Tags: indemnizatie pentru supravegherea copiilor, impozitul pe profit, calcul fiscal
In ianuarie am depus cerere catre AJOFM pentru indemnizatia acordata salariatilor pentru supravegherea copiilor aferenta lunii noiembrie 2020. Indemnizatia este incasata in martie 2021. Este indemnizatia incasata deductibila fiscal la calculul impozitului pe profit?
Raspunsul expertului contabil Vera Constantin:
Indemnizatia pentru supravegherea copiilor ce se plateste in prima faza de catre angajator si ulterior se recupereaza de la AJOFM, este de 75% din salariul de baza corespunzator unei
zile lucratoare, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Aceasta indemnizatie reprezinta un venit asimilat salariului, conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, astfel, se vor datora atat impozit cat si contributii sociale obligatorii.
Monografia contabila propusa:
641 Cheltuieli cu salariile personalului = 421 Personal - salarii datorate
421 Personal - salarii datorate = %
4315 Contributia de asigurari sociale
4316 Contributia de asigurari sociale de sanatate
444 Impozitul pe venituri de natura salariilor
421 Personal – salarii datorate = 5121 Conturi la banci in lei
646 Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca = 436 Contributia asiguratorie pentru munca
Subventiile acordate de AJOFM reprezinta subventii aferente veniturilor, asa cum sunt acestea reglementate la punctul 395 din OMFP 1802/2014:
395. - Subventiile aferente veniturilor cuprind toate subventiile, altele decat cele pentru active
Incasarea subventiei : 5121 Conturi la banci in lei = 445 Subventii
Recunoasterea drept venituri a cheltuielilor aferente pe care urmeaza sa le compenseze subventia:
445 Subventii = 7414 Venituri din subventii de exploatare pentru plata personalului
Aceasta se regaseste reglementata la punctele 398.,399. ,397 din OMFP 1802/2014:
398. (1) Subventiile se recunosc, pe o baza sistematica, drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.(2) In cazul in care intr-o perioada se incaseaza subventii aferente unor cheltuieli care nu au fost inca efectuate, subventiile primite nu reprezinta venituri ale acelei perioade curente.
399. - (1) In cele mai multe situatii, perioadele de-a lungul carora o entitate recunoaste cheltuielile legate de o subventie guvernamentala sunt usor identificabile. Astfel, subventiile acordate pentru acoperirea anumitor cheltuieli sunt recunoscute la venituri in aceeasi perioada ca si cheltuiala aferenta.
397. (2) Pentru asigurarea corelarii cheltuielilor finantate din subventii cu veniturile aferente se procedeaza astfel:
a) din punctul de vedere al contului de profit si pierdere:
– in cursul fiecarei luni se evidentiaza cheltuielile dupa natura lor;– la sfarsitul lunii se evidentiaza la venituri subventiile corespunzatoare cheltuielilor efectuate.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Cheltuieli de evaluare si instruire a personalului. Tratament fiscal
Intrebare:
Va rugam sa ne oferiti clarificari privind incadrarea fiscala a unei cheltuieli cu formarea profesionala.
Compania noastra a contractat serviciile unei firme care presteaza servicii dupa cum urmeaza: servicii de training si evaluare personal utilizand metodologia PERSOLOG. O parte din managerii companiei vor participa la acest curs care are drept obiectiv dupa cum urmeaza: Evaluarea profilului si aptitudinilor personalului Beneficiarului; Identificarea nevoilor de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Reevaluare cladire complet amortizata
Intrebare:
La o societate comerciala avem o cladire administrativa - cod clasificare 1.6.4 durata de amortizare din catalog 40-60 ani - care a fost pusa in functiune in iulie 1974 si a fost amortizata complet la 31.12.2023, valoare amortizata 600.000 lei.
La 31.12.2024 s-a facut reevaluarea cladirii de catre un expert in domeniu si valoarea noua este 2.261.151 lei.
Cum se inregistreaza in contabilitatea firmei noua valoare a cladirii reevaluate conform...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Corectie erori contabile
Intrebare:
Societatea a fost platitoare de impozit micro pana in 31.12.2024, dupa care a devenit platitoare de impozit pe profit datorita cifrei de afaceri.
In anul 2024 a incasat venituri in avans inregistrate in contul 472 (in suma totala de 1.500.000 lei) de la persoane fizice pentru executarea unor lucrari de constructii si separat unul pentru vanzarea unui teren.
Mare parte din lucrarile pentru care au fost incasate aceste avansuri au fost finalizate inainte de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regim fiscal creante neincasate
Intrebare:
Creante neincasate ajustarea TVA si deductibilitatea la calculul impozitului pe profit in cazul falimentului clientilor - implicatii fiscale
Va rog sa precizati daca mai este valabila solicitarea privind Hotararea definitiva si irevocabila de inchidere a procedurii prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, in vederea ajustarii TVA si a deductibilitatii impozitului pe profit.
Referitor la forma actelor judiciare, de exemplu hotarari sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<