Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Leasign operational. Care este tratamentul contabil si fiscal?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Mar. 2020 Exclusiv
Tags: leasing operational, autoturism, cheltuieli deductibile, ifrs 16

In studiul de caz propus astazi, specialistul nostru ne va arata care sunt inregistrarile contabile ce trebuie facute, conform IFRS 16, in cazul unui leasing operational, si cum se calculeaza amortizarea deductibila/nedeductibila. Vom vedea si daca mai exista limita de amortizare deductibila de 1.500 lei pe autoturism.

O societate semneaza in luna decembrie 2019 un leasing operational pentru un autoturism, avansul fiind platit in 2019. Autoturismul nu este utilizat exclusiv in scopuri economice. Masina a venit in ianuarie 2020, iar ratele decurg din februarie 2020. Care sunt inregistrarile contabile care trebuie facute, conform IFRS 16 (inteleg, ca mai nou, nu exista diferente intre leasingul financiar si cel operational din punct de vedere al locatarului). Mai exista limita de amortizare deductibila de 1.500 lei pe autoturism? Cum se calculeaza amortizarea deductibila si cea nedeductibila? Multumesc mult!
 
Specialistul nostru arata ca, potrivit standardului IFRS 16 – Contracte de leasing, emis in ianuarie 2016 si aplicabil incepand cu data de 1 ianuarie 2019, un contract este, sau contine, un leasing daca acel contract acorda dreptul de a controla utilizarea unui activ identificat pentru o anumita perioada de timp in schimbul unei contravalori.

Locatorul (furnizorul dreptului de a utliza un activ-suport pentru o anumita perioada de timp in schimbul unei contravalori) trebuie sa clasifice fiecare dintre contractele sale de leasing, dupa cum urmeaza:
- leasing financiar – daca transfera in esenta toate riscurile si recompensele aferente dreptului de proprietate asupra unui activ-suport;
- leasing operational - daca nu transfera in esenta toate riscurile si recompensele aferente dreptului de proprietate asupra unui activ-suport.

Activul-suport este definit ca fiind activul care face obiectul unui contract de leasing si pentru care un locator a acordat dreptul de utilizare a acelui activ unui locatar (entitatea care obtine dreptul de a utiliza un activ-suport pentru o anumita perioada de timp in schimbul unei contravalori).
 
Suplimentar, trebuie mentionat si faptul ca la data inceperii derularii contractului de leasing, locatarul trebuie sa recunoasca:

- un activ aferent dreptului de utilizare; la data inceperii derularii, un locatar trebuie sa evalueze la cost activul aferent dreptului de utilizare, care trebuie sa includa:
  • valoarea evaluarii initiale a datoriei;
  • orice plati de leasing minus orice stimulente de leasing primite;
  • orice costuri directe initiale.

- o datorie care decurge din contractul de leasing (evaluata la valoarea actualizata a platilor de leasing care nu sunt achitate la acea data, utilizand rata dobanzii implicita in contractul de leasing sau rata marginala de imprumut a locatarului).
 
Referitor la identificarea contractului de leasing, pentru a evalua daca un contract transfera sau nu dreptul de a controla utilizarea unui activ identificat pentru o perioada de timp, entitatea trebuie sa evalueze masura in care, pe parcursul perioadei de utilizare, clientul detine concomitent dreptul de a:

- obtine in esenta toate beneficiile economice din utilizarea activului identificat;

- dispune cu privire la utilizarea activului identificat.
 
In plus, in cazurile in care:

- clientul si furnizorul nu au dreptul de a dispune cu privire la utilizarea activului;

- clientul nu are dreptul de a exploata activul in perioada de utilizare fara ca furnizorul sa aiba dreptul de a modifica instructiunile de exploatare;

- clientul a proiectat activul intr-o maniera care predetermine modul si scopul in care va fi folosit activul pe parcursul perioadei de utilizare, 
atunci contractul respectiv poate fi incadrat ca si contract de leasing.

Separat, Ordinul 1802/2014 prevede urmatoarele referitor la imobilizarile detinute in baza unui contract de leasing:

- imobilizarile corporale detinute in baza unui contract de leasing se evidentiaza in contabilitate in functie de prevederile contractelor incheiate intre parti, precum si legislatia in vigoare, clasificarea contractelor efectuandu-se la inceputul contractului.

- contabilizarea contractelor de leasing se efectueaza tinand cont de fondul economic al tranzactiei sau al angajamentului in cauza, si nu numai de forma juridica a contractelor;

- leasing financiar este operatiunea de leasing care transfera cea mai mare parte din riscurile si avantajele aferente dreptului de proprietate asupra activului; leasing operational este operatiunea de leasing ce nu intra in categoria leasingului financiar;

- in cazul leasingului operational, bunurile sunt supuse amortizarii de catre locator, pe o baza consecventa cu politica normala de amortizare pentru bunuri similare ale acestuia;

- in contabilitatea locatarului, bunurile luate in leasing operational sunt evidentiate in conturi de evidenta din afara bilantului; sumele platite sau de platit se inregistreaza in contabilitatea locatarului ca o cheltuiala in contul de profit si pierdere, conform contabilitatii de angajamente.
 
Pe de alta parte, Codul Fiscal precizeaza faptul ca reprezinta cheltuieli cu deductibilitate limitata in limita a 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului. In cazul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate reprezentand diferente de curs valutar inregistrate ca urmare a derularii unui contract de leasing, limita de 50% se aplica asupra diferentei nefavorabile dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare aferente creantelor si datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente.

Mai mult, Normele metodologice ale codului mentionat, stabilesc urmatoarele:

- Justificarea utilizarii vehiculelor, in sensul acordarii deductibilitatii integrale la calculul rezultatului fiscal, se efectueaza pe baza documentelor financiar-contabile si prin intocmirea foii de parcurs care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs;

- In cadrul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate supuse limitarii fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile unui vehicul, cum sunt: impozitele locale, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, inspectiile tehnice periodice, rovinieta, chiriile, partea nedeductibila din taxa pe valoarea adaugata, dobanzile, comisioanele, diferentele de curs valutar inregistrate ca urmare a derularii altor contracte decat cele de leasing;

- Aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile la determinarea rezultatului fiscal se efectueaza dupa aplicarea limitarii aferente taxei pe valoarea adaugata, respectiv aceasta se aplica si asupra taxei pe valoarea adaugata pentru care nu s-a acordat drept de deducere din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata.
 
Utilizarea unui vehicul in folosul propriu de catre angajatii unei persoane impozabile ori pentru a fi pus la dispozitie in vederea utilizarii in mod gratuit altor persoane, pentru alte scopuri decat desfasurarea activitatii sale economice, este denumita in continuare uz personal. Transportul la si de la locul de munca al angajatilor in alte conditii decat cele mentionate in Codul Fiscal, este considerat uz personal al vehiculului. Se considera ca un vehicul nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice, in situatia in care, pe langa utilizarea in scopul activitatii economice, vehiculul este utilizat ocazional sau de o maniera continua si pentru uz personal. Daca vehiculul este utilizat atat pentru activitatea economica, cat si pentru uz personal, se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului si a taxei aferente cheltuielilor legate de acesta. 
 
Persoana impozabila care aplica deducerea limitata de 50% nu trebuie sa faca dovada utilizarii vehiculului in scopul activitatii economice sau pentru uz personal cu ajutorul foii de parcurs. Prin limitarea la 50% a dreptului de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de aceste vehicule, se intelege limitarea deducerii taxei care ar fi deductibila in conditiile prevazute in Codul fiscal.
 
In concluzie, standardul IFRS 16 stabileste in general principiile de recunoastere a contractelor de leasing si totodata de clasificare si contabilizare a acestor contracte, principii preluate tot la modul general de altfel si in contabilitatea nationala – prin Ordinul 1802/2014, in sensul in care tratamentul contabil al contractelor de leasing operational – de exemplu – sunt aliniate in mare parte cu prevederile referitoare la tratamentul contabil din cadrul standardului IFRS 16.

Mai mult, clasificarile mentionate anterior sunt preluate si in cadrul Codului Fiscal:

- contract de leasing financiar - orice contract de leasing care indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:
  • riscurile si beneficiile dreptului de proprietate asupra bunului care face obiectul leasingului sunt transferate utilizatorului la momentul la care contractul de leasing produce efecte;
  • contractul de leasing prevede expres transferul dreptului de proprietate asupra bunului ce face obiectul leasingului catre utilizator la momentul expirarii contractului;
  • utilizatorul are optiunea de a cumpara bunul la momentul expirarii contractului, iar valoarea reziduala exprimata in procente este mai mica sau egala cu diferenta dintre durata normala de functionare maxima si durata contractului de leasing, raportata la durata normala de functionare maxima, exprimata in procente;
  • perioada de leasing depaseste 80% din durata normala de functionare maxima a bunului care face obiectul leasingului; in intelesul acestei definitii, perioada de leasing include orice perioada pentru care contractul de leasing poate fi prelungit;
  • valoarea totala a ratelor de leasing, mai putin cheltuielile accesorii, este mai mare sau egala cu valoarea de intrare a bunului;

- contract de leasing operational - orice contract de leasing incheiat intre locator si locatar, care transfera locatarului riscurile si beneficiile dreptului de proprietate, mai putin riscul de valorificare a bunului la valoarea reziduala, si care nu indeplineste niciuna dintre conditiile prevazute anterior; riscul de valorificare a bunului la valoarea reziduala exista atunci cand optiunea de cumparare nu este exercitata la inceputul contractului sau cand contractul de leasing prevede expres restituirea bunului la momentul expirarii contractului.
 
In consecinta, Ordinul 1802/2014 precizeaza urmatoarele:
- in contabilitatea locatarului, bunurile luate in leasing operational sunt evidentiate in conturi de evidenta din afara bilantului, iar sumele platite sau de platit se inregistreaza ca o cheltuiala in contul de profit si pierdere, conform contabilitatii de angajamente;
- in cazul leasingului operational, bunurile sunt supuse amortizarii de catre locator, pe o baza consecventa cu politica normala de amortizare pentru bunuri similare ale acestuia.

Ca urmare, inregistrarile contabile in conformitate cu ordinul mentionat sunt urmatoarele:
% = 401. Furnizori (P)
612. Cheltuieli cu redeventele,
locatiile de gestiune si chiriile
4426. TVA deductibila (A)

Debit:
8036 «Redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate»
8051 "Dobanzi de platit"

Pe de alta parte, reglementarile contabile din 2016 conforme cu IFRS, stabilesc faptul ca in cadrul activelor imobilizate se cuprind si drepturile de utilizare a activelor luate in leasing. Totodata,activele reprezentand drepturile de utilizare a activelor-suport care fac obiectul contractelor de leasing se recunosc distinct in contabilitatea locatarului prin articolul contabil:
251 «Active aferente drepturilor de utilizare = 167 «Alte imprumuturi si datorii asimilate»
                          a activelor luate in leasing»
iar activele-suport care fac obiectul contractelor de leasing se vor inregistra de locatar in conturi in afara bilantului (contul 8039 «Alte valori in afara bilantului»/analitic distinct).

Referitor la cheltuiala cu amortizarea activelor preluate in leasing operational, Codul Fiscal precizeaza faptul ca amortizarea bunului care face obiectul unui contract de leasing se face de catre utilizator, in cazul leasingului financiar, si de catre locator, in cazul leasingului operational, cheltuielile fiind deductibile si in consecinta societatea nu are obligatia calcularii si inregistrarii amortizarii aferente.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Leasign operational. Care este tratamentul contabil si fiscal?":
Rating:

Nota: 3.91 din 5 din 11 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016