Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Prime reprezentand participarea salariatilor la profit. Tratament fiscal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Sep. 2009
Tags: prime, salariati, profit, tratament fiscal

Problema fiscalaCare sunt contributiile obligatorii aferente primelor reprezentand participarea salariatilor la profit? Cum se inregistreaza in contabilitate acordarea acestor prime? Care este ...

Problema fiscala
Care sunt contributiile obligatorii aferente primelor reprezentand participarea salariatilor la profit? Cum se inregistreaza in contabilitate acordarea acestor prime? Care este tratamentul fiscal al cheltuielilor cu primele reprezentand participarea salariatilor la profit?

1. Contributia la asigurarile sociale

Contributia individuala de asigurari sociale nu se datoreaza asupra sumelor reprezentand participarea salariatilor la profit.


Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale datorate de catre  angajator o constituie suma veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale.

Asadar, asupra sumelor reprezentand participarea salariatilor la profit nu se datoreaza nici contributia angajatorului la asigurarile sociale.

2. Contributia la asigurarile pentru somaj

Nu se includ in baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj sumele reprezentand participarea salariatilor la
profit.

Angajatorii au obligatia de a plati lunar o contributie la bugetul asigurarilor pentru somaj, a carei cota se aplica asupra sumei veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj. Asadar, asupra sumelor reprezentand participarea salariatilor la profit nu se datoreaza nici contributia angajatorului la bugetul asigurarilor pentru somaj.

3. Contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor bugetare

Angajatorii au obligatia de a plati lunar o contributie la Fondul de garantare in cota de 0,25%, aplicata asupra sumei veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca, potrivit legii. Deoarece asupra sumelor reprezentand participarea salariatilor la profit nu se datoreaza contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj rezulta ca nu se va datora nici contributia la Fondul de garantare.

4. Contributia la asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale

Contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale nu se aplica asupra sumelor reprezentand participarea salariatilor la profit.

5. Impozitul pe venit

Veniturile din salarii sau asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor incasate ca urmare a unei relatii contractuale de munca, precum si orice sume de natura salariala primite in baza unor legi speciale, indiferent de perioada la care se refera. In categoria acestor venituri intra si sumele reprezentand stimulentele acordate salariatilor agentilor economici.

Avantajele acordate angajatilor se impoziteaza in luna in care au fost primite.

Asadar, sumele reprezentand participarea salariatilor la profit, fiind venituri asimilate salariilor, sunt supuse impozitului pe venit.

6. Contributia la asigurarile sociale de sanatate

Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate.

Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit.

Asadar, asupra sumelor reprezentand participarea salariatilor la profit se datoreaza contributia individuala la asigurarile sociale de sanatate.

Persoanele juridice sau fizice la care isi desfasoara activitatea asiguratii au obligatia sa calculeze si sa vireze la fond o contributie de 5,2% asupra fondului de salarii, datorata pentru asigurarea sanatatii personalului din unitatea respectiva. Fondul de salarii realizat reprezinta totalitatea sumelor utilizate de o persoana fizica si juridica pentru plata drepturilor salariale sau asimilate salariilor.

Asadar, contributia angajatorului la asigurarile sociale de sanatate se datoreaza asupra sumelor reprezentand participarea salariatilor la profit.

7. Contributia pentru concedii si indemnizatii

Angajatorii au obligatia platii cotei de contributie pentru concedii si indemnizatii de 0,85%, aplicata la fondul de salarii realizat. Fondul de salarii realizat reprezinta totalitatea sumelor utilizate de un angajator pentru plata drepturilor salariale sau de natura salariala. Asadar, asupra sumelor reprezentand participarea salariatilor la profit se datoreaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

8. Cum inregistram in contabilitate?

a. In anul N:

- Participarea salariatilor la profit se reflecta in contabilitate prin constituirea unui provizion pentru riscuri si cheltuieli la nivelul sumelor estimate reprezentand atat sumele brute cuvenite salariatilor, cat si contributiile aferente acestora, astfel:

6812 =
„Cheltuieli de exploatare privind provizioanele“
1518
"Alte provizioane“

                                                                                                       

121                         =   6812
„Profit sau pierdere“     "Cheltuieli de exploatare privind provizioanele“

b. In anul N+1:

- Obligatiile fata de salariati si contributiile aferente participarii salariatilor la profit se vor evidentia in contabilitate pe seama cheltuielilor salariale, respectiv a cheltuielilor cu contributiile in anul urmator celui la care se refera situatiile financiare si, concomitent, se va relua la venituri provizionul constituit:

641 =
„Cheltuieli cu salariile personalului“
424
„Prime reprezentand participarea personalului la profit“

                                                     

424
 =
%
„Prime reprezentand participarea personalului la profit“
444
„Impozitul pe venituri de natura salariilor“
  4314
„Contributia angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate“

6453 =
„Cheltuieli privind contributia angajatorului pentru asigurarile sociale de sanatate“
 
4313
„Contributia angajatorului pentru asigurarile sociale"

 
6451 =
„Cheltuieli privind contributia unitatii la asigurarile sociale“
 
4315
„Contributia la fondul pentru concedii si indemnizatii“

- Concomitent se va relua la venituri provizionul constituit:

1518                                               =   7812
„Alte provizioane“                                 „Venituri din provizioane“

7812                                       =   121
„Venituri din provizioane“               „Profit sau pierdere“

Rezultatul contabil al exercitiului N+1 nu este afectat in urma acestor inregistrari deoarece venitul din provizioane inregistrat cu reluarea provizionului este contracarat de cheltuielile cu remunerarea personalului si a contributiilor aferente.

9. Care este tratamentul fiscal?

Din punct de vedere fiscal:

- cheltuiala cu provizionul constituit in anul N este nedeductibila la calculul profitului impozabil;

- venitul inregistrat in anul N+1 din anularea provizionului pentru care nu s-a acordat deducere este venit neimpozabil;

- cheltuielile salariale si cheltuielile cu contributiile aferente inregistrate in anul N+1 sunt deductibile la calculul profitului impozabil.

Concluzie
Asupra primelor reprezentand participarea salariatilor la profit se datoreaza:
- impozit;
- contributia la asigurarile sociale de sanatate;
- contributia pentru concedii si indemnizatii.

Asupra primelor reprezentand participarea salariatilor la profit nu se datoreaza:
- contributia la asigurarile sociale;
- contributia la asigurarile pentru somaj;
- contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor bugetare;
- contributia la asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale.
Chiar daca la o prima vedere pare impovaratoare acordarea primelor reprezentand participarea salariatilor la profit, din punctul de vedere al contributiilor platite avantajul este considerabil.

Acte normative aplicabile:
Art. 24 alin. (1), art. 26 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale
Art. 14 alin. (2) lit. d) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 174/2002
Art. 26 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca
Art. 7 din Legea nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale
Art. 101 alin. (3) lit. c) din Legea 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale
Pct. 68 lit. a), pct. 109 la Titlul III Impozitul pe venit din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal
Art. 257 si art. 258 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii
Art. 6 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
Art. 20 lit. c), art. 21 alin. (1), art. 22 alin. (1) din Codul fiscal

Articol preluat din Newsletterul Taxe si Impozite Actual nr. 33, august 2009
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul info TVA.ro" si link catre  
www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol adaugat in 15 septembrie 2009

 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Prime reprezentand participarea salariatilor la profit. Tratament fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]