Tags: sume defalcate din tva, teodorovici, ordonanta 12
Ministrul interimar al Finantelor Publice - Eugen Teodorovici - a anuntat ca, luni - 14 octombrie, Guvernul a aprobat un proiect de Hotarare privind repartizarea catre bugetele locale a sumelor defalcate din TVA. Astfel, va fi distribuita suma de 1,4 miliarde lei pentru diferite capitole de cheltuieli.
"Azi, in sedinta de Guvern am discutat si aprobat un proiect de Hotarare de Guvern asteptat de ceva timp de comunitatile locale, prin care am distribuit suma de 1,4 miliarde lei pentru diferite capitole de cheltuieli asa cum au fost ele prevazute in Ordonanta 12/2019 (privind rectificarea bugetului de stat). Scopul acestei Hotarari este acela de a asigura toate cheltuielile sectiunii de functionare a bugetelor locale. Este un lucru normal ca dupa Ordonanta privind rectificarea pe 2019 sa avem o astfel de Hotarare de Guvern. Am vazut ca au fost fel de fel de discutii pe acest subiect. De asemenea, este o decizie luata prin Ordonanta 12. Aceasta Hotarare de Guvern nu face altceva decat sa puna in acord ceea ce Ordonanta mentioneaza, si o impartire in mod transparent a acestor sume catre comunitatile locale, in ordinea de precadere pe care Ordonanta o mentioneaza vizavi de solicitarile pe care comunitatile locale le-au transmis catre Ministerul de Finante", a declarat ministrul demis Teodorovici.
Acesta a aratat ca unul dintre aspectele luate in considerare la alocarea sumelor catre diferitele sectiuni ale bugetelor locale are legatura cu prevederile bugetare aprobate pentru 2019, prin Legea bugetului de stat nr. 50 din 2019, si prin OG. 12 pentru cote si sume defalcate din impozitul pe venit, din TVA, pentru echilibrarea bugetelor locale. Un alt aspect de care s-a tinut cont, precizeaza Teodorovici, este legat de veniturile proprii provenite din impozite si taxe locale prevazute in bugetele locale pentru 2019, executia bugetara la momentul 31 iulie 2019 si necesarul cheltuielilor prevazute la alineatul 3 estimat pana la finalul anului 2019.
Ministrul interimar a mai precizat ca proiectul de Hotarare prioritizeaza asigurarea cheltuielilor de functionare, a cheltuielilor de personal, a drepturile asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav, precum si indemnizatiile lunare ale persoanelor cu handicap.
"De asemenea, s-a avut in vedere la forma finala a acestei Hotarari de Guvern si executia bugetara la 30 septembrie, la nivel de comunitati locale. Si, respectiv, soldul sectiunii de functionare si cheltuielile medii de functionare efectuate pe primele noua luni din acest an. Practic, sumele aflate in conturile UAT-urilor, cu ceea ce astazi se aloca, asigura clar o functionare pana la finalul acestui an si, in unele cazuri, chiar si dincolo de acest moment", a mai spus ministrul demis Teodorovici.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Promotii vanzare produse 1+1 acordate prin distribuitori
Intrebare:
O societate comerciala hotaraste printr-o decizie interna a administratorilor, implementarea unei promotii de 1+1 gratis pentru stimularea vanzarii.
Acesta promotie este implementata cu ajutorul distribuitorilor in sensul in care produsele pleaca de la societatea comerciala la distribuitori care ulterior ofera clientilor finali, persoane fizice un produs gratuit la unul cumparat.
Care este monografia contabila, documentele fiscale necesare, regim...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inregistari decizie de impunere
Intrebare:
In urma unui control fiscal s-a ajuns la concluzia ca am incadrat gresit niste mijloace fixe, ce nu se incadreaza la subgrupa 2.1 sau clasa 2.2.9 din catalogul mijloacelor fixe si nu beneficiaza de facilitatea privind profitul reinvestit.
Inregistrarile facute de mine sunt urmatoarele:
1171 = 4411 78.770 impozit pe profit stabilit suplimentat conf Dec Impunere
4411 = 5121 78.770 plata impozitului pe profit
129 = 1061 -78.770...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Plafoane grad de indatorare. Cursul valutar utilizat
Intrebare:
O companie platitoare de impozit pe profit care are imprumuturi de la grup ce curs de schimb are trebui sa ia in considerare la aplicarea art 40.2 alin (4) din Codul Fiscal unde se specifica: Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentul in lei a plafoanelor respective este cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru ultima zi a trimestrului/anului fiscal.
Cursul pentru ultima zi este cursul publicat in ultima zi sau cel valabil in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cota TVA aplicabila livrare imobil
Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns concret:
Speta este vanzarea unui imobil tip casa 120 mp suprafata utila; valoarea 735000 lei (148.704 000 euro) pret cu TVA calculat de 5%.
In cazul unei promisiuni de vanzare facuta in 2022 si cu un avans achitat la acel moment de 25%.
Vanzarea imobilului se va face in luna iulie 2025.
Intrebarea este: care este cota de TVA corecta de calculat la accest moment, in iunie 2025? Se incadreaza la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Factura si bon fiscal, bransamete de apa si canalizare
Intrebare:
Un ONG, care are si activitate economica, face bransamente de apa si canalizare, si la persoane fizice, pe baza de contract si factura, cod factura 751, incasarile facandu-se pana acum cu casa de marcat, pe baza bonului, dar Finantele inregistreaza aceste bonuri ca venituri si TVA, dubland astfel suma TVA-ului si ne vin notificari. Intrebarea este daca putem sa emitem la persoanele fizice chitanta de incasare in locul bonului. Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<