Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina
la 04 Ian. 2022 Exclusiv

O noua modificare legislativa privind salariul minim brut pe tara a fost adusa la finele anului trecut. Este vorba despre introducerea, pentru firme, a obligativitatii cresterii salariului dupa cel mult 24 de luni de la angajare, in cazul angajatului cu salariu minim pe economie.
Prin OUG 130/2021 a fost introdusa obligativitatea angajatorilor de a majora salariul minim brut pe tara la o perioada de maximum 2 ani de la incheierea contractului de munca, insa NU se stia exact de cand se poate implementa acest lucru.
Reamintim ca in data de 18.12.2021 a intrat in vigoare OUG nr.130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
La art.XLVI din acest act normativ s-au modificat prevederile Legii nr.53/2003 Codul Muncii, republicata, prin completarea art.164 cu doua noi alineate (2^1) si (2^2) care prevad ca angajatorul nu poate aplica salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru un salariat mai mult de 24 de luni. Aceste prevederi se aplica si contractelor deja incheiate la data intrarii in vigoare a OUG nr.130/2021.
Prin urmare, angajatorii care au personal angajat prin contract individual de munca la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, incheiat cu mai mult de 24 de luni anterior intrarii in vigoare a OUG 130/2021, vor trebuie sa modifice salariul de baza al personalului angajat de la data intrarii in vigoare a acestui act normativ.
Conform OUG 142/2021 care a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1249 din 30 decembrie 2021, autoritatile au stabilit aplicabilitatea noilor prevederi incepand cu data de 1 ianuarie 2022 (moment de la care incepe perioada de 24 de luni).
Incepand cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit in conditiile alin. (1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioada de maxim 24 de luni, de la momentul incheierii contractului individual de munca. Dupa expirarea perioadei respective, acesta va fi platit cu un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2023 varianta tiparita

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Declaratia Unica 2023 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Prevederile de mai sus se aplica si pentru salariatul platit cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, care are deja incheiat un contract individual de munca, perioada de maxim 24 de luni fiind calculata incepand cu data de 1 ianuarie 2022.

Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "De la 1 ianuarie 2022 salariul de baza minim brut poate fi aplicat pentru un salariat pe o perioada de cel mult 2 ani":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Informare ITM: Care va fi salariul de baza pentru angajatii cu o vechime mai mare de 2 ani
Mai multe articole despre oug 142/2021
Articole similare
Din 1 iulie 2022 facturile trebuie emise in sistemul electronic RO e-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in sistemDe la 1 ianuarie persoanele care au o pensie mai mare de 4.000 lei vor plati CASS (OUG 130/2021)Declaratia 205: Cum a fost modificat formularul prin Ordinul 18/2023Salariul trebuie modificat OBLIGATORIU in cazul CIM cu venit minim si o durata de peste 1 anUtilizarea sistemelor e-factura si e-transport pentru serviciile de lohnUltimele articole
Firme inregistrate in E-Factura. Situatii in care este OPTIONALA utilizarea sistemului in relatia B2GTOT ce trebuie sa stii despre utilizarea Sistemului RO e-Factura in relatia B2B si B2GRegistrul achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%, in consultare publica la ANAFImpozitul pe venit si Contributiile sociale obligatorii au fost modificate prin OUG 130/2021Modificari aduse Codului Fiscal de OUG 130/2021 care intra in vigoare din 1 ianuarie 2022
Mai multe articole despre oug 130/2021

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"