Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Noul tratament al TVA pentru achizitia si leasingul de autoturisme. Ce tratament financiar-contabil aplicam?

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 24 Aug. 2012 Exclusiv
Tags: tratament financiar, tva, autoturisme, activitati independente, vehicule, deducere, og nr24/2012

Reglementarile sunt aplicabile incepand cu 01 iulie 2012 si sunt opozabile platitorilor de impozit pe profit, persoanelor fizice ce desfasoara activitati independente sau profesii libere si persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in Romania.

Analizam noile prevederi introduse de O.U.G. nr. 24/2012, astfel:

Pentru platitorii de impozit pe profit sunt aplicabile prevederile de la art. 21 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal, dupa cum urmeaza:
"(4) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
(...)
t) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile

Vezi detalii

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate
Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate

Vezi detalii


Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.
Modalitatea de aplicare a acestor prevederi se stabileste prin norme."

          Pentru persoane ce desfasoara activitati independente sau profesii libere la care venitul net este determinat in contabilitatea in partida simpla, sunt aplicabile prevederile de la art. 48 alin. (7) lit. l^1 din Codul fiscal, astfel:
"(7) Nu sunt cheltuieli deductibile:
(...)
l^1) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii si a caror masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg si nu au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietate sau in folosinta. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.
            In cazul vehiculelor rutiere motorizate, aflate in proprietate sau in folosinta, care nu fac obiectul limitarii deducerii cheltuielilor, se vor aplica regulile generale de deducere. Modalitatea de aplicare a acestor prevederi se stabileste prin norme."

Pentru persoanele inregistrate in scopuri de TVA, sunt aplicabile prevederile de la art. 145^1 din Codul fiscal, dupa cum urmeaza:
"ART. 145^1 Limitari speciale ale dreptului de deducere:
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 145 se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.
(2) Restrictia prevazuta la alin. (1) nu se aplica vehiculelor rutiere motorizate avand o masa totala maxima autorizata care depaseste 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplica urmatoarelor categorii de vehicule rutiere motorizate:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
b) vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru instruire de catre scolile de soferi;
e) vehiculele utilizate pentru inchiriere sau a caror folosinta este transmisa in cadrul unui contract de leasing financiar ori operational;
f) vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
(4) Prevederile alin. (1) - (3) se aplica inclusiv in situatia in care au fost emise facturi si/sau au fost platite avansuri, pentru contravaloarea partiala a bunurilor si/sau serviciilor, inainte de data de 1 iulie 2012, daca livrarea/prestarea intervine dupa aceasta data.
(5) In cazul vehiculelor care nu fac obiectul limitarii dreptului de deducere conform alin.(1) fiind utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, precum si a celor exceptate de la limitarea deducerii potrivit alin. (3), se vor aplica regulile generale de deducere stabilite la art.145 si art. 146 – 147^1.
(6) Modalitatea de aplicare a prevederilor prezentului articol se stabileste prin norme."

Ce presupune aplicarea noilor prevederi normative?

-    Intelegem ca pentru vehiculele utilizate exclusiv in activitati economice, costurile cu aceste autoturisme, formate din reparatii, intretinere, revizii, asigurari, combustibili, uleiuri si lubrifianti, sunt integral deductibile.
-    Ce nu precizeaza cu exactitate cadrul normativ este ce se intelege prin "in mod exclusiv" activitati economice. Astfel, noi presupunem ca un autoturism este utilizat in mod exclusiv intr-o activitate economica daca este utilizat numai pentru desfasurarea activitatii societatii comerciale sau a persoanei fizice autorizate.
-     Acest lucru presupune sa existe o transparenta privind cum a fost utilizat acest autoturism, fapt pentru care se va necesita justificarea parcursului, conform foilor de parcurs. Un formular al documentului "Foaie de parcurs" este adoptat prin Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 1.892/2006.

-     Observam de asemenea ca legiuitorul a precizat ca sunt utilizate in scopuri economice, autoturismele ce sunt utilizate "in mod exclusiv" pentru urmatoarele situatii:
- servicii de urgenta;
- servicii de paza;
- servicii de curierat, si celelalte exceptii mentionate.

-    Se necesita o analiza mai atenta a acestor exceptii, deoarece sunt reformulate fata de reglementarile anterioare, de exemplu carele de reportaj sau vehiculele utilizate la transportul personalului la si de la locul de desfasurare a activitatii, nu mai sunt enumerate in mod expres ca integral deductibile.

-    Pentru cheltuielile cu transportul personalului la si de la locul de desfasurare a activitatii, cheltuiala mai poate fi dedusa integral la calculul impozitului pe profit, insa prin norma metodologica pentru art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, regasita la pct. 23 lit. f) din H.G. nr. 44/2004.

-     Pentru celelalte autoturisme de persoane ce sunt utilizate in activitatea societatii comerciale, dar nu intr-un mod exclusiv, acestea participand numai periodic la activitati economice, deducerea cheltuielilor cu reparatii, intretinere, revizii, asigurari, combustibili, uleiuri si lubrifianti, se efectueaza intr-un procent de 50% din volumul acestor cheltuieli. Observam si faptul ca in mod similar, limitarea deducerii se aplica si la TVA.

-     Legiuitorul a mentionat in mod expres totusi ca reglementarea nu se aplica pentru cheltuielile cu amortizarea.

-      Desigur, prin extrapolare, conform prevederilor existente deja, daca intreaga utilizare a autoturismului de persoane, nu este efectuata in scopul realizarii de venituri impozabile si, implicit, se subintelege ca nu este efectuata in scopul realizarii de activitati economice, aceste cheltuieli nu sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Noul tratament al TVA pentru achizitia si leasingul de autoturisme. Ce tratament financiar-contabil aplicam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016