keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Bon valoric nr. 3

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Apr. 2009
Tags: leasing financiar, despagubire, codul fiscal

Intrebare Societatea noastra cu profil distributie a produselor de feronerie a inregistrat in data de 02.12.2008 un eveniment cu dauna totala a autoutilitarei, obiect al unui contract de leasing ...

Intrebare
Societatea noastra cu profil distributie a produselor de feronerie a inregistrat in data de 02.12.2008 un eveniment cu dauna totala a autoutilitarei, obiect al unui contract de leasing financiar. Societatea de leasing a incasat despagubirea de la asigurator dupa care ne-a restituit noua cv avansului si a ratelor facturate si achitate pana in acel moment de noi.

1. Cum inregistrez factura de storno pentru avans si ratele platite? Stornarea TVA-ului din aceasta factura este corecta?

Raspuns
Recomandarea este sa inregistrati in negru factura de storno emisa de firma de leasing, astfel incat sa se poata “citi” pe rulaje debitoare - creditoare modul de derularea contractului de leasing pentru anul 2008. Daca stornarea se efectueaza in rosu, veti anula rulajele curente aferente anului 2008 si riscati sa aveti si solduri in rosu deoarece contractul de leasing se deruleaza din anii anteriori.
De exemplu, daca initial inregistrarile s-au efectuat asa cum le-ti enumerat si dvs.:
% = 404 valoare totala factura
167 la curs istoric
1687 la curs istoric
665 dif curs data facturii si curs istoric
4426 la curs data facturii

prin stornare, operatiunile se efectueaza in negru:

404 = %
167
1687
4426

Suma din rulajul creditor al contului 4426, se transforma in TVA de plata pentru luna in care se primeste factura de stornare de la firma de leasing.

Factura de stornare primita de la firma de leasing se inregistreaza in jurnalul pentru vanzari si se preia ca atare in decontul de TVA si declaratia semestriala cod 394.

Intrebare
2. Cum inregistrez suma reprezentand cv daunei totale primita de la societatea de leasing in contul bancar?

Raspuns
Suma primita trebuie inregistrata prin contul 5121 = 404 iar daca o parte din suma datorata pentru dauna de catre firma de leasing reprezinta obligatie de plata in cadrul unui alt contract de leasing se face inregistrarea pe conturi analitice, de exemplu 404.01 = 404.02 sau

5121 = 232 “Avansuri acordate pentru imobilizari corporale”

3. Avand in vedere ca societatea de leasing nu ne-a virat in cont intreaga suma de restituit conform facturii de storno, aceasta retinand cv ratelor din sold la acea data pt alte contacte de leasing, cum voi inregistra acea suma nerestituita si care achita de fapt alte facturi inregistrate in 404 pe care nu o sa le mai platim la data scadenta? Cum inchid contul 404 pentru care nu o sa mai platim ratele scadente in martie?

Raspuns
Avand in vedere faptul ca ati incheiat mai multe contracte cu societatea de leasing, evidenta acestora trebuie organizata pe conturi analitice. Astfel, pentru a evidentia achitarea ratelor de leasing la contractele in curs de derulare in compensare cu suma datorata de societatea de leasing pentru dauna intervenita, va recomand fie incheierea unui proces verbal de compensare, fie purtarea unei corespondente pe format hartie sau pe suport electronic (e-mail) din care sa rezulte obligatiile de plata reciproce si modalitatea de stingere a acestora.

Intrebare
4. Care sunt inregistrarile contabile pentru a scoate mijlocul fix din gestiune?

Raspuns
Acestea sunt inregistrarile contabile pentru scoaterea din evidenta a mijlocului fix:
% = 2133
„Mijloace de transport”
2813
„Amortizare”
167
„Alte imprumut. si datorii asimilate”
6583
„Alte cheltuieli de exploatare”
(aferente valorii neamortizate)

Concomitent, se storneaza si dobanda evidentiata in contul 8051”Dobanzi de platit” .

5. Cum inchid conturile 167, 1687, 471, 2133, 2813?
Inchiderea conturilor respective se efectueaza conform punctului 4.

6. Care sunt implicatiile fiscale dpdv al impozitului pe profit? Dar dpdv al TVA-ului?
D.p.d.v. al impozitului pe profit, sunt nedeductibile d.p.d.v. fiscal cheltuielile inregistrate in contul 658 aferente scoaterii din patrimoniu a mijlocului fix avariat. Aceste cheltuieli sunt nedeductibile deoarece articolul 21 din Codul fiscal recunoaste cheltuielile de exploatare ca fiind deductibile d.p.d.v. fiscal numai daca sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.

D.p.d.v. al TVA nu sunt implicatii fiscale deoarece suma dedusa initial in baza facturilor emise de firma de leasing pentru ratele scadente conform graficelor din contract este stornata de firma de leasing la momentul platii daunei.

7. Bilantul la 2008 va fi influentat cu ceva, tinand cont ca evenimentul s-a produs in decembrie 2008?


Raspuns
Consider ca la data de 31.12.2008 trebuie reevaluata obligatia in valuta fata de valoarea de contract, inregistrand diferente favorabile sau nefavorabile ale datoriilor in lei a caror decontare se face in functie de cursul valutar la data platii sau la data facturarii, sume inregistrate in baza contractului de leasing financiar prin contul 167 (2133 = 167). Reevaluarea contului 167 se face prin inregistrarea diferentelor in corespondenta cu contul de cheltuieli 668 “Alte cheltuieli financiare” sau cu contul de venituri 768 „Alte venituri financiare”.

Consider ca stornarea nu a fost efectuata corect de societatea de leasing deoarece a utilizat cursul valutar de la data primirii despagubirii de la firma de asigurari, , corect fiind cursul valutar de la data facturilor emise pentru fiecare rata facturata la data scadentei. Nu s-au respectat astfel prevederile legislatiei TVA privind stornarea De asemenea, pentru a decide solutia optima, trebuie sa aveti in vedere prevederile articolului 159 “Corectarea documentelor” alineatul 1, litera b conform caruia daca documentul a fost transmis beneficiarului, se emite un nou document care trebuie sa cuprinda informatiile din documentul emis initial (numarul si data facturii initiale, valorile cu semnul minus).

Nu uitati, din punctul de vedere al taxelor locale, firma dvs. trebuie sa radieze de la autoritatea publica locala obligatia de plata privind impozitul pe mijlocul de transport aferent anului 2009.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016