keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

PFA: Completarea Registrului de Evidenta Fiscala. Informatii actualizate in 2020

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Oct. 2020
Tags: registrul de evidenta fiscala, pfa, omfp nr3 254/2017

Obtineti venituri din activitati independente? In acest caz, sunteti obligat sa completati Registrul de Evidenta Fiscala, conform O.M.F.P. nr. 3.254/2017. Registrul completat trebuie pastrat permanent la sediul PFA-ului.

ATENTIE! In Registrul de Evidenta Fiscala (REF) trebuie sa treceti totalul veniturilor si totalul cheltuielilor pentru intreaga perioada de activitate desfasurata in anul fiscal precedent, pana la data depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice privind venitul realizat din Romania.

Totusi, completarea Registrului de Evidenta Fiscala ridica o serie de intrebari in randul contribuabililor, la o parte dintre ele urmand sa raspundem in cele ce urmeaza:

 

Ce categorii de contribuabili au obligatia completarii Registrului de Evidenta Fiscala?

 
Acest registru trebuie completat de toate persoanele fizice care desfasoara activitati independente, indiferent de forma de organizare – PFA, PFI, II, IF, Profesii Liberale.
 
Din aceasta categorie fac parte:
  • contribuabilii pentru care venitul net anual se stabileste in sistem real;
  • contribuabilii pentru venitul net anual se stabileste pe baza normelor de venit;
  • contribuabilii care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala.
 

Care este termenul de completare a Registrului de Evidenta Fiscala?


Registrul trebuie completat cu veniturile obtinute in anul precedent inainte de depunerea Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice privind venitul realizat din Romania. 
 

Ce informatii se trec in Registrul de Evidenta Fiscala?

 
Registrul de Evidenta Fiscala se tine, dupa caz, pe fiecare sursa de venit din cadrul fiecarei categorii de venit, astfel incat venitul brut si cheltuielile deductibile determinate anual sa corespunda cu cele inscrise in Declaratia privind venitul realizat din Romania.
 
In cazul contribuabililor care inregistreaza mai multe surse de venit, evidenta se tine pe fiecare sursa de venit in cadrul aceluiasi Registru de Evidenta Fiscala.
 
TVA colectata/dedusa, potrivit regulilor prevazute in titlul VII - Taxa pe valoarea adaugata, nu reprezinta venit/cheltuiala si nu se inregistreaza in Registrul de Evidenta Fiscala.
 
Constituie cheltuieli deductibile si efectuate in scopul desfasurarii activitatii cheltuielile care indeplinesc conditiile generale prevazute la art. 68 alin. (4) din Codul fiscal.
 
Completarea corecta a Registrului de Evidenta Fiscala are o importanta majora, acesta fiind documentul in baza caruia contribuabilul persoana fizica se autoimpune, atat pentru impozit, cat si pentru contributii.
 

Cum se completeaza Registrul de Evidenta Fiscala?

 
Contribuabilii pot tine Registrul de Evidenta Fiscala in forma scrisa sau electronica cu respectarea modelului si continutului prevazute de O.M.F.P. nr. 3.254/2017. Nu trebuie cumparat nimic de la administratiile ANAF.
 
Registrul de Evidenta Fiscala se intocmeste intr-un singur exemplar, fara sa se lase randuri libere. Se completeaza cate o fila, dupa caz, pentru fiecare sursa din cadrul fiecarei categorii de venit. Registrul se pastreaza la domiciliul fiscal al contribuabilului.
 
In lucrarea Registrul de Evidenta Fiscala.PFA gasiti exemple privind modul de completare a Registrului de Evidenta Fiscala. Lucrarea va permite sa intelegeti exact prevederile O.M.F.P. nr. 3.254/2017, sa identificati zonele unde puteti gresi, sa gestionati totul corect sa fiti pregatit impecabil in cazul unui control ANAF!

Informatiile din cadrul lucrarii "Registrul de Evidenta Fiscala PFA" sunt 100% in concordanta cu legislatia in vigoare in 2020. Acest lucru constituie un avantaj clar, dat fiind ca multi contribuabili intampina dificultati majore, dupa cum se vede si din speta urmatoare, prezentata specialistilor nostri:

Am achizitionat un laptop in valoare de 2.299 de lei si inteleg ca TVA dedusa din achizitia de bunuri si servicii nu reprezinta cheltuiala si nu se inregistreaza in REF. Totusi, in Registrul-jurnal de incasari si plati se trece si se deduce din venitul brut suma totala trecuta pe factura, adica 2.299 de lei, care include si TVA-ul. Iar acum inteleg ca in REF nu am dreptul sa trec/deduc TVA-ul, ci doar suma de baza (1.932,77 lei), asta insemnand ca suma totala din REF n-o sa corespunda cu venitul net real declarat in Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice privind venitul realizat din Romania, desi scrie clar ca trebuie sa corespunda, acesta fiindu-i si scopul. Nu inteleg logica.
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016