keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Cum si cand inregistrez omisiunea unor rapoarte Z din lunile anterioare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Dec. 2011 Exclusiv
Tags: erori contabile, tva, codul fiscal, raport z

Intrebare: Cum si cand se inregistreaza omisiunea unor rapoarte Z din lunile anterioare? Se mentioneaza ca omisiunea s-a facut atat in registrul de casa, cat si in evidenta contabila.


Raspuns:

Erorile constatate in contabilitate se corecteaza in conformitate cu prevederile pct. 63 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009. Potrivit prevederilor actului normativ mentionat, corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.

Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.
Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere.

Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:

a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.
Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.

Asadar, erorile constatate in contabilitate aferente lunilor precedente  se vor corecta la data constatarii - in luna in care ati constatat aceste omisiuni,  prin inregistrarea lor  pe seama contului de profit si pierdere.

Inregistrari contabile:

Casa lei 5311= %
                        707 Venituri din vanzarea marfurilor/704 Venituri din servicii prestate
                        4427 TVA colectata

1) Din punct de vedere al impozitului pe profit /impozitului pe veniturile microintreprinderilor
Conform prevederilor pct. 13 din Titlul II al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 , veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin si depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala .

Declaratiile fiscale pot fi corectate ori de cate ori contribuabilul constata erori in declaratia initiala, prin depunerea unei declaratii rectificative potrivit prevederilor art. 84 din Codul de procedura fiscala aprobat prin OUG 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Corectarea Formularului 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” aprobat prin OPANAF 73/2011, se face prin depunerea formularului 710 „Declaratie rectificativa” aprobata prin OPANAF 1340/2009.

2) Din punct de vedere al TVA colectata

Potrivit art 84 din Codul de procedura fiscala , in cazul TVA, corectarea erorilor din deconturile de taxa se realizeaza potrivit prevederilor Codului fiscal . Erorile materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata se corecteaza potrivit procedurii aprobate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

In cazul mentionat de dvs., nu constituie o eroare materiala potrivit OMEF 179/2007 pentru aprobarea Instructiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de TVA:
a) erori de transcriere, cum sunt: preluarea eronata a sumelor din jurnale; inversarea unor cifre din sumele  trecute in decont; preluarea eronata a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare (de exemplu: declararea eronata a soldului de plata din decontul perioadei fiscale anterioare);
b) inregistrarea in decont a diferentelor de taxa pe valoarea adaugata de plata, constatate de organele de control, contrar reglementarilor legale in materie;
c) erori provenind din inscrierea in decontul de taxa pe valoarea adaugata a sumelor solicitate la rambursare in perioada anterioara.

Astfel, corectarea erorilor se va realiza  potrivit art 156 indice 2 alin (3)  din Codul fiscal potrivit caruia datele inscrise incorect intr-un decont de taxa se pot corecta prin decontul unei perioade fiscale ulterioare si se vor inscrie la randurile de regularizari

Potrivit prevederilor din ANEXA Nr. 2 INSTRUCTIUNI  pentru completarea formularului (300)"Decont de taxa pe valoarea adaugata" din OANAF 183/2011 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata"  la    Randul 15 - se evidentiaza sumele rezultate din corectarea informatiilor de la randurile 9, 10, 11 si 12 din deconturile anterioare, ajustarile bazei de impozitare prevazute la art. 138 din Codul fiscal pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, conform art. 134 indice 2 alin. (3) din Codul fiscal , dar care au fost generate de operatiuni pentru care cota de taxa pe valoarea adaugata aplicata a fost de 19%, sumele rezultate din regularizarile prevazute de art. 140 alin. (4) din Codul fiscal datorate modificarii cotelor de TVA, precum si orice alte sume rezultate din regularizarile prevazute de legislatia in vigoare datorate unor evenimente, cu exceptia celor prevazute la art. 138 din Codul fiscal , care determina modificarea datelor declarate initial, cum ar fi nedeclararea din eroare a operatiunii in perioada in care intervine exigibilitatea
 
Astfel din punct de vedere declarativ:
-    inscrierea TVA colectata la randul de regularizari in decontul de TVA aferent trimestrului IV / lunii decembrie  2011, dupa caz, daca aceste omisiuni au fost constatate in luna decembrie 2011;
-    depunerea unei declaratii rectificative - formularului 710 aferente perioadei in care trebuiau sa se inregistreze aceste venituri, prin modificarea  impozitului  pe profit/impozitului pe veniturile microintreprindere, dupa caz.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016