Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deducerea personala 2023: Cum se acorda si cine poate beneficia de facilitate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 21 Feb. 2023
Deducerea personala 2023: Cum se acorda si cine poate beneficia de facilitate
Tags: deducere personala, acordare deducere personala

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Vrancea aduce in atentia contribuabililor urmatoarele precizari referitoare la deducerea personala asa cum este prevazuta de legislatia in vigoare:

Deducerea personala cuprinde deducerea personala de baza si deducerea personala suplimentara si se acorda in limita venitului impozabil lunar realizat. Deducerea personala se acorda pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza. 

Deducerea personala de baza se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 2.000 de lei peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarâre a Guvernului, in vigoare in luna de realizare a venitului. In situatia in care, in cursul aceleiasi luni, se utilizeaza mai multe valori ale salariului minim brut pe tara, se ia in calcul valoarea cea mai mica a salariului minim brut pe tara. 

Deducerea personala suplimentara se acorda astfel:

 1. 15% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru persoanele fizice cu varsta de pâna la 26 de ani, care realizeaza venituri din salarii al caror nivel este de pana la 2.000 de lei peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara

 2. 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de pâna la 18 ani, daca acesta este inscris intr-o unitate de invatamânt, parintelui care realizeaza venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora. 

Prin parinte, se intelege: parintele firesc, potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, adoptatorul, persoana care are copilul/copiii in incredintare in vederea adoptiei, persoana care are in plasament copilul sau in tutela, persoana desemnata conform art. 104 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. 

In cazul in care copilul este intretinut de ambii parinti, deducerea personala suplimentara prevazuta la punctul 2 se acorda unuia dintre parinti prin prezentarea documentului care atesta inscrierea copilului intr-o unitate de invatamânt si a unei declaratii pe propria raspundere din partea parintelui beneficiar. 

In situatia in care parintele desfasoara activitate la mai multi angajatori, in plus fata de documentele prevazute mai sus, parintele care beneficiaza de deducerea personala suplimentara are obligatia sa declare ca nu beneficiaza de astfel de deduceri de la un alt angajator. 

Deducerea personala determinata nu se acorda personalului trimis in misiune permanenta in strainatate, potrivit legii. 



Sursa: ANAF
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deducerea personala 2023: Cum se acorda si cine poate beneficia de facilitate":
Rating:

Nota: 4.21 din 5 din 107 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016