Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In analiza de mai jos, stabilim in ce masura se pot acorda tichete de masa sau de alt tip (vacanta, prime, abonamente medicale, cadou) daca din anul 2015 si 2016 firma a iesit pe pierdere (pana in 2014 a fost profit).
A existat o prevedere in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2001 privind intarirea disciplinei economico-financiare si alte dispozitii cu caracter financiar, la art. 15, potrivit caruia incepand cu luna in care se inregistrau obligatii bugetare restante (sau se pierdeau inlesnirile la plata acestora) angajatorii nu mai puteau acorda tichete de masa salariatilor pe perioada in care se inregistrau obligatii bugetare restante. Acest act normativ este in prezent abrogat.In ceea ce priveste restrictia acordarii tichetelor de masa in situatia in care societatea realizeaza pierdere, mentionam faptul ca aceasta a existat in anul 1999 in Legea bugetului de stat pe anul 1999 nr. 36/1999 (art. 58), prin care se preciza faptul ca unitatile emitente nu vor elibera tichete de masa angajatorilor care inregistreaza pierderi.
In prezent, in conformitate cu prevederile art. 1 alin. (2) din Legea nr. 142/1998 (actualizata conform ultimelor modificari din decembrie 2016) , tichetele de masa se acorda in limita prevederilor bugetului de stat sau, dupa caz, ale bugetelor locale, pentru unitatile din sectorul bugetar, si in limita bugetelor de venituri si cheltuieli aprobate, potrivit legii, pentru celelalte categorii de angajatori. Nu avem cunostinta de o alta prevedere legala care sa interzica angajatorilor, entitati cu capital privat, acordarea tichetelor de masa, a tichetelor cadou, de vacanta, primelor sau a altor beneficii. Desigur ca acordarea acestora ramane la latitudinea societatii, cu respectarea prevederilor legale. Daca societatea intampina dificultati financiare majore sau inregistreaza pierderi, actionarii/asociatii pot decide sa nu acorde aceste facilitati.
Alin. (6) al art. 1 din Legea 142/1998 stabileste ca angajatorul are libertatea de a decide daca acorda tichete de masa si sub ce forma, in urma consultarii cu salariatii, prin organizatiile sindicale legal constituite sau prin reprezentantii salariatilor, dupa caz.
De regula, acordarea tichetelor/primelor/abonamentelor medicale se realizeaza in urma negocierii intre sindicat sau reprezentantii salariatilor si angajator si reprezinta un mod de motivare/stimulare al salariatilor. Acordarea unor asemenea “avantaje” poate reprezenta si un mod de eficientizare fiscala a societatii, insa decizia se ia in urma unei analize in amanunt a situatiei financiare a societatii, iar decizia apartine angajatorului.
In cazul in care se decide acordarea de tichete de masa, vacanta, tichete cadou, abonamente medical, va trebui sa tineti cont de regimul fiscal aplicabil fiecarui tip in parte. De exemplu, abonamentele medicale suportate de angajator reprezinta, la nivelul salariatului, venit asimilat salariului asupra caruia se calculeaza toate contributiile (angajat si angajator) si pentru care se datoreaza si impozit pe salarii.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu - Expert contabil
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Acordare tichete de masa si tichete cadou si societate in pierdere. Cum procedam?":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Webinarul pe teme FISCALE: Noutati fiscale valabile in 2021Parintii care au copiii in clasele primare ar putea beneficia de vouchere pentru programele afterschool (propunere legislativa)Fara tichete de masa si vouchere de vacanta in 2017 pentru bugetari. Decizia GuvernuluiStudiu de caz: Impozitarea tichetelor cadou oferite altor persoane decat salariatilorPaste 2019: Companiile prefera oferirea de vouchere cadou. Cei mai norocosi angajati primesc si tichete de vacanta de 1 Mai (studiu)Ultimele articole
Tratament CONTABIL si FISCAL pentru acordarea voucherelor de vacanta, pensia facultativa si asigurarile voluntare de sanatateCheltuielile sociale, deductibile in limita unei cote de pana la 5%. Precizari ANAFTICHETE CADOU neacordate conform contractului de munca. ConsecinteTICHETE CADOU. Situatii in care se pot acorda persoanelor care NU au calitatea de salariatFacilitati in constructii: Impozitarea cadourilor de pana la 150 lei acordate salariatilor cu diferite ocazii
Mai multe articole despre tichete cadou
Articole similare
Sondaj: doar 1 din 3 SALARIATI respecta echilibrul intre munca, odihna si timpul liberModificari Codul fiscal 2013 | Analiza completaPlata teste Covid-19 si de imunitate pentru angajati. Sumele sunt considerate cheltuieli deductibile?Cheltuieli deplasare si ordin deplasare. Cum deducem fiscal unele cheltuieli?Guvernul sprijina firmele care reduc timpul de lucru al angajatilor si ofera indemnizatii in acest caz. Cum se acorda sumeleUltimele articole
TOT ce trebuie sa stii despre PFA/II/IF in 2021. Taxe, impozite, deduceriANOFM a publicat documentele necesare pentru acordarea sumelor prevazute de Art. 1 alin. (4) din OUG 132/2020 – reducere timp muncaDecontarea a 41,5% din salariu de baza. Perioada de aplicareMonografie contabila pentru suma de 400 lei acordata SALARIATIlor aflati in telemunca. Cum se recupereaza acesti bani?Serie de intrebari si raspunsuri MEEMA privind acordarea de granturi. Codul CAEN 6920 pentru PFA este eligibil?
Mai multe articole despre salariati
Articole similare
Codul fiscal se modifica! Ce propune proiectul OUG nr. 16 pentru completarea Legii nr. 571In atentia societatilor: Recuperarea pierderilor fiscaleCodul Fiscal 2010 TITLUL II - Capitolul V - Plata impozitului si depunerea declaratiilor fiscaleTitlul II Capitolul VAnaliza consultantului: Impozitul datorat in cazul lichidariiUltimele articole
Impozit pe profit de recuperat la sfarsitul anului. Inregistrari contabilePrevederile Codului Fiscal: Recuperare PIERDERE FISCALA din anul 2012Intreprindere individuala: Inregistrare pierderi. Stabilire impozit 2018Conditii pentru recuperare pierderi fiscale: Fuziunea unei microintreprinderi cu o societate platitoare de impozit pe profitSistemul optional anual de declarare si plata a impozitului pe profit cu plati anticipate efectuate trimestrial
Mai multe articole despre pierdere fiscala

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"