keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

De la 1 ianuarie persoanele care au o pensie mai mare de 4.000 lei vor plati CASS (OUG 130/2021)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 15 Feb. 2022
De la 1 ianuarie persoanele care au o pensie mai mare de 4.000 lei vor plati CASS (OUG 130/2021)
Tags: oug 130/2021, plata cass

De la 1 ianuarie 2022 se vor aplica prevederile OUG 130/2021. Actul normativ a adus modificari si in privinta pensiilor. Astfel, incepand cu aceasta data, se va plati CASS ( contributii de asigurari sociale de sanatate) pentru pensiile care depasesc 4.000 de lei.

Venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei si, dupa caz, a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii.

Modificarile aduse prin O.U.G. nr. 130/2021 se aplica veniturilor realizate incepand cu data de 1 ianuarie 2022 si se refera la eliminarea facilitatii de exceptare de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii care depasesc 4.000 de lei, pentru partea ce depaseste suma lunara de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie;

La stabilirea venitului impozabil lunar aferent sumelor primite ca plata unica potrivit Legii nr. 411/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, fiecare fond de pensii acorda un singur plafon de venit neimpozabil stabilit potrivit prevederilor Art. 100, alin. (1) din Codul fiscal.

La stabilirea venitului impozabil lunar pentru sumele primite ca plati esalonate in rate, in conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, plafonul de venit neimpozabil stabilit potrivit Art. 100, alin. (1) din Codul fiscal, se acorda pentru fiecare rata lunara de la fiecare fond de pensii.

La stabilirea venitului impozabil aferent drepturilor primite in conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre mostenitorii legali ai participantilor la fonduri de pensii, plafonul de venit neimpozabil stabilit potrivit Art. 100, alin. (1) din Codul fiscal, se acorda pentru fiecare drept de pensie, indiferent daca acestea sunt acordate de la acelasi fond de pensie.

Orice platitor de venituri din pensii are obligatia de a calcula lunar impozitul aferent venitului din pensii, de a-l retine si de a-l plati la bugetul de stat. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil lunar din pensii. Impozitul calculat se retine la data efectuarii platii pensiei si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se face plata pensiei.

Impozitul retinut este impozit final al contribuabilului pentru veniturile din pensii.

Potrivit prevederilor O.U.G. nr. 130/2021 se instituie obligatia depunerii Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate (D112), prevazuta la art. 147 din Codul fiscal, de catre platitorii de venituri din pensii. Concomitent se elimina obligatia depunerii de catre platitorii de venituri din pensii a Declaratiei informative privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit (D205). Se aplica veniturilor realizate incepand cu 1 ianuarie 2022.

In cazul unei pensii care nu este platita lunar, impozitul ce trebuie retinut se stabileste prin impartirea pensiei platite la fiecare din lunile carora le este aferenta pensia. 

Drepturile de pensie restante se defalca pe lunile la care se refera, in vederea calcularii impozitului datorat, retinerii si platii acestuia.

In cazul veniturilor din pensii si/sau al diferentelor de venituri din pensii stabilite pentru perioade anterioare, impozitul se calculeaza asupra venitului impozabil lunar si se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare la data platii, si se plateste pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit.

In cazul veniturilor din pensii si/sau al diferentelor de venituri din pensii, sumelor reprezentand actualizarea acestora cu indicele de inflatie, stabilite in baza hotararilor judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotararilor judecatoresti definitive si executorii, impozitul se calculeaza separat fata de impozitul aferent drepturilor lunii curente, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului impozabil, impozitul retinut fiind impozit final.

Venitul impozabil din pensii se stabileste prin deducerea din suma totala a contributiei de asigurari sociale de sanatate, datorata, dupa caz, potrivit legii in vigoare in perioada careia ii sunt aferente si a sumei neimpozabile lunare, stabilita potrivit legislatiei in vigoare la data platii.

Impozitul se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare la data platii veniturilor respective. Impozitul astfel retinut se plateste pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile. 
Impozitul pe veniturile din pensii se retine si se plateste la bugetul de stat.

Contribuabilii pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venit datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, potrivit legii.

Exemplu de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate, impozitului pe venit si venitului net din pensii:

Presupunand un venit brut din pensii aflat in plata in luna ianuarie 2022 de 6.000 lei, calculul C.A.S.S. este urmatorul: (6.000 lei - 4.000 lei) * 10% = 200 lei
Calcul Impozit:
Venitul impozabil lunar din pensii : 6.000 lei - 2.000 lei - 200 lei = 3.800 lei 3.800 lei * 10% (cota de impozit) = 380 lei 
Venitul net din pensii : 6.000 lei - 380 lei (impozit) - 200 lei (C.A.S.S.) = 5.420 lei


Sursa: ANAF
 
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016