Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ministrul Finantelor Publice anunta ca pana in octombrie va fi finalizat mecanismul de aplicare a amnistiei fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 28 Sep. 2018
Tags: aministie fiscala, restructurare financiara, mfp

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat, joi, ca institutia pe care o conduce va pregati un mecanism de amnistie fiscala, care va fi redenumit "restructurare financiara" si care va fi finalizat in cursul lunii octombrie.

„Sa ii spunem o restructurare financiara, oarecum, nu amnistie, prin amnistie se intelege altceva, care, alaturi de insolventa, ofera mediului de afaceri beneficii. (...) Deocamdata, lucram la mecanismul care sa cuprinda toate cele trei categorii - cu datorii, fara datorii si persoanele fizice, ca sa avem un ansamblu clar. In octombrie, mecanismul trebuie pus in aplicare si discutat in coalitie, in guvern”, a declarat ministrul Teodorovici, joi seara, invitat la o emisiune TV.

Acesta a explicat ca mecanismul vizeaza atat firmele private si de stat, cat si persoanele fizice.  O categorie luata in calcul acum este cea a companiilor de stat sau private, care au datorii, dar care nu sunt inca in insolventa, iar datoriile pot duce firma spre faliment. „Luam in calcul stergerea, poate, a dobanzilor la acele companii, a penalitatilor, lasam principalul si le anulam in timp, in asa fel incat acea companie sa isi poata da inapoi datoriile fata de stat, sa aiba activitate, sa si functioneze, sa si creasca. (...). Analiza financiara pe companii nu vreau sa o faca statul, vreau sa fie facuta transparent de o banca, fie ca este, poate, Eximbank, CEC sau alte banci din piata, care sa spuna foarte clar: Tu, companie, ca sa poti sa devii, din nou, economic functionala, ai nevoie de o esalonare a principalului care ramane de dat la stat de zece - sapte ani, poate 15 ani”, a subliniat seful MFP.

O alta categorie vizata de “restructurarea financiara” este a cea a companiilor cu toate platile la zi, la o anumita data, stabilita de oficialitati. Adica acestea isi vor putea plati taxele si impozitele la o data ulterioara fata de cea la care sunt in mod normal obligate sa pleteasca “Eu, stat, imi asum acea lipsa a cash-ului, pentru acea perioada. Am un cost de finantare - asta este, dar este un efort pe care trebuie sa il fac pentru acele companii, pentru ca nu este corect ca la unii sa sterg si la altii care sunt de buna credinta sa nu o fac”, a subliniat ministrul.

In cazul persoanelor fizice, mecanismul este deja implementat in mare pare. Ele beneficiaza de o reducere de 5% pentru achitarea obligatiilor pentru pensii si sanatate, precum si a impozitului pe venit pana in decembrie 2018, in loc de martie 2019 - termenul limita pentru veniturile aferente anului 2018. „Pentru restantele din ultimii cinci ani, la CAS si CASS, pe care ANAF-ul le-a lasat sa treaca, netrimitand acasa decizia de impunere, din omisiune, din alte motive. Pana la final de octombrie, finalizam pe cei cinci ani, ce are de dat statului si, pentru ca statul nu a avut rol activ in acest sens, la fel, obligatia de plata va fi martie 2019, dar, daca platesc mai devreme, pana in decembrie, sa acordam un discount de minim 10%, 10-15%, pentru ca statul a gresit, desi legea spune in termen de 60 de zile de la emitere”, a detaliat Teodorovici.
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ministrul Finantelor Publice anunta ca pana in octombrie va fi finalizat mecanismul de aplicare a amnistiei fiscale":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016