Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tichete cadou acordate potrivit legii. Exceptia de la plata contributiilor sociale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Mar. 2021 Exclusiv
Tags: tichete cadou, plata contributiilor sociale, acordare tichete cadou

O societate distribuitoare de piese auto A, a acordat unei alte societati B, cu acelasi profil de activitate, tichete cadou ca recompensa pentru volumul de marfa achizitionat. Tichtele cadou au fost predate pe baza unui proces verbal de predare primire.

Societatea B, care a primit tichetele cadou, a repartizat aceste tichete catre clienti sai, persoane fizice fara intocmirea unor borderouri cu datele de identificare ale acestora. Mentionam ca societatea B nu a inregistrat in evidenta contabila primirea tichetelor de la societatea A. 

In urma unor verificari la societatea A, Antifrauda fiscala a verificat acordarea tichetelor cadou catre societatea B. Controlul a continuat la societatea B, tichetele acordate de SC A catre SC B, fiind considerate venituri de natura salariale ale administratorului SC B, fiind calculate in acest sens contributiile sociale aferente. 

Motivatia organelor de control a fost ca aceste tichete cadou nu au fost acordate conform legii, cum se precizeaza la art 142, lit r) din L227/2015. Articolul de mai sus a fost invocat de societatea verificata, in vederea scutirii de contributii sociale. Va rog sa-mi explicati daca organele de control au procedat corect?
 

Raspunsul consultantului fiscal Dani Cucu:


Potrivit art. 15 din Legea 165/2018, „tichetele cadou sunt bilete de valoare acordate, ocazional, angajatilor, pentru cheltuieli sociale”. Pot fi acordate tichete cadou „si altor categorii de beneficiari, pentru campaniile de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate”.
 
In acelasi sens, si art. 11 din Normele metodologice pentru aplicarea Legii 165/2018 aprobate prin HG 1045/2018 reglementeaza faptul ca: „(1) Angajatorii pot utiliza tichete cadou pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate, in limita sumelor destinate acoperirii valorii nominale a acestor tichete, prevazute in bugetele proprii, aprobate potrivit legii, in pozitii distincte de cheltuieli.
 
(2) Angajatii pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale.
 
(3) La nivelul angajatorilor, tichetele cadou achizitionate intr-o luna calendaristica si nedistribuite salariatilor se reporteaza si pot fi utilizate in lunile calendaristice urmatoare. Se interzice angajatorului returnarea catre unitatile emitente a tichetelor achizitionate de la acestea si neutilizate, precum si primirea acestor tichete de catre unitatile emitente, indiferent de motiv, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 8 alin. (1) lit. c).”
 
In conditiile in care prevederile art. 142 din Codul fiscal enumera „veniturile din salarii si veniturile asimilate salariilor care nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale”, la lit. r) din cuprinsul acestuia sunt incluse biletele de valoare sub forma tichetelor cadou, acordate potrivit legii. In acest sens, art. 142 lit. r) coroborat cu art. 157 alin. (2) si art. 220 4 alin. (2) din Codul fiscal statueaza regula potrivit careia din punct de vedere al contributiilor sociale obligatorii, biletele de valoare sub forma tichetelor cadou acordate potrivit legii, altele decat cele acordate pentru ocaziile prevazute la art. 142 lit. b) din Codul fiscal, nu sunt supuse contributiilor sociale obligatorii. Exceptia de la plata contributiilor vizeaza asadar tichetele cadou acordate potrivit Legii 165/2018, altele decat cele acordate cu ocazia Craciunului, Pastelui, zilelor de 1 iunie si de 8 martie.
 
Totodata, asa cum rezulta din textul art. 15 alin. (1) din Legea 165/2018 si din cel al art. 11 alin. (2) din Normele metodologice pentru aplicarea Legii 165/2018 aprobate prin HG 1045/2018, pe destinatiile de cheltuieli sociale, beneficiari ai tichetelor cadou sunt doar angajatii societatii. Pe cale de consecinta, doar angajatilor, nu si administratorilor societatii, li se pot aplica prevederile art. 142 lit. r) din Codul fiscal si doar in raport cu tichetele cadou acordate pe alte destinatii de cheltuieli sociale decat cele enumerate la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.
 
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Tichete cadou acordate potrivit legii. Exceptia de la plata contributiilor sociale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016