenCum se calculeaza TVA. Pretul cu TVA, calcul pret fara TVA si TVA din pretul afisat (suma)Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"