Tags: decontarea a 41, 5% din salariu, depunere contestatie, cerere respinsa
O Pensiune organizata ca SRL a transmis prin e-mail in data de 26.09.2020, ora 16.10, cererea privind decontarea sumei prevazute de art. I alin (1) din OUG nr. 92/2020 pentru luna august. In lunile iunie si iulie s-au transmis cereri care s-au aprobat si urmeaza a fi decontate.
In data de 05.10.2020 AJOFM Prahova a emis Decizie prin care respinge cererea depusa pentru luna august, deoarece solicitarea a fost formulata dupa expirarea termenului prevazut la art. II alin 2 din acelasi act normativ.
In mail s-a justificat depunerea cu intarziere, deoarece internetul a fost limitat si nu s-a putut accesa site-ul aicigov.ro.
Decizia poate fi contestata in 30 zile de la data comunicarii.
Ce pot invoca in contestatie pentru a avea dreptul la decontarea sumei de 41,5%?
Raspunsul specialistului:
Conform art. II din OUG 92/2020 pentru instituirea unor masuri active de sprijin destinate angajatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru modificarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial nr. 459 din 29 mai 2020, sumele reprezentand decontarea unei parti din salariu, suportata din bugetul asigurarilor pentru somaj, de 41,5% din salariul de baza brut corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 se acorda din bugetul asigurarilor pentru somaj, in limita bugetului aprobat.
Art. II al OUG 92/2020 precizeaza:
(1)Sumele prevazute la art. I alin. (1) se acorda din bugetul asigurarilor pentru somaj, in limita bugetului aprobat.
(2)In vederea decontarii sumelor prevazute la art. I alin. (1), angajatorii suporta integral contravaloarea salariilor angajatilor care beneficiaza de prevederile prezentei ordonante de urgenta si ulterior, incepand cu data de intai pana la data de 25 a lunii urmatoare perioadei de raportare careia ii sunt aferente veniturile, depun, prin mijloace electronice, la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, precum si a municipiului Bucuresti, in raza carora isi au sediul social, o cerere semnata si datata de reprezentantul legal insotita de o declaratie pe propria raspundere si de lista persoanelor care beneficiaza de aceasta suma, asumata de reprezentantul legal al angajatorului, conform modelului care va fi aprobat prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, in termen de 5 zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(3)Angajatorii isi asuma raspunderea pentru corectitudinea si pentru veridicitatea datelor inscrise in documentele prevazute la alin. (2).
(4)Decontarea din bugetul asigurarilor pentru somaj a sumelor prevazute la art. I alin. (1) se efectueaza in termen de cel mult 10 zile de la data indeplinirii de catre angajatori, potrivit legii, a obligatiilor declarative si de plata aferente veniturilor din salarii si asimilate salariilor din perioada de raportare pentru care se face solicitarea.
(5)Plata sumelor prevazute la art. I alin. (1) se face prin virament in conturile deschise de angajatori la institutiile de credit, dupa verificarea de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, precum si a municipiului Bucuresti a indeplinirii conditiilor prevazute la alin. (4).
Asadar, angajatorii suporta integral contravaloarea salariilor angajatilor care beneficiaza de prevederile prezentei ordonante de urgenta si ulterior, incepand cu data de intai pana la data de 25 a lunii urmatoare perioadei de raportare careia ii sunt aferente veniturile, depun, prin mijloace electronice, la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, precum si a municipiului Bucuresti, in raza carora isi au sediul social, o cerere semnata si datata de reprezentantul legal insotita de o declaratie pe propria raspundere si de lista persoanelor care beneficiaza de aceasta suma, asumata de reprezentantul legal al angajatorului.
In concluzie, angajatorul, poate solicita subventia dupa ce a achitat integral, in intervalul 1 – 25 al lunii urmatoare perioadei de raportare, contravaloarea salariilor angajatilor precum si a obligatiilor declarative si de plata aferente veniturilor din salarii si asimilate salariilor din perioada de raportare pentru care se face solicitarea.
Nu puteti face contestatie deoarece termenul de solicitare a subventiei pentru luna august 2020 a fost vineri 25 septembrie 2020. Limitarea accesului la internet si faptul ca nu s-a putut accesa site-ul aicigov.ro. nu cred ca poate fi dovedita decat in instanta cu dovezi foarte clare si cu expertiza efectuata de un specialist IT.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regim TVA livrare laptopuri cu sistem de operare inclus
Intrebare:
O societate X platitoare de tva si impozit pe profit achizitioneaza de la o societatea platitoare de tva laptopuri in valoare de peste 22.500 lei fara tva cu taxare inversa conform art. 331 din Codul fiscal. Societatea X instaleaza sistem de operare si licenta (achizitionate cu taxare normala 19%-tva dedus) la fiecare laptop si refactureaza apoi laptopurile unei societati Y platitoare de tva. Intrebarea este: societatea X factureaza laptopurile in valoare de peste 22.500 lei fara tva...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inchiderea contului 711
Intrebare:
La 31 martie am productie neterminata 331=711 -6.264.083,09 lei.
La 1 aprilie reiau productia neterminata 331=711- 6264.083,09 lei (rosu).
La 30.04.2025 vand produse finite - 2.273.544,52 lei si fac inregistrarile 345=711 si 711=345.
Intre timp, in cursul lunii aprilie 2025 mai inregistrez cheltuieli cu productia neterminata in valoare de 1.318.198,25 lei.
Astfel, la sfarsitul lunii aprilie am productie neterminata in valoare de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declararea impozitului pe profit
Intrebare:
La 30.06 Societatea datoreaza impozit pe profit in suma de 5.000 lei pe care il achita si il declara in D100.
La 30.09 societatea datoreaza cumulat de la inceputul anului impozit pe profit in suma de 2.000 lei; societatea nu achita.
La 31.12 societatea datoreaza cumulat de la inceputul anului impozit pe profit in suma de1.500 lei.
Cum se declara in D100 la 30/09 impozitul pe profit in suma de 2.000 lei (calculat cumulat de la inceput de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Drept deducere TVA aferent importului efectuat in numele unui tert
Intrebare:
Societatea preia in regim de perfectionare activa un elicopter de la un partener comercial din afara UE. Dupa prestarea lucrarilor de revizie/reparatii, partenerul solicita societatii noastre ca elicopterul sa ii fie livrat la o anume locatie dintr-un stat membru UE.
Pentru a realiza aceasta, societatea noastra indeplineste (la cererea partenerului extern) formalitatile de punere in libera circulatie a bunului (platind taxele vamale si TVA), dupa care livreaza bunul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<