keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

TVA servicii legate de bunuri imobile. Cum facturam si ce cota se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Oct. 2015 Exclusiv
Tags: tva, factura, servicii, bunuri mobile, echipamente

Discutam mai jos despre obligatiile pe care le avem la facturare in ce priveste TVA-ul in cazul inlocuirii unor echipamente vechi cu unele noi. In concret, se doreste ca activitatea sa se deruleze la standardele agreate de beneficiar, astfel ca stabilim daca serviciile de inlocuire a echipamentelor intra la servicii legate de bunuri mobile sau imobile.


De asemenea, daca se factureaza serviciile respective catre un beneficiar stabilit in Uniunea Europeana, vom vedea daca aceste servicii se vor taxa cu TVA 24% cf. art. 133 (4) din Codul Fiscal sau daca intra sub incidenta art. 133 (2) din Codul Fiscal.

Potrivit intelegerii noastre, societatea dumneavoastra doreste sa stabileasca daca serviciul descris mai sus constituie un serviciu efectuat in legatura cu bunuri imobile conform art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal sau nu.

In acest sens, conform normelor de aplicare a art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, se retin urmatoarele:

14 (2) Serviciile efectuate in legatura directa cu un bun imobil includ acele servicii care au o legatura suficient de directa cu respectivele bunuri imobile si au locul prestarii la locul unde este situat bunul imobil conform prevederilor art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal. Serviciile efectuate in legatura cu bunurile imobile cuprind, printre altele, operatiuni precum:

[...]
k) instalarea sau asamblarea de masini ori echipamente care, dupa instalare sau asamblare, sunt ori devin parte din bunul imobil, respectiv cele care nu pot fi detasate fara a fi deteriorate sau fara a antrena deteriorarea imobilelor insesi;
[...]
(3) Nu se considera servicii legate de bunul imobil in sensul art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal operatiuni precum:
[...]
f) instalarea sau asamblarea, intretinerea si repararea, verificarea ori supravegherea de masini sau echipamente care nu sunt ori nu devin parte din bunul imobil;

In concluzie, trebuie stabilit in ce masura aceste echipamente devin parte a bunului imobil sau nu in urma serviciului prestat. In masura in care aceste echipamente devin parte a bunului imobil astfel incat ele nu pot fi ulterior detasate fara a fi deteriorate sau fara a antrena deteriorarea imobilului respctiv, atunci se considera ca serviciile sunt legate de bunuri imobile si se aplica prevederile art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal. In caz contrar, se aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.

In masura in care serviciul este legat de bun imobil si este prestat in legatura cu un bun imobil situat in Romania catre un beneficiar-persoana impozabila stabilita in alt stat membru, atunci factura se va emite cu TVA 24%.

In cazul in care serviciul nu este legat de bun imobil atunci factura se va emite fara TVA, operatiunea fiind impozabila la beneficiar. In acest caz insa, in masura in care in vorbim despre servicii prestate pentru o spalatorie din Romania ce sunt facturate catre o persoana impozabila cu sediul activitatii economice in alt stat membru, atunci trebuie sa aveti in vedere si implicatiile fiscale privind existenta unui posibil sediu fix al acestei persoane in Romania. In masura in care se poate sustine ca beneficiarul are un sediu fix in Romania prin intermediul acestei spalatorii, atunci si in acest caz factura se va emite cu TVA 24%.



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea - Consultant fiscal



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016