Tags: indemnizatie pentru supravegherea copiilor, impozitul pe profit, calcul fiscal
In ianuarie am depus cerere catre AJOFM pentru indemnizatia acordata salariatilor pentru supravegherea copiilor aferenta lunii noiembrie 2020. Indemnizatia este incasata in martie 2021. Este indemnizatia incasata deductibila fiscal la calculul impozitului pe profit?
Raspunsul expertului contabil Vera Constantin:
Indemnizatia pentru supravegherea copiilor ce se plateste in prima faza de catre angajator si ulterior se recupereaza de la AJOFM, este de 75% din salariul de baza corespunzator unei
zile lucratoare, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Aceasta indemnizatie reprezinta un venit asimilat salariului, conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, astfel, se vor datora atat impozit cat si contributii sociale obligatorii.
Monografia contabila propusa:
641 Cheltuieli cu salariile personalului = 421 Personal - salarii datorate
421 Personal - salarii datorate = %
4315 Contributia de asigurari sociale
4316 Contributia de asigurari sociale de sanatate
444 Impozitul pe venituri de natura salariilor
421 Personal – salarii datorate = 5121 Conturi la banci in lei
646 Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca = 436 Contributia asiguratorie pentru munca
Subventiile acordate de AJOFM reprezinta subventii aferente veniturilor, asa cum sunt acestea reglementate la punctul 395 din OMFP 1802/2014:
395. - Subventiile aferente veniturilor cuprind toate subventiile, altele decat cele pentru active
Incasarea subventiei : 5121 Conturi la banci in lei = 445 Subventii
Recunoasterea drept venituri a cheltuielilor aferente pe care urmeaza sa le compenseze subventia:
445 Subventii = 7414 Venituri din subventii de exploatare pentru plata personalului
Aceasta se regaseste reglementata la punctele 398.,399. ,397 din OMFP 1802/2014:
398. (1) Subventiile se recunosc, pe o baza sistematica, drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.(2) In cazul in care intr-o perioada se incaseaza subventii aferente unor cheltuieli care nu au fost inca efectuate, subventiile primite nu reprezinta venituri ale acelei perioade curente.
399. - (1) In cele mai multe situatii, perioadele de-a lungul carora o entitate recunoaste cheltuielile legate de o subventie guvernamentala sunt usor identificabile. Astfel, subventiile acordate pentru acoperirea anumitor cheltuieli sunt recunoscute la venituri in aceeasi perioada ca si cheltuiala aferenta.
397. (2) Pentru asigurarea corelarii cheltuielilor finantate din subventii cu veniturile aferente se procedeaza astfel:
a) din punctul de vedere al contului de profit si pierdere:
– in cursul fiecarei luni se evidentiaza cheltuielile dupa natura lor;– la sfarsitul lunii se evidentiaza la venituri subventiile corespunzatoare cheltuielilor efectuate.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Asociat unic, achizitie imobil proprietatea firmei
Intrebare:
Asociatul unic al unui srl, platitor de tva, doreste sa achizitioneze de la firma imobilul - sediu social si terenul aferent. Imobilul a fost construit in anul 2009 si a intrat in patrimoniul firmei in anul 2011.
Va rugam sa ne confirmati, daca dpdv procedural, asociatul poate achizitiona respectivul imobil in rate, la valoarea stabilita de un evaluator autorizat.
Care sunt implicatiile fiscale dpdv al tva (cladire veche) si al impozitului pe profit?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cesiune parti sociale. Asociat nerezident din Italia
Intrebare:
O societate cu raspundere limitata (SRL) italiana Y srl detine de peste un an 100% din partile sociale a unei societate romanesti X srl. X srl detine peste 50% din activele sale in proprietati imobiliare. Conventia de evitare a dublei impuneri dintre Italia si Romania prevede impozitarea simultana in ambele tari. Prin urmare, se pune intrebarea: transferul partile sociale societatii X SRL este impozabil in Romania? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Comision Stripe - neplatitor de TVA
Intrebare:
O asociatie non profit incaseaza sume prin platforma STRIPE. Asociatia nu este platitoare de TVA. Pentru serviciile prestate platforma STRIPE emite o factura pentru comision plati. In aceasta situatie asociatia este necesar sa se inregistreze ca platitor de TVA cu cod special de TVA? Daca da, ce obligatii lunare are asociatia odata inregistrata in regim special?
Multumim.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Promotii vanzare produse 1+1 acordate prin distribuitori
Intrebare:
O societate comerciala hotaraste printr-o decizie interna a administratorilor, implementarea unei promotii de 1+1 gratis pentru stimularea vanzarii.
Acesta promotie este implementata cu ajutorul distribuitorilor in sensul in care produsele pleaca de la societatea comerciala la distribuitori care ulterior ofera clientilor finali, persoane fizice un produs gratuit la unul cumparat.
Care este monografia contabila, documentele fiscale necesare, regim...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inregistari decizie de impunere
Intrebare:
In urma unui control fiscal s-a ajuns la concluzia ca am incadrat gresit niste mijloace fixe, ce nu se incadreaza la subgrupa 2.1 sau clasa 2.2.9 din catalogul mijloacelor fixe si nu beneficiaza de facilitatea privind profitul reinvestit.
Inregistrarile facute de mine sunt urmatoarele:
1171 = 4411 78.770 impozit pe profit stabilit suplimentat conf Dec Impunere
4411 = 5121 78.770 plata impozitului pe profit
129 = 1061 -78.770...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<