Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Leasing financiar. Vanzare autoturism pentru care s-a limitat dreptul de deducere. Facem ajustarea de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Mai. 2013 Exclusiv
Tags: tva, vanzare autoturism, limitarea deducerii, leasing financiar

Analizam astazi cazul unei societati care a achizitionat prin transferul dreptului de proprietate, in leasing financiar, un autoturism pentru care a fost limitat dreptul de deducere a TVA conform art. 145^1 alin.(1). Pentru unele dintre ratele de leasing societatea a avut dreptul de deducere in totalitate a TVA (30.06.2012, inclusiv ), iar incepand cu data de 01.07.2012 pana la data de 30.04.2013, la ratele de leasing si transferul dreptului de proprietate, societatea a avut dreptul de deducere a TVA limitat conform art. 145^1.



Vom raspunde astfel urmatoarelor intrebari:

1.In cazul in care societatea vinde acest autoturism, trebuie sa ajusteze TVA conform punctului 53.alin.(2) litera c) din Normele metodologice care face referire la art.148 din Codul fiscal?

2.In cazul in care NU trebuie facuta ajustarea de TVA, vom stabili la ce se refera legiuitorul la punctul 53.alin.(2) litera c) din Normele metodologice care face referire la art. 148 din Codul fiscal?

"Se includ in aceasta categorie si vehiculele pentru care a fost limitat dreptul de deducere conform art. 145^1 din Codul fiscal, in situatia in care fac obiectul unei livrari taxabile ......, respectiv sunt utilizate exclusiv pentru activitati exceptate de la limitarea dreptului de deducere prevazute la art. 145^1 din Codul fiscal".


Solutia consultantului:

In primul rand, trebuie retinut faptul ca vanzarea autoturismului respectiv se efectueaza  prin aplicarea regimului normal de taxare prin colectarea TVA la cota standard de 24 aplicata asupra bazei de impozitare a TVA deoarece nu pot fi aplicate prevederile art. 141 alin. (2) lit. g) "livrarile de bunuri care au fost afectate unei activitati scutite, in temeiul prezentului articol, daca taxa aferenta bunurilor respective nu a fost dedusa, precum si livrarile de bunuri a caror achizitie a facut obiectul excluderii dreptului de deducere conform art. 145 alin. (5) lit. b) sau al limitarii totale a dreptului de deducere conform art. 145^1."

In al doilea rand, trebuie retinut faptul ca vanzarea prin aplicarea regimului de taxare nu impune ajustarea sumei TVA pentru care s-a exercitat dreptul de deducere pe parcursul derularii contractului de leasing.  In acest context, nu sunt aplicabile prevederile art. 148 din Codul fiscal si pct. 53 din normele de aplicare ale acestui articol. Ajustarea TVA se efectueaza in conformitate cu prevederile art. 148 sau art. 149 numai in situatia in care se exercita dreptul de deducere pentru un bun sau un serviciu achizitionat, la momentul achizitiei, dar ulterior, bunul sau serviciul  respectiv este utilizat fie pentru realizarea de operatiuni scutite fara drept de deducere a TVA, fie pentru a fi pus la dispozitie, cu titlu gratuit, unei persoane, fie in alte scopuri decat activitatea economica.

De exemplu, ajustarea TVA se efectueaza in situatia in care autoturismul respectiv pentru care s-a exercitat integral sau partial dreptul de deducere pe parcursul derularii contractului de leasing,  dar ulterior, acest autoturism este utilizat in alte scopuri decat activitatea economica desfasurata de catre persoana impozabila care l-a inregistrat in patrimoniu.  In acest caz, ajustarea sumei TVA deduse se efectueaza asupra unei  baze de impozitare formata din  valoarea neamortizata a autoturismului la data schimbarii destinatiei autoturismului.

De exemplu, daca valoarea neamortizata la data de 30.04.2013 este de 1.800 lei, suma TVA ajustata este de 432 lei (1.800 lei x 24% = 432 lei).

Aceasta este o ajustare efectuata in beneficiul bugetului de stat deoarece ajustarea respectiva conduce la diminuarea sumei TVA deduse in cadrul unei perioade fiscale de raportare, fiind raportata prin decontul de TVA, cu semnul minus, la randul randul 30 "Regularizari taxa dedusa".

Prin pct. 53.alin.(2) litera c) din Normele metodologice de aplicare ale art.  148 din Codul fiscal, legiuitorul a reglementat ajustarea TVA in beneficiul persoanei impozabile care, la momentul achizitiei bunului respectiv nu a exercitat dreptul de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in factura furnizorului deoarece a stabilit ca bunul respectiv respectiv nu este destinat realizarii de activitati economice, fiind pus la dispozitie, cu titlu gratuit, unei persoane fizice, dar, ulterior achizitiei, bunul respectiv isi schimba destinatia de la utilizarea in scop personal la utilizarea in scopul activitatii economice, exlusiv (deducere 100% conform art. 145^1) sau partial (deducere 50% conform art. 145^1) .  

In acest caz, suma TVA ajustata se raporteaza, cu semnul plus, la randul 30, caz in care creste suma TVA dedusa in cadrul perioadei fiscale de raportare.  De exemplu, in situatia in care pentru un autoturism   nu s-a dedus TVA la momentul achizitiei, se poate efectua ajustarea sumei TVA deductibile in situtia in care, dupa o anumita perioada de timp,  proprietarul autoturismului utilizeaza autoturismul respectiv pentru activitati economice "....... Persoana impozabila realizeaza aceste ajustari ca urmare a unor situatii cum ar fi:

c) alocarea de bunuri/servicii pentru operatiuni care nu dau drept de deducere si ulterior alocarea acestora pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere. Se includ in aceasta categorie si vehiculele pentru care a fost limitat dreptul de deducere conform art. 145^1 din Codul fiscal, in situatia in care fac obiectul unei livrari taxabile sau are loc o modificare de destinatie, respectiv sunt utilizate exclusiv pentru activitati exceptate de la limitarea dreptului de deducere prevazute la art. 145^1 din Codul fiscal".

Consider ca aceste prevederi nu pot fi aplicate unui autoturism preluat in regim de leasing financiar deoarece in perioada 01.07.2012 -  30.04.2013 suma TVA deductibila, dedusa 50%, a fost aferenta utilizarii autoturismului in regim de leasing. Astfel, suma TVA pentru care nu s-a exercitat dreptul de deducere 50% nu poate fi ajustata in beneficiul firmei pe care o reprezentati, chiar daca autoturismul respectiv este vandul in luna mai 2013 prin aplicarea regimului normal de taxare.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Leasing financiar. Vanzare autoturism pentru care s-a limitat dreptul de deducere. Facem ajustarea de TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016