Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

De la 1 ianuarie 2022 salariul de baza minim brut poate fi aplicat pentru un salariat pe o perioada de cel mult 2 ani

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 04 Ian. 2022 Exclusiv
De la 1 ianuarie 2022 salariul de baza minim brut poate fi aplicat pentru un salariat pe o perioada de cel mult 2 ani
Tags: oug 142/2021, oug 130/2021, salariu minim in 2022

O noua modificare legislativa privind salariul minim brut pe tara a fost adusa la finele anului trecut. Este vorba despre introducerea, pentru firme, a obligativitatii cresterii salariului dupa cel mult 24 de luni de la angajare, in cazul angajatului cu salariu minim pe economie.

Prin OUG 130/2021 a fost introdusa obligativitatea angajatorilor de a majora salariul minim brut pe tara la o perioada de maximum 2 ani de la incheierea contractului de munca, insa NU se stia exact de cand se poate implementa acest lucru.

Reamintim ca in data de 18.12.2021 a intrat in vigoare OUG nr.130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

La art.XLVI din acest act normativ s-au modificat prevederile Legii nr.53/2003 Codul Muncii, republicata, prin completarea art.164 cu doua noi alineate (2^1) si (2^2) care prevad ca angajatorul nu poate aplica salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru un salariat mai mult de 24 de luni. Aceste prevederi se aplica si contractelor deja incheiate la data intrarii in vigoare a OUG nr.130/2021.

Prin urmare, angajatorii care au personal angajat prin contract individual de munca la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, incheiat cu mai mult de 24 de luni anterior intrarii in vigoare a OUG 130/2021, vor trebuie sa modifice salariul de baza al personalului angajat de la data intrarii in vigoare a acestui act normativ.

Conform OUG 142/2021 care a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1249 din 30 decembrie 2021, autoritatile au stabilit aplicabilitatea noilor prevederi incepand cu data de 1 ianuarie 2022 (moment de la care incepe perioada de 24 de luni).
 
Incepand cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit in conditiile alin. (1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioada de maxim 24 de luni, de la momentul incheierii contractului individual de munca. Dupa expirarea perioadei respective, acesta va fi platit cu un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Prevederile de mai sus se aplica si pentru salariatul platit cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, care are deja incheiat un contract individual de munca, perioada de maxim 24 de luni fiind calculata incepand cu data de 1 ianuarie 2022.
 
 
 
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "De la 1 ianuarie 2022 salariul de baza minim brut poate fi aplicat pentru un salariat pe o perioada de cel mult 2 ani":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016