keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Deducerea TVA in cadrul unui contract de leasing. VIDEO

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Apr. 2012
Tags: tva, achizitia de autoturisme, leasing

In cazul unui contract de leasing inceput in februarie 2007 si terminat in februarie 2012, valoare reziduala 20.000 lei, amortizare liniara pana in 2011, ce se intampla cu partea de TVA nedeductibila? TVA nedeductibila (50%) se include pe 213? Se recalculeaza amortizarea in cazul in care se mareste valoarea mijlocului fix si pe ce perioada avand in vedere ca masina este integral amortizata la momentul achitarii valorii reziduale (moment in care se considera achizitia masinii)? Baza legala.

 
Va invitam sa urmariti filmarea pentru solutia oferita de specialistii www.portalmonografiicontabile.ro

Solutie contabila: Avand in vedere modificarile aduse art. 145^1 din Codul fiscal de catre OUG 125/2011 privind modificarea Codului fiscal , incepand cu 01 ianuarie 2012, ca regula generala, TVA de la achizitia de autoturisme se va deduce in procent de 50%.
 
Consideram ca intrebarea dvs prin particularizare se refera la achizitia unui autoturism de persoane, deoarece nu se precizeaza la ce mijloc fix faceti referire, si presupunem acest fapt in context.
 
Astfel, legiuitorul a stabilit ca la achizitia unui autoturism, iar pentru leasing valoarea achizitiei reprezinta valoarea reziduala, se va deduce un procent de 50% din TVA.
 
Acelasi act normativ indicat anterior stabileste si situatia cand TVA se deduce in procent de 100% in functie de modul de utilizare al autoturismului. Enumeram mai jos situatiile cand se deduce integral TVA daca utilizarea autoturismului este exclusiva si subliniem este exclusiva, in aceste activitati:
 
“a) vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
 
b) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
 
c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational;
 
d) vehiculele utilizate in scop comercial, respectiv in vederea revanzarii.”
 
In ce priveste inregistrarea contabila, daca dvs va situati in cazul in care nu puteti deduce integral TVA, consideram ca aceasta taxa nu este o taxa similara unei modernizari ce va inclusa in costul autoturismului, ci se va inregistra pe seama unei cheltuieli.
 
Inregistrare contabila:
635 “Cheltuieli cu alte impozite si taxe” = 4427 “TVA colectata”

( inregistrare propusa conform OMFP 3055/2009 privind contabilitatea).
 
Normele metodologice pentru art. 21 din Codul fiscal , stabilesc faptul ca si pentru cheltuiala cu TVA provenita din prorata, ajustare sau limitarea deducerii, la calculul impozitului pe profit, se va analiza scopul realizarii de venituri impozabile in legatura cu situatia ce a condus la cheltuiala respectiva.
 
Consideram util sa va amintim de existenta  Circularei ANAF nr. 420167/ 07.02.2012 ce reprezinta un punct de vedere emis chiar de autoritatile fiscale ce doresc o practica unitara la nivelul tarii cu privire la TVA aferent achizitiei de autoturisme de persoane, in contextul noilor modificari legislative.



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016