Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In vederea aplicarii unitare a prevederilor fiscale care au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2012 referitoare la achizitia de vehicule rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului si de combustibil destinat utilizarii pentru vehiculele care au aceleasi caracteristici, aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, va comunicam urmatoarele precizari:
Referitor la aplicabilitatea prevederilor privind limitarile speciale ale dreptului de deducere:
Potrivit art. I pct. 57 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 125/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, art. 1451 intitulat "Limitari speciale ale dreptului de deducere" din Codul fiscal, a fost modificat in sensul trecerii de la limitarea totala la limitarea partiala in procent de 50% a deducerii taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor de vehicule cu o greutate sub 3.500 kg avand maximum 9 scaune de pasageri destinate exclusiv transportului de persoane si a taxei aferente achizitiilor de combustibil necesar utilizarii pentru vehiculele de acelasi tip aflate in proprietatea sau in folosinta persoanelor impozabile.
Sfera de aplicare:
Alin. (1) al art. 1451 din Codul fiscal, prevede ca limitarea dreptului de deducere se aplica numai pentru achizitiile de vehicule care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kilograme si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului.
Prin urmare, vehiculele care prin constructie si echipare sunt destinate transportului mixt, respectiv atat transportului de persoane, cat si transportului de marfuri, cum ar fi autofurgonetele, autocamioanele autodubele etc., nu intra sub incidenta prevederilor care limiteaza deducerea TVA, chiar daca din punctul de vedere al greutatii si al numarului de locuri de pasageri s-ar situa in limitele prevazute de art. 1451 din Codul fiscal.
Acelasi alineat (1) mentionat mai sus prevede ca limitarea deducerii TVA se aplica si pentru combustibilul necesar functionarii vehiculelor de acelasi tip aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile. Prin urmare, limitarea deducerii pentru combustibil se aplica si in cazul vehiculelor care sunt utilizate in cadrul unui contract de leasing, inchiriere, comodat sau orice alt tip de contract prin care bunul este pus la dispozitia unei persoane impozabile in vederea utilizarii.
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Examen Consultant Fiscal 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
La alin. (2) al art. 1451 din Codul fiscal, se precizeaza ca prin achizitie se intelege cumpararea de vehicule din Romania, importul sau achizitia intracomunitara a vehiculelor.
Rezulta ca limitarea deducerii TVA nu se aplica si pentru prestarile de servicii legate direct de vehiculele in cauza, cum ar fi serviciile de reparatii si intretinere a vehiculelor sau ratele de leasing.
Exceptii:
La alin. (1) al art. 1451 sunt prevazute mai multe exceptii pentru care limitarile speciale ale dreptului de deducere nu se aplica, pentru acestea aplicandu-se regulile generale de deducere. in categoria vehiculelor exceptate de la noile reguli se inscriu: vehiculele utilizate in scop comercial, respectiv in vederea revanzarii, vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi, vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noul Cod fiscal prelungeste pana la 31 decembrie limita de deducere TVA pentru achizitia de vehiculeAchizitie autovehicul destinat transportului de persoane. Deducerea TVA, inregistrari contabileArticole similare
Regimul TVA al serviciilor electronice in 2015. Procedura de inregistrare a persoanelor impozabile care aplica regimurile specialeSchimbare perioada fiscala pentru TVA in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri. Cum procedam?Refacturare contract general de asigurare. TVALegea insolventei merge la promulgareIncheierea unui contract de asistenta juridica: emiterea facturii proformeUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Livrare intracomunitara pentru cumparator din stat tert. Tratament fiscal TVADocumentar fiscal: Ajustarea TVA pentru achizitiile de bunuri/servicii efectuate in perioada in care codul de TVA a fost anulatImplicatii anulare cod valid de TVA. Ce risca societatea?Sistemul TVA la incasare | Exercitarea dreptului de DEDUCERE TVACheltuieli cu educatia timpurie aferente lunii martie 2021. Cum se evidentiaza in D100Ultimele articole
Microintreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVACladiri inchiriate catre persoane juridice. Se aplica modificari din 2025 cu privire la impozit?E-TVA: Firme care inregistreaza diferente justificate intre D300 si decontul precompletat. Cum trebuie sa procedezeLeasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVACum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiArticole similare
Tabel comparativ TVA. Modificari in Codul fiscal aduse de OUG nr. 24Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"