Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare: Va rugam sa ne ajutati cu o clarificare in urmatoarea speta: firmele care au avut salariati in somaj tehnic in perioada martie - mai 2020 au beneficiat in urmatoarele 3 luni de un ajutor de 41.5% pentru acei salariati care au fost in somaj tehnic in acea perioada.
Un SRL care a avut salariati in somaj tehnic in acea perioada si i s-a cerut ajutorul de 41.50%, dar are salariati in somaj tehnic si in perioada octombrie - noiembrie 2020 (carantina locala - bar inchis), poate sa primesca pentru acei angajati ajutorul de 41.5% la fel cum au primit cei care au fost in primavara in somaj tehnic?
Daca da, unde se incarca documentele, ca pe www.aici.gov.ro, site-ul unde s-au incarcat atunci, nu mai exista acea pozitie? Va multumim!
Raspunsul specialistului:
Conform art. 1 alin. (1) din OUG 92/2020 pentru instituirea unor masuri active de sprijin destinate angajatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru modificarea unor acte normative:
Incepand cu data de 1 iunie 2020, angajatorii ai caror angajati au beneficiat de prevederile art. XI alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, cu completarile ulterioare, precum si angajatorii ai caror angajati au avut contractele individuale de munca suspendate in conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si nu au beneficiat de prevederile art. XI din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, cu completarile ulterioare, in perioada starii de urgenta sau alerta, beneficiaza, pentru o perioada de trei luni, de decontarea unei parti din salariu, suportata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 41,5% din salariul de baza brut corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificarile ulterioare.
Astfel, facilitatea constand in suma de 41,5 din salariul de baza brut corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din castigul salarial mediu brut s-a acordat pana la data de 31 august 2020 (trei luni socotite incepand cu data de 1 iunie 2020).
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Decontarea a 41,5% din salariu de baza. Perioada de aplicare":
Rating:
Nota: 4.5 din 5 din 3 voturi
Rating:
Nota: 4.5 din 5 din 3 voturi
Articole similare
DECONTAREA A 41,5 % din salariu si respingerea cererii. Se poate depune contestatie in acest caz?Decontarea procentului de 41,5% din salariul de baza, in cazul in care debitorul datoreaza mai multe obligatii fiscale statuluiDECONTAREA A 41,5% din salariul brut. Ordinul nr. 491/2020 modifica anumite documenteDecontare 41,5% din salariu. Angajatorii care nu au avut posibilitatea depunerii actelor aferente in platforma aici.gov.ro o pot face si in perioada urmatoare
Mai multe articole despre decontarea a 41
Articole similare
Decontare de pana la 41,5% din partea statului la revenirea din somaj tehnic. Exceptii si conditii (OUG 92/2020)Ce contributii sociale datoreaza in 2014 persoanele care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor?Decontare 41,5% DIN SALARIU. Angajatorii care nu au avut posibilitatea depunerii actelor aferente in platforma aici.gov.ro o pot face si in perioada urmatoareMEEMA incurajeaza angajatorii sa ofere vouchere de vacanta. Valoarea maxima poate ajunge la 13.380 leiITM, precizari legate de munca suplimentara. Anumite categorii au interdictie sa presteze ore in plusUltimele articole
Comisia de Munca modifica OUG 147/2020 privind acordarea zilelor libere pentru parintiTabel nominal pentru acordarea sumelor prevazute de Art III din OUG nr. 92/2020 (decontarea a 50% din salariu, dar nu mai mult de 2.500 lei)Legea 289/2020 modifica Codul Muncii. CIM poate fi suspendat de angajator si in situatia intreruperii temporare sau reducerii activitatiiA fost aprobata procedura de acordare a 50% din salariu, dar nu mai mult de 2500 lei. Documente necesare (Ordinul 2/2021)OUG 220/2020 care prevede aplicarea masurilor de protectie sociala pentru angajati si angajatori dupa 1 ianuarie 2021 a fost publicata in Monitor
Mai multe articole despre 5% din salariu
Articole similare
Florin Citu: Firmele afectate de criza Covid-19 vor beneficia de esalonari pe 12 luni la plata taxelor
Mai multe articole despre beneficii pentru firme

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"