Tags: indemnizatie pentru supravegherea copiilor, impozitul pe profit, calcul fiscal
In ianuarie am depus cerere catre AJOFM pentru indemnizatia acordata salariatilor pentru supravegherea copiilor aferenta lunii noiembrie 2020. Indemnizatia este incasata in martie 2021. Este indemnizatia incasata deductibila fiscal la calculul impozitului pe profit?
Raspunsul expertului contabil Vera Constantin:
Indemnizatia pentru supravegherea copiilor ce se plateste in prima faza de catre angajator si ulterior se recupereaza de la AJOFM, este de 75% din salariul de baza corespunzator unei
zile lucratoare, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Aceasta indemnizatie reprezinta un venit asimilat salariului, conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, astfel, se vor datora atat impozit cat si contributii sociale obligatorii.
Monografia contabila propusa:
641 Cheltuieli cu salariile personalului = 421 Personal - salarii datorate
421 Personal - salarii datorate = %
4315 Contributia de asigurari sociale
4316 Contributia de asigurari sociale de sanatate
444 Impozitul pe venituri de natura salariilor
421 Personal – salarii datorate = 5121 Conturi la banci in lei
646 Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca = 436 Contributia asiguratorie pentru munca
Subventiile acordate de AJOFM reprezinta subventii aferente veniturilor, asa cum sunt acestea reglementate la punctul 395 din OMFP 1802/2014:
395. - Subventiile aferente veniturilor cuprind toate subventiile, altele decat cele pentru active
Incasarea subventiei : 5121 Conturi la banci in lei = 445 Subventii
Recunoasterea drept venituri a cheltuielilor aferente pe care urmeaza sa le compenseze subventia:
445 Subventii = 7414 Venituri din subventii de exploatare pentru plata personalului
Aceasta se regaseste reglementata la punctele 398.,399. ,397 din OMFP 1802/2014:
398. (1) Subventiile se recunosc, pe o baza sistematica, drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.(2) In cazul in care intr-o perioada se incaseaza subventii aferente unor cheltuieli care nu au fost inca efectuate, subventiile primite nu reprezinta venituri ale acelei perioade curente.
399. - (1) In cele mai multe situatii, perioadele de-a lungul carora o entitate recunoaste cheltuielile legate de o subventie guvernamentala sunt usor identificabile. Astfel, subventiile acordate pentru acoperirea anumitor cheltuieli sunt recunoscute la venituri in aceeasi perioada ca si cheltuiala aferenta.
397. (2) Pentru asigurarea corelarii cheltuielilor finantate din subventii cu veniturile aferente se procedeaza astfel:
a) din punctul de vedere al contului de profit si pierdere:
– in cursul fiecarei luni se evidentiaza cheltuielile dupa natura lor;– la sfarsitul lunii se evidentiaza la venituri subventiile corespunzatoare cheltuielilor efectuate.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Imprumut acordat unei persoane juridice afiliate
Intrebare:
Societatea A, cu sediul in Romania, a infiintat societatea B, cu sediul in Spania. In fapt, societatea A este asociat unic in cadrul societatii B. Intrebarea este: poate societatea A credita societatea B cu un imprumut de valoare mare, purtator de dobanda? Daca raspunsul este afirmativ, care este dobanda pe care societatea A o poate pretinde?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Realizare bijuterii handmade. Monografie contabila
Intrebare:
Va rog sa imi prezentati cea mai simplificata monografie contabila in cazul unei persoane juridice, care realizeaza bijutetii handmade. Nu am dori sa facem rapoarte de productie la fiecare bijuterie, fiind vorba despre foarte multe produse. Se poate folosi oare inventarul intermitent, daca da, care ar fi monografia contabila? Sau ce propunere ati avea dumneavoastra?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligatii PF pentru imobile inchiriate prin AIRBNB si BOOKING
Intrebare:
Detin in calitate de persoana fizica 4 imobile (apartamente) pe care le inchiriez in regim booking/airbnb (pe perioade scurte - max 30 de zile). Apartamentele sunt locate: 2 in Buc, 1 Constanta si 1 Iasi.
1). Dpdv impozit pe venit anual optiunea ar fi de platit la Norma de venit. Avand in vedere locatiile diferite, practic voi fi in situatia de cumula 4 norme de venit (cate 1 pentru fiecare imobil) in stabilirea impozitului pe venit anual, cass?
2). Dpdv...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Facturare serviciu de management catre societatile din grup
Intrebare:
Societate cu obiect de activitate Activitati de consultanta si alte servicii de management, factureaza lunar servicii catre societatile din grup, in baza unui contract cu clauze aplicabile tranzactiilor intercompany, cu x% markup.
In prezent, la emiterea facturii de servicii, valoarea cheltuielilor refacturate se inregistreaza pe 7588 si numai valoarea de markup se inregistreaza pe 704.
Care este monografia contabila corespunzatoare facturii emise?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<