Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: TVA aferenta amortizarii auto achizitionate dupa 1 mai 2009 este cheltuiala deductibila?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Iul. 2009
Tags: tva, amortizare, auto, mijloc fix

Intrebare:TVA aferenta amortizarii auto achizitionate dupa data de 1 mai 2009 inregistrate pe valoarea mijlocului fix este cheltuiala deductibila 1 mai 2009 31 decembrie 2010? Raspuns oferit in ...

Intrebare:

TVA aferenta amortizarii auto achizitionate dupa data de 1 mai 2009 inregistrate pe valoarea mijlocului  fix este cheltuiala deductibila 1 mai 2009 – 31 decembrie 2010?


Raspuns oferit in iunie 2009:
Cheltuielile aferente amortizarii vehiculelor achizitionate inainte si dupa data de 1 mai 2009 sunt deductibile d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil. Cheltuielile de aceasta natura sunt deductibile indiferent de faptul ca:

- vehiculele au o greutate maxima autorizata sub 3.500 kg si un numar de maxim 9 locuri  pentru pasageri;
- vehiculele respective sunt achizitionate in regim normal (din import, din achizitii intracomunitare, de pe teritoriul national) sau in regim de leasing.

Prin O.U.G. nr. 34 din 11 aprilie 2009 nu au fost aduse modificari in acest sens. Asa cum au fost si inainte de elaborarea O.U.G. nr. 34/2009, cheltuieli cu amortizarea sunt nedeductibile doar in situatia in care vehiculele nu sunt utilizate in scopul desfasurarii activitatii economice sau sunt puse cu titlul gratuit la dispozitia altor persoane.

Prin acest act normativ, d.p.d.v. al impozitului pe profit,  sunt limitate la deducere doar urmatoarele tipuri de cheltuieli aferente acestei categorii  de vehicule indiferent de faptul ca acestea sunt  inregistrate in patrimoniul firmei dvs. sau sunt utilizate in regim de leasing financiar sau operational:

a. cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale unei persoane juridice. Astfel de cheltuieli sunt  deductibile doar pentru un singur autoturism aflat in utilizarea unui director sau a unui administrator;
b. cheltuielile cu combustibilul necesar functionarii acestora indiferent de faptul ca vehiculele sunt utilizate de catre persoanele cu functii de conducere sau de catre angajatii unei persoane impozabile. Cheltuielie cu combustibilul sunt deductibile numai daca  vehiculele respective  sunt destinate realizarii uneia sau mai multora din urmatoarele 7 tipuri de activitati exceptate de la limitarea cheltuielilor cu combustibilului si a TVA aferenta, chiar daca parametri tehnici ai acestora le incadreaza la vehicule destinate exclusiv transportului de persoane. Cele 7 vehicule exceptate sunt:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru reparatii si  interventie; 


2. vehiculele utilizate exclusiv pentru paza si protectie;  
3. vehiculele utilizate exclusiv pentru curierat;  
4. vehiculele utilizate exclusiv drept care de reportaj; 
5. vehiculele destinate exclusiv utilizarii de agenti de vanzari;
6. vehiculele utilizate exclusiv pentru transportul personalului la si de la locul de desfasurare a activitatii; 
7. vehiculele utilizate exclusiv de agenti de recrutare a fortei de munca. 

Raspuns oferit cu amabilitate de Departamentul Consilier TVA

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infoTVA.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol adaugat in 10 iulie 2009

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: TVA aferenta amortizarii auto achizitionate dupa 1 mai 2009 este cheltuiala deductibila?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016