Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In anul 2021 a fost introdusa in Codul muncii o prevedere conform careia angajatorii au obligatia de a majora salariile angajatilor stabilite la nivelul minim, dupa o perioada de activitate de cel mult 2 ani, careincepe sa curga de la 1 ianuarie 2022, potrivit OUG nr.142/2021.
„Incepand cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata (...) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioada de maxim 24 de luni, de la momentul incheierii contractului individual de munca. Dupa expirarea perioadei respective, acesta va fi platit cu un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Prevederile (...) se aplica si pentru salariatul platit cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, care are deja incheiat un contract individual de munca, perioada de maxim 24 de luni fiind calculata incepand cu data de 1 ianuarie 2022”.
Ca urmare, abia din 2024 angajatorii vor fi obligati sa majoreze salariile acestor angajati la un nivel superior salariului minim pe economie care va fi in vigoare la 1 ianuarie 2024.
Majorarea se va aplica atat salariatilor cu contracte individuale de munca nou-incheiate, cat si pentru cei cu contracte aflate in derulare. in acest mod, exista egalitate de tratament pentru toate contractele individuale de munca, indiferent de data incheierii acestora.
ITM precizeaza ca aceasta majorare face obiectul unui act aditional. Astfel, chiar daca este impusa prin lege, doar majorarea in sine constituie obiectul obligatiei conform actului normativ, dar valoarea efectiva a salariului se va stabili prin negociere intre parti. Ca urmare, fiind o modificare a unui element esential al contractului de munca, este nevoie de intocmirea unui act aditional semnat de ambele parti.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Manual de politici contabile - Stick USB
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Sursa: ITM
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Atentie! Salariul minim ar putea creste in functie de studiile absolvite (Proiect de Lege)Decontare gradinita/cresa 2024 [tratament fiscal]. Ce trebuie sa stie angajatoriiCe obligatii fiscale are boss-ul?Alerta fiscalitate 15-19 septembrie 2008Dosar fiscal: Impozitul pe venitul din arendarea bunurilor agricoleUltimele articole
Salariu minim in domeniul industrei alimentare si agricultura din 1 iulie 2024Suma netaxabila din salariul minim. Ce trebuie sa faca firmele pentru ca angajatilor sa nu le scada salariul netCASS dividende 2023. Salariul minim pe economie care se va utiliza la calcularea CASS-uluiAsociat unic si administrator de firma. Majorare salariu minim din ianuarie 2024ITM: Informare cu privire la majorarea salariului angajatilor incadrati cu salariul minim, cu vechime de peste 2 ani la aceeasi societateArticole similare
Asociat unic si administrator de firma. Majorare salariu minim din ianuarie 2024Angajati cu salariu minim si vechime peste 2 ani. Este OBLIGATORIE majorarea salariilor din 1 ianuarie 2024 si in constructii?De la 1 ianuarie 2022 salariul de baza minim brut poate fi aplicat pentru un salariat pe o perioada de cel mult 2 aniAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"