Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Toate contributiile datorate de un PFA in 2016

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 13 Ian. 2016 Exclusiv
Tags: contributii pfa 2016, plata cass, cass 2016 pfa, activitati independente, contributia asigurari sanatate

Regasiti mai jos un material cuprinzator referitor la toate obligatiile fiscale ale contribuabililor care desfasoara activitati independente in anul 2016. Ce contributii datoreaza un PFA in 2016? Ce obligatii de plata au cei care desfasoara activitati independente? Care sunt exceptiile de la plata contributiei de asigurari sociale (CAS)? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile la care oferim raspunsuri detaliate prin cele ce urmeaza.

 

IMPOZIT PE VENIT

Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente sunt obligati sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de impozit, stabilite de organul fiscal.

Baza de calcul pentru plati anticipate este venitul anual estimat prin Declaratie privind venitul estimat/norma de venit - Formularul 220 sau venitul net din Declaratia privind venitul realizat - Formularul 200.

Plata se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru (25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie).

Cota de impozit este de 16% si se aplica la baza de calcul.

Nu se datoreaza plati anticipate in cazul contribuabililor persoane fizice cu handicap grav sau accentuat, care realizeaza venituri din activitati independente.

Impozitul anual datorat se stabileste de organul fiscal pe baza Declaratiei privind venitul realizat - Formularul 200.


CONTRIBUTIA DE ASIGURARI SOCIALE

Baza lunara de calcul pentru plati anticipate pentru persoanele fizice care determina venitul net anual in sistem real este echivalentul a 35% din castigul salarial meidu brut (2861 lei pentru anul 2016), adica 938 lei.

La recalculare, in anul urmator celui de realizare a venitului, (in baza declaratiei privind venitul realizat), baza de calcul o reprezinta venitul brut - cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentand CAS, si nu poate fi mai mica decat 35% din castigul salarial mediu brut si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig.

- pentru persoanele fizice care determina venitul net anual pe baza normelor de venit este valoarea anuala a normei de venit raportata la numarul de luni in care se desfasoara activitatea si nu poate fi mai mica decat 35% din castigul salarial mediu brut si nici mai mare de 5 ori acest castig.

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente se incadreaza in categoria asiguratilor obligatoriu in sistemul public de pensii daca indeplinesc urmatoarele conditii:

** pentru cei care sunt impozitati in sistem real daca veniturile realizate in anul precedent (venitul brut mai putin cheltuielile, exclusiv CAS impartit la numarul de luni de activitate) depaseste 35% din castigul salarial mediu brut

** pentru cei care sunt impozitati la norma de venit, daca valoarea lunara a normei (norma anuala impartita la numarul de luni de activitate dupa aplicarea corectiilor) depaseste 35% din castigul salarial mediu brut

** pentru cei care isi incep activitatea in cursul anului sau pentru cei acre trec de la impozitarea pe baza de nrome de venit la impozitarea in sistem real, daca estimeaza ca realizeaza un venit lunar care depaseste 35% din castigul salarial mediu brut.

Persoanele fizice obligate sa se asigure in sistemul public de pensii depun anual pana la data de31 ianuarie Formularul 600 "Declaratie privind indeplinirea conditiilor de incadrare in categoria persoanelor asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii", al carui model este reglementat prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala 3655/2015, publicat in M.O. 938/18.12.2015.

Daca persoanele fizice autorizate (PFA) incep activitatea in cursul anului si estimeaza ca vor obtine un venit lunar care depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, vor depune Formularul 600 in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii.

Care sunt exceptiile de la plata contributiei de asigurari sociale (CAS)?

# persoanele fizice impuse in sistem real care in anul precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim nu au obligatia depunerii Formularului 600 si nu datoreaza plati anticipate cu titlu de contributie de asigurari sociale.

Contributia de asigurari sociale polatita de persoanele care au realizat venituri impuse in sistem real sub plafonul minim nu se restituie, dar este luata in calcul la stabilirea stagiului de cotizare si a punctajului pentru pensionare

# persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii (de exemplu avocati, preoti)

# pensionari

Plata anticipata a CAS se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru (25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie).

Cota de contributie este de 10,5% si se aplica la baza de calcul.

Contribuabilii impusi in sistem real pot opta pentru cota integrala de contributie de asigurari sociale corespunzatoare pentru conditii normale de munca - 26,3%.

Optiunea se face prin Formularul 600 pana la 31 ianuarie pentru cei care au desfasurat activitate in anul precedent sau in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii in cazul inceperii activitatii in cursul anului fiscal.

Optiunea este oligatorie pentru intregul an fiscal si se considera reinnoita pentru fiecare an fiscal daca contribuabilul nu solicita revenirea la cota individuala prin depunerea Formularului 600 pana la 31 ianuarie a anului fiscal pentru care se doreste revenirea la cota individuala de contributie de asigurari sociale.

Definitivarea contributiei de asigurari sociale in cazul veniturilor determinate in sistem real se efectueaza pe baza Declaratiei privind venitul realizat - Formularul 200.

Plata CAS stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei.

CONTRIBUTIA DE ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE

Baza de calcul pentru plati anticipate

- in cazul persoanelor fizice care determina venitul net anual in sistem real: diferenta pozitiva dintre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate

- in cazul persoanelor fizice care determina venitul net anual pe baza de norme de venit: valoarea anuala a normei de venit, raportata la numarul de luni in care a fost desfasurata activitatea.

In cursul anului se efectueaza plati anticipate cu titlu de contributie de asigurari sociale de sanatate, stabilite de organul fiscal, prin decizie de impunere, pe baza Declaratie de venit estimat - Formularul 220.

Plata CASS se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 a ultimei luni din fiecare  trimestru (25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie).

Cota de contributie este de 5,5% care se aplica asupra bazei de calcul.

Definitivarea contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul veniturilor determinate in sistem real se efectueaza pe baza Declaratiei privind venitul realizat - Formularul 200. Baza lunara de calcul evidentiata in decizia de impunere nu poate fi mai mica de un salariu de baza minim brut pe tara, daca venitul pentru care se calculeaza contributia este singurul realizat.

Plata CASS stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei.

Temei legal: Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sursa: Finante Arges

Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Toate contributiile datorate de un PFA in 2016":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016