Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O societate inregistrata in scopuri TVA si in ROI ar dori sa cumpere o furgoneta second hand de la o firma din comunitate care a comunicat un cod valabil, dar cartea de identitate si talonul sunt pe o firma din Romania( intrucat firma din Germania a cumparat-o din Romania ) . Se poate considera achizitie intracomunitara ?
Solutie oferita de specialistii portalfiscalitate.ro
Conform prevederilor art. 130 indice 1 din Codul fiscal , achizitiile intracomunitare sunt definite astfel:
Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator, sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.
Este asimilata unei achizitii intracomunitare cu plata si utilizarea in Romania, de catre o persoana impozabila, in scopul desfasurarii activitatii economice proprii, a unor bunuri transportate sau expediate de aceasta sau de alta persoana, in numele acesteia, din statul membru pe teritoriul caruia au fost produse, extrase, achizitionate, dobandite ori importate de catre aceasta, in scopul desfasurarii activitatii economice proprii, daca transportul sau expedierea acestor bunuri, in cazul in care ar fi fost efectuat din Romania in alt stat membru, ar fi fost tratat ca transfer de bunuri in alt stat membru, in conformitate cu prevederile art. 128 alin (10) si (11).
Se considera, de asemenea, ca este efectuata cu plata achizitia intracomunitara de bunuri a caror livrare, daca ar fi fost realizata in Romania, ar fi fost tratata drept o livrare de bunuri efectuata cu plata.
Prin urmare, la incadrarea operatiunilor ca achizitii intracomunitare trebuie avuta in vedere modalitatea de efectuare a transportului bunului achizitionat.
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Daca autoturismul este transportat din Germania in Romania, firma germana fiind si proprietarul autoturismului, prin contractul de achizitie de la firma din Romania, operatiunea constituie o achizitie intracomunitara care se raporteaza in Declaratia recapitulativa 390
In conformitate cu prevederile art. 151 Titlul VI TVA din Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, persoana care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri care este taxabila este obligata la plata taxei .
Regimul special de taxa pentru bunurile second –hand estereglementat de art. 1522 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare si Normele metodologice date in aplicarea acestuia, aprobate prin HG 44/2004.
Potrivit prevederilor acestui articol persoana impozabila revanzatoare va aplica regimul special pentru livrarile de bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, altele decat operele de arta livrate de autorii sau succesorii de drept ai acestora, pentru care exista obligatia colectarii taxei, bunuri pe care le-a care le-a achizitionat din interiorul Comunitatii, de la unul dintre urmatorii furnizori:
a) o persoana neimpozabila;
b) o persoana impozabila, in masura in care livrarea efectuata de respectiva persoana impozabila este scutita de taxa, conform art. 141 alin. (2) lit. g);
c) o intreprindere mica, in masura in care achizitia respectiva se refera la bunuri de capital;
d) o persoana impozabila revanzatoare, in masura in care livrarea de catre aceasta a fost supusa taxei in regim special.
Conform definitiei din acest articol, persoana impozabila revanzatoare este persoana impozabila care, in cursul desfasurarii activitatii economice, achizitioneaza sau importa bunuri second-hand si/sau opere de arta, obiecte de colectie sau antichitati in scopul revanzarii, indiferent daca respectiva persoana impozabila actioneaza in nume propriu sau in numele altei persoane in cadrul unui contract de comision la cumparare sau vanzare;
Prin urmare, conditia aplicarii acestui regim special de scutire este ca persoana impozabila sa fie persoana impozabila revanzatoare, definita mai sus.
Persoanele impozabile nu au dreptul la deducerea taxei datorate sau achitate pentru bunuri care au fost sau urmeaza sa fie achizitionate de la persoana impozabila revanzatoare, in masura in care livrarea acestor bunuri de catre persoana impozabila revanzatoare este supusa regimului special.
In situatia in care bunurile second-hand sunt achizitionate de la furnizori persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in statul membru de unde sunt furnizate, furnizori care nu au aplicat regimul special la marja de profit :
- furnizorul din statul membru va efectua o livrare intracomunitara scutita de TVA, iar factura se va emite fara TVA (considerandu-se ca bunurile nu au fost taxate in statul membru de unde sunt furnizate);
-in Romania are loc o achizitie intracomunitara taxabila prin aplicarea mecanismului taxarii inverse
In ceea ce priveste deducerea TVA acesta se va acorda numai pentru autovehiculele prevazute la art. 145^1 din Codul fiscal :
Limitari speciale ale dreptului de deducere:
Astfel, in cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, nu se deduce taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor acestor vehicule si nici taxa aferenta achizitiilor de combustibil destinat utilizarii pentru vehiculele care au aceleasi caracteristici, aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, cu exceptia vehiculelor care se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
- vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
- vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
- vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational;
- vehiculele utilizate in scop comercial, respectiv in vederea revanzarii.
Daca nu exista transport al autoturismului din Germania in Romania, acesta fiind considerat pus la dispozitia firmei din Germania in Romania, conform prevederilor art. 132 alin (1) lit. c) din Codul fiscal , la vanzarea autoturismului catre firma din Germania, firma vanzatoare din Romania trebuia sa inregistreze o operatiune impozabila in Romania din punct de vedere al TVA
Societatea din Romania cumparatoare a autoturismului din Germania este persoana obligata la plata TVA (inscrisa pe factura ca in cazul unei livrari locale) si nu se supune taxarii inverse in Romania, nefiind o livrare, respectiv achizitie intracomunitara.
Aceasta operatiune nu se raporteaza prin declaratia recapitulativa 390 deoarece nu este o achizitie intracomunitara.
De asemenea, nici firma din Germania care realizeaza o livrare locala ( nu intracomunitara), nu trebuie sa raporteze operatiunea drept o livrare intracomunitara.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
MFP propune o serie de masuri legislative importante pentru mediul economic: Reducerea birocratiei ANAF si scaderea TVA la alimenteProcedura de solicitare a codului special de TVA si depunerea formularului 091Operatiuni cu un partener din alt stat inregistrat in Romania prin un reprezentant fiscal. Care e regimul TVA?Luni, 10 octombrie 2022, se implineste termenul pentru depunerea unor formulare de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de TVADeductibilitate cheltuieli administrator. Ce regim fiscal se aplica?Ultimele articole
ATENTIE maxima la controalele fiscale pe TVA: tu stii care sunt ultimele reglementari legislative?Grup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVAImpozitare autoturisme de lux si completarea Declaratiei 216Doua situatii in care se poate modifica perioada fiscala pentru TVA de la trimestru la lunaCalendar ANAF: 3 declaratii importante au ca termen limita data de 31 octombrie 2024Articole similare
Facturarea - partea ICodul Fiscal 2010 TITLUL VI - Capitolul I - DefinitiiCum gestionam o ACHIZITIE INTRACOMUNITARA cu marfa livrata la client final?Regimul TVA pentru achizitiile de mijloace de transport second-handACHIZITIE INTRACOMUNITARA de bunuri. Regim TVA. Declaratia 390Ultimele articole
Doua situatii in care se poate modifica perioada fiscala pentru TVA de la trimestru la lunaOperatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileCum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiCalendar ANAF: Declaratii scadente in 7 octombrie 2024Vineri, 6 septembrie 2024, termen limita pentru declaratia privind schimbarea perioadei fiscaleArticole similare
Cand nu se aplica plata TVA la incasare potrivit noului pROIectParlamentul a adoptat legea: Patronii vor putea retrage bani din firme de mai multe ori pe an, sub forma de dividendeLegislatie: modificarea si completarea Ghidului de finantare a Programului de inlocuire sau de completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermalANAF: Cele mai noi pROIecte publicateMasura 1 va fi relansata pe 25 octombrie 2021. Preinscrierea in aplicatie incepe din 18 octombrie 2021Ultimele articole
Grup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVAAmnistie fiscala 2024. Finantele MODIFCA procedura de anulare a unor obligatii bugetarePragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027E-Trasport: Ce amenzi ar putea fi SUSPENDATE pana la 31 decembrie 2024PROIect OUG: Va fi introdusa Declaratia Unica precompletata de ANAF. Cine primeste formularulAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"