Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Vrancea aduce in atentia contribuabililor urmatoarele precizari referitoare la deducerea personala asa cum este prevazuta de legislatia in vigoare:
Deducerea personala cuprinde deducerea personala de baza si deducerea personala suplimentara si se acorda in limita venitului impozabil lunar realizat. Deducerea personala se acorda pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.
Deducerea personala de baza se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 2.000 de lei peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarâre a Guvernului, in vigoare in luna de realizare a venitului. In situatia in care, in cursul aceleiasi luni, se utilizeaza mai multe valori ale salariului minim brut pe tara, se ia in calcul valoarea cea mai mica a salariului minim brut pe tara.
Deducerea personala suplimentara se acorda astfel:
1. 15% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru persoanele fizice cu varsta de pâna la 26 de ani, care realizeaza venituri din salarii al caror nivel este de pana la 2.000 de lei peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara
2. 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de pâna la 18 ani, daca acesta este inscris intr-o unitate de invatamânt, parintelui care realizeaza venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.
Prin parinte, se intelege: parintele firesc, potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, adoptatorul, persoana care are copilul/copiii in incredintare in vederea adoptiei, persoana care are in plasament copilul sau in tutela, persoana desemnata conform art. 104 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
In cazul in care copilul este intretinut de ambii parinti, deducerea personala suplimentara prevazuta la punctul 2 se acorda unuia dintre parinti prin prezentarea documentului care atesta inscrierea copilului intr-o unitate de invatamânt si a unei declaratii pe propria raspundere din partea parintelui beneficiar.
In situatia in care parintele desfasoara activitate la mai multi angajatori, in plus fata de documentele prevazute mai sus, parintele care beneficiaza de deducerea personala suplimentara are obligatia sa declare ca nu beneficiaza de astfel de deduceri de la un alt angajator.
Deducerea personala determinata nu se acorda personalului trimis in misiune permanenta in strainatate, potrivit legii.
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
SAF-T Ghid de raportare corecta
Sursa: ANAF
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noul Cod fiscal si Normele de Aplicare 2016: Format tiparit, actualizat la ziCalculul venitului brut pentru DEDUCERE PERSONALACele mai importante informatii despre Noul Cod Fiscal vor fi discutate in perioada 29 – 31 Ianuarie la Poiana BrasovDeducerea personala. Reguli HG 1/2016 Norme metodologice de aplicare a Codului fiscal 2016Determinarea impozitului pe venitul din salarii. Norme privind deducerea personalaUltimele articole
Model de calcul pentru salariile majorate cu 200 de lei netaxabili de la 01 ianuarie 2023Societate care beneficiaza de OUG 132/2020. In ce masura se pot acorda bonusuri pentru angajati si care este procedura de decontare a indemnizatiei de 75%?Codul Fiscal 2016 - norme de aplicare si consultanta specializataTop subiecte pe care orice contabil trebuie sa le cunoasca in 2016Un adevarat compendiu care explica prevederile Noului Cod fiscal 2016Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"