Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA - Locul achizitiei intracomunitare de bunuri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Nov. 2007

Locul achizitiei intracomunitare de bunuri Locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul ...

Locul achizitiei intracomunitare de bunuri

 

Locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor. Pe de alta parte, in pofida regulii generale, in cazul in care cumparatorul ii comunica furnizorului un cod de inregistrare in scopuri de TVA valabil, emis de autoritatile unui stat membru, altul decat cel in care are loc achizitia intracomunitara, locul respectivei achizitii intracomunitare se considera in statul membru care a emis codul de inregistrare in scopuri de TVA.

 
 

Astfel, interpretand dispozitiile Codului fiscal, rezulta ca, indifferent de locul in care incepe sau se incheie transportul sau expedierea, in cazul in care a fost furnizat un cod de TVA valabil, locul livrarii va fi considerat statul membru care a emis codul de inregistrare in scopuri de TVA.

 
 

Cu toate acestea, Codul fiscal precizeaza totusi, in mod indirect, faptul ca, in caz de „conflict“, vor fi aplicate totusi prevederile regulii. Asadar, in cazul in care persoana impozabila face dovada ca bunurile transportate sau expediate au fost impozitate in statul de destinatie, prevederea privind stabilirea locului achizitiei pe baza codului de inregistrare nu mai este aplicabila.

 


Totodata, Codul fiscal reglementeaza si situatia in care o achizitie intracomunitara este impozitata atat in Romania, conform exceptiei, cat si in alt stat membru, conform regulii stabilirii locului achizitiilor intracomunitare de bunuri. In acest caz, se va reduce baza de impozitare in Romania.



Mentionam faptul ca procedura reducerii bazei de impozitare, in acest caz, este reglementata de Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in care este folosit insa termenul de restituire a taxei aferente achizitiei intracomunitare“, astfel:

 

a) in cazul persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, prin inregistrarea cu semnul minus in decontul de taxa a achizitiei intracomunitare si a taxei aferente;

 

b) in cazul persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 1531 din Codul fiscal, restituirea taxei se realizeaza conform normelor procedurale in vigoare.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA - Locul achizitiei intracomunitare de bunuri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016