keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Determinarea impozitului pe venitul din salarii. Norme privind deducerea personala

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Iun. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, decontari cu salariatii, deducerea personala, creante

Beneficiarii de venituri din salarii datoreaza un impozit lunar, final, care se calculeaza si se retine la sursa de catre platitorii de venituri.



La locul unde se afla functia de baza, impozitul lunar se determina prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni, si urmatoarele (art. 57 alin. (2) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare):

- deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
- cotizatia sindicala platita in luna respectiva;
- contributiile la fondurile de pensii facultative, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei a 400 euro.

Persoanele fizice prevazute la art. 40 alin. (1) lit. a) si alin. (2) Cod fiscal au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza (art. 56 alin. (1) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare).

Platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l vira la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri. Exceptie fac platitorii de la art. 58 alin. (2) din Codul fiscal.

Platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului au obligatia sa completeze si sa depuna declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit (art. 59 alin. (1) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare) la organul fiscal competent pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat (art. 93 alin. (2) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare).

Angajatorii vor tine o evidenta in care sa se mentioneze activitatea desfasurata in baza contractului individual de munca si drepturile de care salariatii au beneficiat si le vor elibera, la cerere, dovezi despre acestea care sa cuprinda cel putin informatii privind:

- datele de identificare ale contribuabilului, venitul realizat in cursul anului, deducerile personale acordate, impozitul calculat si retinut (art. 59 alin. (2) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare).

In scopul stabilirii drepturilor salariale, precum si a obligatiilor calculate pe baza salariilor se intocmeste statul de plata. Acesta este documentul justificativ pentru inregistrarea in contabilitate a drepturilor salariale stabilite pentru angajati si, separat, pentru colaboratori, la care se stabilesc obligatiile aferente.

Statul de plata se intocmeste in doua exemplare, lunar, pe structura organizatorica a entitatii, de catre compartimentul care are aceasta atributie.

Statul de plata se pastreaza pe o perioada de 50 de ani, conform Legii contabilitatii. Contractul de garantie materiala este un contract subsidiar contractului individul de munca, prin care salariatul care este gestionar se obliga sa constituie o garantie materiala, potrivit Legii nr. 22/1969, cu modificarile aduse de Legea nr. 54/1994.

Garantiile si dobanda la aceste garantii, mai putin comisionul perceput de banca la retragerea sumelor, se restituie gestionarilor, in situatia in care acestia parasesc institutia. Pentru evidenta decontarilor cu salariatii institutiei pentru salariile si celelalte drepturi de personal cuvenite se foloseste contul 421 "Personal - salarii datorate".

Este un cont de pasiv care inregistreaza astfel:

- in credit, salariile si alte drepturi de personal stabilite prin statele de salarii;
- in debit, sumele platite efectiv, retinerile din salarii si salariile neridicate.

Soldul creditor al contului reprezinta sumele datorate salariatilor ramase neachitate la sfarsitul lunii.

Conform O.M.F.P. nr. 86 din 28.01.2005 pentru reglementarea datei platii salariilor la institutiile publice, ordonatorii principali de credite si institutiile publice si serviciile publice din subordinea acestora achita salariile intr-o singura transa lunara, in perioada 5-15 a lunii curente pentru luna precedenta.

Decontarile cu salariatii la incheierea exercitiului financiar privind cheltuielile si veniturile aferente exercitiului financiar, precum si cele privind alte creante si datorii privind raporturile cu personalul se inregistreaza in contul 428 "Alte datorii si creante in legatura cu personalul". Acesta este detaliat pe doua conturi sintetice de gradul II, in raport de natura relatiei de decontare.

Sumele datorate si neachitate personalului (concediile de odihna si alte drepturi de personal), aferente exercitiului anterior (recalculare, omitere etc.)/in curs, se inregistreaza ca alte datorii in legatura cu personalul in contul 4281 "Alte datorii in legatura cu personalul".

Eventualele sume ce urmeaza a fi incasate de la acestia, aferente exercitiului anterior (recalculare, omitere)/in curs, se inregistreaza in contul 4282 "Alte creante in legatura cu personalul"; de exemplu:

- debitele provenite din avansuri de trezorerie nedecontate;
- debitele din distribuiri de uniforme si echipamente de lucru, precum si
- debitele provenite din pagube materiale, amenzile si penalitatile stabilite in baza unor hotarari ale instantelor judecatoresti, alte creante in legatura cu personalul institutiei.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016