Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Sinteza modificarilor aduse de OG nr. 24 din 2012 privind TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Iun. 2012 Exclusiv
Tags: modificari codul fiscal, tva, decont taxa, og nr24/2012, deducere tva

Ordonanta de Urgenta nr. 24/2012 publicata in Monitor la 6 iunie stabileste ca TVA aferenta cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate, in cazul in care aceste vehicule nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice se va deduce in proportie de 50%.

TVA aferenta cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice se va deduce de la 1 iulie 2012 in aceeasi proportie de 50%.

Prin notiunea de "cheltuieli legate de vehicule" se intelege cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente vehiculelor aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile.

 Limitarea dreptului de deducere a TVA nu se aplica vehiculelor din urmatoarele categorii:

- vehiculele rutiere motorizate avand o masa totala maxima autorizata care depaseste 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul soferului;

- vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;

- vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;

- vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;

- vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;

- vehiculele utilizate pentru inchiriere sau a caror folosinta este transmisa in cadrul unui contract de leasing financiar ori operational;

- vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.

Incepand cu 1 iulie 2012, se modifica plafonul de scutire de taxa pentru operatiunile impozabile in Romania de la 35.000 la 65.000 euro, la cursul de schimb comunicat de BNR la data aderarii si rotunjit la urmatoarea mie, respectiv 220.000 lei.

Pentru persoanele impozabile nou-infiintate care incep o activitate economica in decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire nu se mai determina proportional cu perioada ramasa de la infiintare si pana la sfarsitul anului.

Plafonul de scutire in cazul solicitarii scoaterii din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA formulate de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA este plafonul de scutire pentru anul in curs, respectiv 220.000 de lei, acesta nu se mai calculeaza proportional cu perioada scursa de la inceputul anului pana la data solicitarii.

In cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala luna calendaristica si care nu a depus niciun decont de taxa pentru 6 luni consecutive, dar nu este in situatia de a fi declarata inactiva sau nu a intrat in inactivitate temporara, inscrisa in Registrul comertului organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane impozabile in scopuri de TVA din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al saselea decont de taxa.

Incepand cu decontul aferent trimestrului III al anului 2012, in cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala trimestrul calendaristic si care nu a depus niciun decont de taxa pentru doua trimestre calendaristice consecutive, dar nu este in situatia de a fi declarata inactiva si nu a intrat in inactivitate temporara, organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane impozabile in scopuri de TVA din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere pentru cel de-al doilea decont de taxa in a doua situatie.

Incepand cu decontul aferent lunii iulie 2012 anularea inregistrarii in scopuri de TVA a persoanei impozabile care are perioada fiscala luna calendaristica daca in deconturile de taxa depuse pentru 6 luni consecutive, nu au fost evidentiate achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/prestari de servicii, realizate in cursul acestor perioade de raportare se face de organul fiscal competent din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al saselea decont de taxa;

Incepand cu decontul aferent trimestrului II al anului 2012, in cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala trimestrul calendaristic, organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane impozabile in scopuri de TVA daca in deconturile de taxa depuse pentru 2 trimestre calendaristice consecutive, nu au fost evidentiate achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/prestari de servicii, realizate in cursul acestor perioade de raportare, din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al doilea decont de taxa;

Declaratia informativa privind livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile, formular 392A, va fi depusa de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153, a caror cifra de afaceri, realizata la finele unui an calendaristic, este inferioara sumei de 220.000 de lei.

Declaratia informativa privind livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile, formular 392B, va fi depusa de catre persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA conform art. 153, a caror cifra de afaceri, realizata la finele unui an calendaristic, exclusiv veniturile obtinute din vanzarea de bilete de transport international rutier de persoane, este inferioara sumei de 220.000 de lei.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Sinteza modificarilor aduse de OG nr. 24 din 2012 privind TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016