Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cheltuieli rezultate din valorificarea titlurilor de participare. Impozit pe profit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, impozit pe profit, codul fiscal, omfp 3055/2009

Vom analiza mai jos cazul unei societati care in anul 2012 vinde titluri de partcipare sub valoarea inregistrarii in contabiliate. Se mentioneaza ca nu sunt tranzactionate pe o piata reglementata. Vom stabili cum este tratata diferenta nefavorabila de valoare in momentul vanzarii titlurilor de participare din punct de vedere al impozitului pe profit.




Solutia consultantului:

Imobilizarile financiare sunt prezentate in evidenta contabila sub forma:

- titlurilor departicipare - ct. 261,

- titlurilor imobilizate ale activitatii de portofoliu - ct. 262,

- alte titluri imobilizate - ct. 263,
- creante imobilizate - ct. 267.

Potrivit prevederilor reglementarilor contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 , cu modificarile ulterioare, evaluarea titlurilor de participare la data intrarii in entitate se face la valoarea de achizitie.

La data bilantului, acestea sunt evaluate la costul istoric mai putin eventualele ajustari pentru pierdere de valoare.

La pct. 70 din aceleasi reglementari contabile se prevede ca ajustarile de valoare trebuie facute in asa fel incat titlurile sa fie evaluate la cea mai mica valoare atribuita acestora la data bilantului.

In bilant, titlurile de valoare se prezinta la valoarea de intrare mai putin ajustarile cumulate pentru pierdere de valoare.

Rezulta ca ulterior recunoasterii initiale, aceste participatii se evalueaza la valoarea actuala sau de utilitate. Daca aceasta valoare este mai mica decat valoarea inregistrata in evidenta contabila, pentru diferentase inregistreaza ajustari.

Diferentele in pus sau in minus se inregistreaza pe seama conturilor de venituri si cheltuieli.

Vanzarea titlurilor de participare se inregistreaza:

 

461               =                  764
"Debitori diversi"                "Venituri din investitii financiare cedate"

 
si
 

664               =                  261

"Cheltuieli privind               "Actiuni detinute la
investitiile financiare           entitatile afiliate"
cedate"

 

Tratamentul fiscal al pierderilor din vanzarea titlurilor de participare (veniturile din valorificare sunt mai mici decat valoarea din contabilitate) este cel reglementat de Tratamentul fiscal al veniturilor si cheltuielilor este reglementat de Codul fiscal , cu modificarile ulterioare.

Titlul de participare este definit la art. 7, alin. (1), pct. 31 din Codul fiscal ca fiind orice actiune sau parte sociala detinuta la o alta persoana juridica sau la un fond deschis de investitii.

Valoarea fiscala pentru titlurile de participare este valoarea de achizitie sau valoarea de aport, valoare care se ia in calcul la stabilirea castigurilor sau pierderilor, respectiv a impozitului pe profit sau impozit pe venit.

Conform prevederilor OUG 125/2011 care au adus modificari Codului fiscal , incepand cu data de 1 ianuarie 2012 din categoria veniturilor neimpozabile au fost eliminate diferentele favorabile de valoare ale titlurilor de participare, rezultate din evaluarea acestora (art. 20 lit. b), efectuata potrivit reglementarilor contabile.

Corelat cu aceasta modificare au fost abrogate si prevederile art. 21 alin.(4) lit. h) din acelasi act normativ. In acest sens se prevede ca, incepand cu 1 ianuarie 2012, cheltuielile rezultate din evaluarea titlurilor de participare reprezinta cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil (a fost abrogat exceptia prin care diferentele in minus reprezentau cheltuieli nedeductibile).

Asadar, incepand cu 1 ianuarie 2012, veniturile si cheltuielile rezultate din evaluarea titlurilor de participare reprezinta venituri impozabile, respectiv cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, la momentul inregistrarii lor in evidenta contabila.

De asemenea, cheltuielile rezultate din deprecierea titlurilor de participare, inregistrata potrivit reglementarilor contabile aplicabile, reprezinta cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil (pct. 23 lit. i) din HG 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, cu modificarile ulterioare).

In conformitate cu prevederile pct. 14 indice 1 din HG 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, cu modificarile ulterioare, aceste diferente se includ in valoarea fiscala a titlurilor de participare, in sensul ca incepand cu anul urmator evaluarii lor, valoarea fiscala luata in considerare este cea rezultata din evaluare.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cheltuieli rezultate din valorificarea titlurilor de participare. Impozit pe profit":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016