Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Informare ITM: Care va fi salariul de baza pentru angajatii cu o vechime mai mare de 2 ani

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 23 Feb. 2023
Informare ITM: Care va fi salariul de baza pentru angajatii cu o vechime mai mare de 2 ani
Tags: salariu de baza, oug 142/2021

In anul 2021 a fost introdusa in Codul muncii o prevedere conform careia angajatorii au obligatia de a majora salariile angajatilor stabilite la nivelul minim, dupa o perioada de activitate de cel mult 2 ani, careincepe sa curga de la 1 ianuarie 2022, potrivit OUG nr.142/2021.

„Incepand cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata (...) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioada de maxim 24 de luni, de la momentul incheierii contractului individual de munca. Dupa expirarea perioadei respective, acesta va fi platit cu un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Prevederile (...) se aplica si pentru salariatul platit cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, care are deja incheiat un contract individual de munca, perioada de maxim 24 de luni fiind calculata incepand cu data de 1 ianuarie 2022”.

Ca urmare, abia din 2024 angajatorii vor fi obligati sa majoreze salariile acestor angajati la un nivel superior salariului minim pe economie care va fi in vigoare la 1 ianuarie 2024.

Majorarea se va aplica atat salariatilor cu contracte individuale de munca nou-incheiate, cat si pentru cei cu contracte  aflate in derulare. in acest mod, exista egalitate de tratament pentru toate contractele individuale de munca, indiferent de data incheierii acestora.

ITM precizeaza ca aceasta majorare face obiectul unui act aditional. Astfel, chiar daca este  impusa prin lege, doar majorarea in sine constituie obiectul obligatiei conform actului normativ, dar  valoarea efectiva a salariului se va stabili prin negociere intre parti. Ca urmare, fiind o modificare a unui element esential al contractului de munca, este nevoie de intocmirea unui act aditional semnat de ambele parti. 




Sursa: ITM
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Informare ITM: Care va fi salariul de baza pentru angajatii cu o vechime mai mare de 2 ani":
Rating:

Nota: 4.23 din 5 din 111 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016