Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In vederea aplicarii unitare a prevederilor fiscale care au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2012 referitoare la achizitia de vehicule rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului si de combustibil destinat utilizarii pentru vehiculele care au aceleasi caracteristici, aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, va comunicam urmatoarele precizari:
Referitor la aplicabilitatea prevederilor privind limitarile speciale ale dreptului de deducere:
Potrivit art. I pct. 57 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 125/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, art. 1451 intitulat "Limitari speciale ale dreptului de deducere" din Codul fiscal, a fost modificat in sensul trecerii de la limitarea totala la limitarea partiala in procent de 50% a deducerii taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor de vehicule cu o greutate sub 3.500 kg avand maximum 9 scaune de pasageri destinate exclusiv transportului de persoane si a taxei aferente achizitiilor de combustibil necesar utilizarii pentru vehiculele de acelasi tip aflate in proprietatea sau in folosinta persoanelor impozabile.
Sfera de aplicare:
Alin. (1) al art. 1451 din Codul fiscal, prevede ca limitarea dreptului de deducere se aplica numai pentru achizitiile de vehicule care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kilograme si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului.
Prin urmare, vehiculele care prin constructie si echipare sunt destinate transportului mixt, respectiv atat transportului de persoane, cat si transportului de marfuri, cum ar fi autofurgonetele, autocamioanele autodubele etc., nu intra sub incidenta prevederilor care limiteaza deducerea TVA, chiar daca din punctul de vedere al greutatii si al numarului de locuri de pasageri s-ar situa in limitele prevazute de art. 1451 din Codul fiscal.
Acelasi alineat (1) mentionat mai sus prevede ca limitarea deducerii TVA se aplica si pentru combustibilul necesar functionarii vehiculelor de acelasi tip aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile. Prin urmare, limitarea deducerii pentru combustibil se aplica si in cazul vehiculelor care sunt utilizate in cadrul unui contract de leasing, inchiriere, comodat sau orice alt tip de contract prin care bunul este pus la dispozitia unei persoane impozabile in vederea utilizarii.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
La alin. (2) al art. 1451 din Codul fiscal, se precizeaza ca prin achizitie se intelege cumpararea de vehicule din Romania, importul sau achizitia intracomunitara a vehiculelor.
Rezulta ca limitarea deducerii TVA nu se aplica si pentru prestarile de servicii legate direct de vehiculele in cauza, cum ar fi serviciile de reparatii si intretinere a vehiculelor sau ratele de leasing.
Exceptii:
La alin. (1) al art. 1451 sunt prevazute mai multe exceptii pentru care limitarile speciale ale dreptului de deducere nu se aplica, pentru acestea aplicandu-se regulile generale de deducere. in categoria vehiculelor exceptate de la noile reguli se inscriu: vehiculele utilizate in scop comercial, respectiv in vederea revanzarii, vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi, vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Achizitie autovehicul destinat transportului de persoane. Deducerea TVA, inregistrari contabileNoul Cod fiscal prelungeste pana la 31 decembrie limita de deducere TVA pentru achizitia de vehiculeArticole similare
Leasing personal si incheiere contract. In ce conditii beneficiarul nu plateste TVA?Criterii de stabilire a rezidentei persoanei fizice, conform conventiei de evitare a dublei impuneri (actualizare ANAF)Fonduri nerambursabile. Cum gestionam achizitia de mijloace fixe?ANAF: Venituri bugetare mai mari cu 13,5% in primul semestru al anuluiSolutii pentru o mai buna colaborare intre Romania si tarile din UEUltimele articole
Redobandirea codului de TVA dupa anulare. Ce trebuie sa stiiVineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAArticole similare
Activitate de cercetare directa. Inregistrarea in scopuri de TVA in regim normalOrganizare cursuri de specializare. Tratament fiscal TVARaport actualizat privind perioada fiscala TVA. Fiti la curent cu noutatile!Conditii in care persoanele fizice pot beneficia de indemnizatia de delegare sau detasareCalcul pro-rata TVA pentru venituri din chirie fara TVA?Ultimele articole
Distrugere punct de lucru in totalitate. Cheltuielile sunt deductibile?Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Facturi fiscale in contextul e-TVA. Cum trebuie emiseSalariu minim brut pe tara, MAJORAT din ianuarie 2025. La ce suma va ajungeSponsorizari. Momentul scaderii din impozitul pe profitArticole similare
Tabel comparativ TVA. Modificari in Codul fiscal aduse de OUG nr. 24Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"