Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Servicii privind bunuri imobile din Romania, cu beneficiar din stat membru. Regim fiscal TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Ian. 2020
Tags: regim fiscal, tva, bunuri imobile

O firma de constructii platitoare de TVA urmeaza sa incheie un contract pentru realizarea unui soclu pentru o statuie care se va realiza in Romania. Lucrarea este finantata de Primarie.

Realizatorul statuii - un artist din Ungaria - prin contract executa statuia, dar va primi toata contravaloarea lucrarii soclu statuie. Deci, firma din Romania va incheia contractul cu persoana fizica/juridica (platitoare sau nu de TVA - inca nu se cunosc datele concrete) din Ungaria. Intrebarea este: cum va trebui facturata lucrarea de realizare a soclului, cu TVA sau se considera livrare/prestare intracomunitara si se factureaza fara TVA in cazul in care beneficiarul de Ungaria este platitoare de TVA?
 

Raspunsul specialistului


Avand in vedere ca este fixat in pamant, soclul este un bun de natura unei constructii asa cum este definita in Codul fiscal la art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 2 conform caruia "constructie inseamna orice structura fixata in sau pe pamant". Aceste prevederi sunt armonizate cu cele din paragraful (12) din Regulamentul CEE nr. 1042 din 7 octombrie 2013 de modificare a Regulamentului de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011 in ceea ce priveste locul prestarii serviciilor prin care s-a stabilit necesitatea definirii notiunii de bunuri imobile in vederea asigurarii uniformitatii tratamentului fiscal al prestarilor de servicii legate de bunuri imobile.
 
Astfel, prin Regulamentul CEE nr. 1042/2013 s-a modificat capitolul V din Regulamentul CEE nr. 282/2011, moment din care, prin articolul 13b, in aplicarea prevederilor Directivei CEE nr. 112/2006, s-a reglementat ca este considerat "bun imobil" orice cladire sau constructie fixata pe pamant sau in pamant, deasupra sau sub nivelul marii, care nu poate fi usor demontata sau deplasata. 
 
In acest caz, locul prestarii serviciului se considera a fi locul unde este situat acel bun imobil/constructia respectiva = soclul destinat montarii unei statui, adica in Romania. Astfel, construirea soclului (materiale manopera) reprezinta pentru prestatorul din Romania contravaloarea unei operatiuni taxabile in Romania prin aplicarea colectarea TVA 19% deoarece serviciul este legat direct de un bun imobil. Astfel, sunt aplicabile prevederilor art. 278 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal conform carora locul prestarii se considera locul unde este situat bunul imobil (soclul pe care urmeaza a fi montata statuia) "Prin exceptie de la prevederile alin. (2) si (3), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi:
a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile,...... "
 
Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 16 alin. (3) lit. d) din normele de aplicare ale acestui articol conform carora soclul poate fi tratat drept structura permanenta pe un teren
"Prevederile alin. (2) se aplica in special pentru urmatoarele:
d) construirea de structuri permanente pe un teren, precum si lucrarile de constructie si de demolare executate asupra unor structuri permanente ...... "
 
Fiind operatiune taxabila pe teritoriul Romaniei, aceasta lucrare nu reprezinta o prestare intracomunitara de servicii, chiar daca beneficiarul (autorul statuii care urmeaza a fi montata pe soclu) este persoana impozabila inregistrata sau neinregistrata in scopuri de TVA la autoritatea fiscala din Ungaria. Din acest motiv, valoarea facturii emise nu se raporteaza prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES, fiind raportata:
- informativ, prin declaratia informativa cod 394, in cartusul D sau E;
- fiscal, prin decontul de TVA cod 300 la randul 9.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Servicii privind bunuri imobile din Romania, cu beneficiar din stat membru. Regim fiscal TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016