keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Achizitii si livrari intracomunitare de bunuri. Iata la ce trebuie sa fii atent!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Aug. 2019
Tags: achizitii intracomunitare, d300, tva

In cazul tranzactiilor intracomunitare cea mai mare problema o reprezinta declararea incorecta a TVA-ului, pentru ca orice eroare privind incadrarea operatiunii intracomunitare genereaza automat declararea eronata a TVA si atrage inspectii fiscale si sanctiuni.

Din pacare, de aceasta problema se poate lovi orice administrator de firma sau contabil, pentru ca  majoritatea companiilor efectueze tranzactii cu parteneri comerciali din Uniunea Europeana, fie vorbim de o simpla achizitie a unui echipament sau de livrarea regulata a unor bunuri catre o companie dintr-o tara UE. De cele mai multe ori, insa, apare o problema foarte sensibila: incadrarea corecta a operatiunii din punctul de vedere al TVA.
 
 
Aceste probleme de incadrare apar ca urmare a legislatiei in vigoare care prezinta diferente importante in functie de natura fiecarei operatiunii, iar erorile privind incadrarea operatiunii intracomunitare se traduc automat prin declararea eronata a TVA. Si, mergand mai departe, asta se mai traduce prin alte doua aspecte negative: atragerea inspectiilor fiscale si, implicit, a sanctiunilor.
 
De aceea, este foarte important sa se acorde o importanta sporita urmatoarelor aspecte:

1. Nu toate operatiunile fac obiectul Declaratiei 390. Ne referim aici, de exemplu, la achizitii/livrari de bunuri cu instalare sau la achizitii/livrari de bunuri second hand (care au un regim special). Apar multe neclaritati si la Declaratia 394.
2. Exigibilitatea TVA pentru avansurile intracomunitare este diferita de exigibilitatea TVA pentru avansurile aferente unor operatiuni interne.
3. In cazul unor operatiuni triunghiulare nu sunt aplicabile masurile de simplificare daca nu sunt indeplinite anumite conditii (vezi conditia de transport).
4. Livrarile/achizitiile intracomunitare realizate cu parteneri din afara Uniunii Europene au si ele un regim special.
5. Neplatitorii de TVA pot efectua, de asemenea, operatiuni intracomunitare. In lucrare gasiti prezentate obligatiile fiscale si declarative in cazul acestora.
De exemplu, una dintre problemele cu care se confrunta contribuabilii este aceea ca, in unele situatii, plata TVA in Romania trebuie facuta de beneficiar, si nu de furnizor. In cazul in care acest aspect se pierde din vedere, se ajunge la neplata acestei taxe catre bugetul de stat roman, ceea ce duce la generarea de accesorii de plata si, in cazurile cele mai urate, la amenzi pentru nedepunerea unor declaratii.
 
Deveniti expert in achizitii intracomunitare! AFLA ACUM:
  • care sunt categoriile de activitati ce pot fi catalogate din punct de vedere legal drept achizitii intracomunitare sau livrari intracomunitare;
  • ce prevede legea in cazul taxarii inverse, in functie de statutul persoanei ce efectueaza operatiunea, de sfera de aplicare a TVA-ului, de locul tranzactiei sau de persoana obligata la plata TVA-ului;
  • cum se inregistreaza in contabilitate diferenta de curs valutar dintre momentul facturarii si momentul receptiei;
  • cum trebuie sa arate Declaratia 300 in cazul transportului de marfuri efectuat de catre cumparator etc.
      
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016