Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declaratia 394 depusa trimestrial. Cum se declara tranzactiile cu partile afiliate in urma ultimelor modificari legislative

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Oct. 2020 Exclusiv
Tags: declaratia 394, persoane afiliate, d394 trimestriala

O societate care intocmeste D394 trimestrial, in declaratia aferenta trimestrului 3/2020 trebuie sa declare si tranzactiile cu partile afiliate desfasurate in lunile iulie 2020 si august 2020 (in sensul ca trebuie sa se intoarca in acele luni si sa faca modificarile aferente in program) sau declara doar tranzactiile cu parti afiliate desfasurate in luna septembrie 2020 (dat fiind ca legislatia ce modifica D394 se aplica incepand cu aceasta luna)?

Raspunsul specialistului:
 

In primul rand, de retinut este faptul ca prin declaratia informativa cod 394 nu se raporteaza valoarea tranzactiilor efectuate cu persoane afiliate, motiv pentru care nu trebuie sa interveniti in programul informatic de contabilitate in vederea modificarii acestuia. 
 
In al doilea rand, de retinut este faptul ca prin O.M.F.P. nr. 3281 din 19 august 2020, publicat in M. Of. nr. 765 din 21 august 2020 s-a modificat doar anexa 1 a formularului cod 394 in sensul ca persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal trebuie sa bifeze DA sau NU in caseta introdusa pentru furnizarea informatiei "Au fost efectuate operatiuni cu persoane afiliate in perioada de raportare?" Aceasta informatie este inscrisa in sectiunea 1 a declaratiei informative 394, dupa informatia "Au fost efectuate operatiuni in perioada de raportare?". La bifarea casetei referitoare la persoane afiliate, prin DA sau NU, se are in vedere notiunea de persoane afiliate reglementata prin art. 7 pct. 26 din Codul fiscal. Consider ca bifa se poate insera manual, daca, intre timp, programatorul, nu a introdus aceasta modificare.
 
Astfel, spre deosebire de continutul proiectului de modificare a O.M.F.P. nr. 3769/2015 privind declaratia cod 394, informatia furnizata prin aceasta declaratie se limiteaza la DA sau NU, fara a se extinde asupra informatiilor referitoare la tranzactiile cu persoane afiliate, cu privire la:

numarul total al persoanelor afiliate si sediul activitatii economice al acestora;
numarul total al facturilor emise pentru tranzactii cu persoanele affiliate;
valoarea bazei impozabile aferente livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile si valoarea totala a TVA aferenta acestora;


Citeste si »» Modificare de ultima ora a Declaratiei 394, privind tranzactiile cu persoanele afiliate! Evitati o amenda de pana la 14.000 de lei!««
 
Conform proiectului, informatiile referitoare la tranzactiile cu persoanele afiliate se inscriau in listele de detaliu din cartusele C-F si se preluau automat in declaratie, persoana impozabila raportand, astfel urmatoarele informatii cumulate:

numarul total de persoane afiliate (CUI-uri/CNP-uri unice);
valoarea totala a bazei impozabile aferente livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile efectuate catre persoane afiliate;
valoarea totala a bazei impozabile aferente achizitiilor de bunuri si servicii de la persoane afiliate (cu exceptia operatiunilor de tip N sau NA);
valoarea totala a TVA aferenta bazei de impozitare, defalcata pe cote de TVA (24%, 20%, 19%, 9%, 5%);
valoarea totala a bazei impozabile aferenta achizitiilor de bunuri si servicii de la persoane afiliate neinregistrate in scopuri de TVA din cartusul D – tip operatiune N, cu exceptia achizitiilor de bunuri si servicii de la persoane afiliate neinregistrate in scopuri de TVA care aplica regimul special pentru agricultori;
valoarea totala a bazei impozabile aferenta achizitiilor de bunuri si servicii de la persoane afiliate neinregistrate in scopuri de TVA care aplica regimul special pentru agricultori din cartusul D – tip operatiune NA).
 
Ca efect al supunerii proiectului acestui act normativ spre dezbatere publica, s-a renuntat la raportarea informatiilor referitoare la valoarea bazei impozabile si a TVA aferenta tranzactiilor cu persoane afiliate, informatia fiind limitata doar la bifarea unei singure casete din preambulul declaratiei cod 394 fara a mai fi modificate, nici cartusele de la C la F, dar nici cartusul I .
 
In concluzie, avand in vedere faptul ca va aflati in cadrul termenului de depunere al declaratiei cod 394 aferente trimestrului III 2020, aveti obligatia sa bifati prin DA sau NU caseta referitoare la derularea operatiunilor cu persoane afiliate, rezidente sau nerezidente, indiferent de faptul ca acestea au avut loc in iulie si/sau in august si/sau doar in septembrie 2020. Referitor la persoanele nerezidente, care pot fi persoane fizice sau juridice, sunt recunoscute drept tranzactii cu persoane afiliate doar acele tranzactii a caror valoare se raporteaza prin declaratia cod 394 in cartusele D, E si F, fara a fi incluse si persoanele afiliate nerezidente pentru care raportarea informativa se efectueaza prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declaratia 394 depusa trimestrial. Cum se declara tranzactiile cu partile afiliate in urma ultimelor modificari legislative":
Rating:

Nota: 3.86 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016