Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Microintreprindere - Deducere TVA si cheltuieli aferente unui autoturism folosit in comodat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Mar. 2020 Exclusiv
Tags: comodat, cheltuieli, autoturism, microintreprindere, deducere tva

In cazul unui autoturism folosit in comodat de o societate se poate deduce TVA- ul si justifica anumite cheltuieli privind combustibil, asigurari, reparatii, rovigneta, pe baza facturilor, unele chiar pe persoana fizica, si a bonurilor fiscale? Despre acest subiect va vorbi in cele ce urmeaza unul dintre specialistii nostri.

Vorbim, in studiul de caz propus astazi, de o societate inregistrata in scopuri de TVA si platitoare de impozit pe venit. Asociatul unic, care este administrator si director general la societate detine ca persoana fizica un autoturism. Acesta incheie cu societatea un contract de comodat prin care pune la dispozitie autoturismul. Societatea intocmeste decizia prin care administratorul foloseste aceasta masina in scopul activitatii societatii si intocmeste foi de parcurs. Societatea face cheltuieli cu combustibil, reparatii, asigurari, rovigneta pentru autoturism. 
 
Consultantul nostru fiscal - Mariana Prejbeanu - arata ca persoanele juridice romane care au statut fiscal de microintreprindere aplica sistemul de impozitare prevazut de Titlul III din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare. Impozitul aplicat veniturilor obtinute de microintreprinderi se calculeaza prin inmultirea bazei impozabile cu o cota cuprinsa intre 1% si 3%, dupa caz. 

Art. 53 din Codul fiscal reglementeaza in detaliu baza impozabila in cazul impozitului pe veniturile microintreprinderilor enumerand veniturile care nu se cuprind in aceasta baza si cele care se adauga.

Pct. 5 din Normele metodologice de aplicare a acestui articol ilustreaza modul de aplicare a impozitului pe veniturile microintreprinderilor subliniind ca baza impozabila asupra careia se aplica cotele de impozitare prevazute la art. 51 alin. (1) si (2) din Codul fiscal (cotele de 1% sau 3%) este reprezentata de totalul veniturilor trimestriale care sunt inregistrate in creditul conturilor din clasa a 7-a Conturi de venituri, potrivit reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad categoriile de venituri mentionate la art. 53 alin. (1) si se adauga elementele mentionate la art. 53 alin. (2) din Codul fiscal.
 
Deci, baza impozabila se refera numai la venituri fara sa se tina cont de cheltuielile inregistrate in evidenta contabila. Deductibilitatea cheltuielilor are relevanta din punct de vedere fiscal doar in raport cu societatile platitoare de impozit pe profit, nu si cu cele platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
 
In cazul unei mocrointreprinderi, regula este ca toate inregistrarile din evidenta proprie sa respecte prevederile Legii societatilor nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare, reglementarile contabile in vigoare aprobate prin Legea contabilitatii nr. 82/1991, cu modificarile ulterioare si ale altor acte normative emise in aplicarea acestora (de ex. Omfp nr. 1802/2014 cu modificarile ulterioare).
 
In ceea ce priveste deducerea TVA, regulile de deducere, termenii si expresiile utilizate, precum si conditiile in care vehiculele rutiere motorizate sunt folosite sunt cele prevazute la pct. 68 din normele metodologice date in aplicarea art. 298 al titlului VII ”Taxa pe valoarea adaugata” din Codul fiscal. 
 
Potrivit art. 298 alin. (1) din Codul fiscal, prin exceptie de la prevederile art. 297 se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.
 
Restrictia nu se aplica vehiculelor rutiere motorizate avand o masa totala maxima autorizata care depaseste 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul soferului, conform art. 298 alin. (2) din Codul fiscal.
Potrivit art. 298 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, limitarea la 50% a dreptului de deducere nu se aplica pentru vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii.
 
Conform punctului 68 alin. (5) din Norme, in cazul vehiculelor prevazute la art. 298 alin. (3) lit. b) - f) din Codul fiscal, taxa aferenta cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului si taxa aferenta cheltuielilor legate de aceste vehicule este deductibila conform regulilor generale prevazute la art. 297 si la art. 299 - 301 din Codul fiscal, nefiind aplicabila limitarea la 50% a deducerii taxei, utilizarea acestora si pentru uz personal fiind considerata neglijabila cu exceptia situatiei in care se poate face dovada unei practici abuzive.
 
In cazul vehiculelor care nu fac obiectul limitarii dreptului de deducere conform art. 298 alin. (1), fiind utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, precum si a celor exceptate de la limitarea deducerii, se vor aplica regulile generale de deducere stabilite la art. 297 si art. 299 - 301.
 
In concluzie, daca intocmiti foi de parcurs si autoturismul este utilizat exclusiv in interesul activitatii economice puteti deduce integral TVA aferenta cheltuielilor privind autoturismul respectiv. 
 
In privinta cheltuielilor suportate de societate, deoarece aceasta este platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor si nu de impozit pe profit, nu se pune problema deductibilitatii limitate pentru cheltuielile aferente utilizarii autoturismului in temeiul art. 25 alin. 3 lit.l din Codul fiscal, avand in vedere ca baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor este data de venituri (art. 53 alin. 1 din Codul fiscal) si nu de profit (si implicit, de cheltuieli). Cheltuielile auto in procent de 50% nu figureaza intre elementele care se adauga veniturilor in baza impozabila pentru determinarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor prevazute la art. 53 alin. 2 din Codul fiscal.
 
Probleme apar din punct de vedere al salariatului sau administratorului, deoarece sumele suportate de societate aferente utilizarii autoturismelor luate in comodat sunt tratate ca avantaje de natura salariala atunci cand acestea sunt utilizate si in interes personal (cu exceptia deplasarii pe distanta dus-intors de la domiciliu sau resedinta la locul de munca/locul desfasurarii activitatii) avantaje care, potrivit prevederilor art. 76, alin. (3), lit. a) intra in baza de calcul al impozitului pe veniturile din salarii. Totodata acestea intra si in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii.
 
Avantajele in bani si in natura prevazute la art. 76 alin. (3) din Codul fiscal sunt considerate a fi orice foloase primite de angajat de la terti sau ca urmare a prevederilor contractului individual de munca ori a unei relatii contractuale intre parti, dupa caz.
La stabilirea venitului impozabil se au in vedere si avantajele primite de persoana fizica, in conformitate cu prevederile art. 76 alin. (3) din Codul fiscal, cum ar fi folosirea vehiculelor de orice tip din patrimoniul afacerii, in scop personal.
Potrivit art. 76 alin. (2) lit. o) din Codul fiscal, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
 
o) remuneratia administratorilor societatilor.
Potrivit art. 76 alin. (2) lit. m) din Codul fiscal, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
m) indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare primite pe perioada deplasarii, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul desfasurarii activitatii, astfel cum este prevazut in raportul juridic, de catre administratorii stabiliti potrivit actului constitutiv.
 
Astfel, in opinia mea, daca vorbim de administrator, sumele/avantajele primite de acesta sunt tratate ca venituri din salarii, conform art. 76 alin. (2) lit. o) din Codul fiscal. 
Deci, in identificarea avantajelor se va aplica acelasi tratament ca in cazul unui salariat.
 
Asadar, in situatia expresa, in care societatea aplica regimul fiscal de microintreprindere, contravaloarea utilizarii autoturismelor este considerata impozabila pentru persoana fizica iar utilizarea unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii sau inchiriat de la o terta persoana, in scop personal, este considerat avantaj in natura daca nu se intocmesc foi de parcurs si nu puteti justifica faptul ca autoturismul nu a fost utilizat in interes personal.
 
 
 
Mariana Prejbeanu
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Microintreprindere - Deducere TVA si cheltuieli aferente unui autoturism folosit in comodat":
Rating:

Nota: 3.92 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016