keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Drept de deducere pentru achizitie de autoturism. Cum procedeaza firma daca nu i se acorda drept de rambursare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Feb. 2017 Exclusiv
Tags: drept de deducere, achizitie autoturisme, deduceri tva, codul fiscal, leasing

In analiza de mai jos, in anul 2016, o societate a achizitionat doua autoturisme dintre care unul in leasing. S-a procedat la deducerea TVA 50%, societatea neintocmind foi de parcurs. La controlul de TVA, organul de control nu a acordat drept de rambursare la unul din cele doua autoturisme achizitionate pe motiv ca este al cincilea autoturism in firma, iar firma are un singur asociat/administrator. Stabilim care e procedura pe care trebuie sa o urmeze firma.

Pentru speta prezentata de intrebarea dvs., in afara de articolele 297, 298 si 299 din Legea 227/2015 mentionate in intrebare,  sunt aplicabile  si prevederile  de la art. 25 alin. (3) lit. l) si m) din Codul fiscal, prin care se precizeaza faptul ca sunt deductibile limitat:

" l)50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
 
m) cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice, deductibile limitat potrivit lit. l) la un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii.”
 
Avem in vedere si precizarile aduse de normele de aplicare pevazute de pct. 67 alin. (1) din HG 1/2016 privind normele metodologice de aplicare  referitoare la dreptul de deducere a taxei pe valoare adaugata:

"Dreptul persoanelor impozabile de a deduce taxa achitata sau datorata pentru bunurile/serviciile achizitionate destinate utilizarii in scopul operatiunilor prevazute la art. 297 alin. (4) din Codul fiscal constituie un principiu fundamental al sistemului de TVA. Dreptul de deducere prevazut la art. 297 din Codul fiscal face parte integranta din mecanismul TVA si, in principiu, nu poate fi limitat."
 
Din analiza temeiului normativ, observam ca legiuitorul permite deducerea cheltuielilor cu autoturismele pentru un singur mijloc de transport aferent personalului de conducere si administrare.
 
Probabil ca, in situatia prezentata de dvs., numarul de autoturisme  existente in patrimoniul societatii la un moment dat, depaseste numarul de salariati si  asociati/ administatori, fapt pentru care un autoturism nu are cum sa fie folosit in activitati economice. Temeiul normativ mai devreme amintit permite aceasta opinie pentru autoritatea fiscala. Pentru a putea contesta aceasta concluzie trebuie prezentate documente concrete pentru modul in care sunt  folosite  autoturismele in activitatea societatii si a modului de utilizare a tuturor mijloacelor de transport de catre personalul societatii.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Popescu Diana - Consultant fiscal
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016