keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Studiu de caz: Anulare cod de inregistrare in scopuri de TVA si ajustarea sumei TVA deduse

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Sep. 2015 Exclusiv
Tags: anulare cod inregistrare, ajustaea sumei tva, ajustata, decont, cod fiscal, cheltuieli, deductibilitate

In cele ce urmeaza, avem ca subiect al analizei noastre o societate A care in 2014 intra in procedura de insolventa. Anul 2015 (ianuarie - iunie 2015) a depus declaratia 300 in 0. In luna august 2015 societatea primeste o instiintare din partea Finantelor cu privire la faptul ca i se anuleaza din oficiu dreptul de a mai fi platitoare de TVA. In luna iulie 2015 se omite a se depune declaratia 300 la finante.


Forma primeste notificare referitor la faptul ca nu s-a depus declaratia 300 aferenta lunii iulie 2015.

Vom vedea cum se va proceda pentru depunerea Declaratiei 300 aferenta lunii iulie, in conditiile in care societatea are inregistrate utilaje la V.I. = 396.239 lei, amortizat 291.227 lei ramas de amortizat 100.811 lei.
Se pot inregistra ajustari pentru bunuri de capital in declaratia 300 aferenta lunii iulie 2015?
Care este formula contabila pentru ajustare TVA bunuri de capital si ce semn se trece in declaratie?



       Avand in vedere faptul ca organul fiscal de administrare a transmis notificarea privind nedepunerea decontului de TVA aferent lunii iulie 300, aveti posibilitatea sa transmiteti acest decont prin raportarea sumei TVA ajustate ca urmare a anularii codului de TVA, dar numai daca anularea codului de TVA s-a efectuat incepand cu luna iulie 2015 conform mentiunilor inscrise in Registrul persoanelor impozabile al carui cod de TVA a fost anulat din oficiu.  Pentru ajustare se procedeaza  astfel:  
in primul rand,  trebuie sa analizati daca utilajele respective se incadreaza in categoria bunurilor de capital sau se incadreaza in categoria activelor care nu sunt considerate bunuri de capital.
in al doilea rand, in functie de natura activelor detinute, trebuie  sa   efectuati ajustarea sumei TVA deduse la momentul achizitiei bunurilor respective.

             Ajustarea se efectueaza dupa cum urmeaza:

fie prin aplicarea prevederilor art. 148 si pct. 53 din normele de aplicare ale acestui articol daca utiliajele nu sunt de natura bunurilor de capital. In acest caz, ajustarea se efectueaza la o baza de impozitare TVA reprezentata de valoarea neamortizata a mijloacelor fixe. De exemplu, pentru valoarea ramasa neamortizata in suma de , suma TVA care trebuie  ajustata este  24.195 (100.811 lei x 24% = 24.195 lei). Daca utilajele au fost achizitionate anterior datei de 1 iulie 2015, se aplica cota TVA 19%. Suma TVA ajustata se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari cu semnul minus si se raporteaza, cu semnul minus,  prin decontul de TVA cod 300 la randul 30 "Regularizari taxa dedusa".

fie prin aplicarea prevederilor art. 149 si pct. 54 din normele de aplicare ale acestui articol daca utiliajele se incadreaza in categoria bunurilor de capital. Suma TVA ajustata se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari cu semnul minus si se raporteaza, cu semnul minus,  prin decontul de TVA cod 300 la randul 31 "Ajustari conform pro-rata/ajustari pentru bunurile de capital". Ajustarea se efectueaza pentru perioada ramasa de ajustat, in cadrul perioadei de ajustare de 5 ani. Astfel, daca bunurile respective au fost utilizate timp de 3 ani pentru realizarea de operatiuni taxabile, ajustarea se efectueaza pentru 2 ani din totalul perioadei de 5 ani. De exemplu, pentru  utilaje in valoare de 396.239 lei s-a dedus TVA in suma de 95.097 lei (396.239 lei x 24% = 95.097 lei). Ajustarea se efectueaza pentru suma de 38.039 lei, calculata dupa cum urmeaza:

95.097 lei : 5 ani = 19.019,40 lei/an
19.019,40 lei/an x 2 ani = 38.039 lei.

     Suma TVA astfel ajustata se evidentiaza d.p.d.v. fiscal si in Registrul bunurilor de capital.
 
De asemenea, prin decontul lunii iulie 2015 trebuie raportata si suma TVA ajustata pentru alte bunuri existente in stoc si servicii neconsumate existente in sold (de exemplu, chirii achitate in avans sau abonamente pentru care s-au primit facturi cu TVA deductibila pentru care s-a exercitat dreptul de deducere). In acest caz, ajustarea se efectueaza conform prevederior art. 148 si pct. 53 din norme, utilizand ca baza de ajustare soldul conturilor respective, de exemplu 303, 371, 471 (chirii si abonamente), etc.

    D.p.d.v. contabil, suma TVA ajustata se inregistreaza prin formula contabila 635 sau 6588 = 4426, caz in care cheltuiala inregistrata este deductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil numai daca utilajele respective sunt destinate, in continuare, realizarii de venituri impozabile conform prevederilor art. 21 alin. (1) din Codul fiscal conform carora Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.

Ajustarea sumei TVA deduse nu poate fi raportata prin decontul lunii iulie 2015 daca anularea codului de TVA s-a efectuat in luna august 2015. In acest caz, ajustarea se raporteaza prin decontul lunii august 2015 cu termen de transmitere cel mai tarziu in data de 25 septembrie 2015, inclusiv.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei, consultant fiscal si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016