keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Tratament fiscal pentru contributiile sociale obligatorie. Venituri din tranzactionarea titlurilor de valoare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Nov. 2012 Exclusiv
Tags: obligatii anuale, contributii venituri, tranzactionare titluri de valoare

Va prezentam mai jos tratamentul fiscal, din punct de vedere al contributiilor sociale obligatorii, in ceea ce priveste calculul, plata si declararea contributiei de asigurari sociale de sanatate, pentru veniturile realizate din tranzactionarea titlurilor de valoare.

Potrivit prevederilor art. 296^27 alin. (1) lit b), alin. (2) si alin. (3) din Codul fiscal, persoanele care realizeaza venituri din investitii datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate numai in conditiile in care nu realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activitati independente (cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala), venituri din activitati agricole, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj si venituri din pensii.

Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara.

In conformitate cu 296^28 lit. a) lit. b) din Codul fiscal, contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratiile fiscale, atat pentru venitul obtinut din Romania (formularul 200), cat si pentru venitul obtinut din afara Romaniei (formularul 201).

Facem precizarea ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2013, pentru castigurile/pierderile din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, nu se efectueaza plati anticipate in cursul anului fiscal, in contul impozitului anual datorat.
Potrivit pct. 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 24/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, incepand cu data de 1 ianuarie 2013, alineatul (2^1) al art. 83 din Codul fiscal se abroga. Incepand cu aceasta data, persoanele care realizeaza venituri din Romania din tranzactionarea titlurilor de valoare, nu mai au obligatia depunerii declaratiei de impunere trimestriala, declararea si plata impozitului facandu-se pe baza unei singure declaratii, formularul 200, care se depune pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului. Potrivit prevederilor art. 296^29 alin. (2) si alin. (6) din Codul fiscal, baza de calcul a contributiei o reprezinta diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare pe tipuri de titluri de valori, diminuata, dupa caz, cu costurile aferente tranzactiei, astfel cum este prevazuta la art. 66, cu mentiunea ca, la determinarea venitului/castigului anual baza de calcul al contributiei sociale de sanatate nu se iau in considerare pierderile prevazute la art. 80^1.

In conformitate cu 296^30 si 296^31 din Codul fiscal, contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza in anul urmator, prin aplicarea cotei individuale de contributie (5,5%) asupra bazelor de calcul mentionate la art. 296^29.

Sumele reprezentand obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilite de organul fiscal prin decizia de impunere anuala se achita in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei.

Baza legala: Legea nr 571 / 2003 articolul 296^27 alin. (1) lit b), alin. (2) si alin. (3)
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016