Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Valoare reziduala inclusa in rata de leasing

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Feb. 2012 Exclusiv
Tags: valoare reziduala, leasing, omfp 3055/2009, tva, og 51/1997

Intrebare: In august 2008 s-a incheiat un contract de leasing pentru un autoturism al firmei. S-a platit un avans de 51.000 lei (20% din totalul contractului). In contract se stipuleaza ca valoarea reziduala este inclusa in rate. In decembrie 2011, s-a incheiat acest contract, ultima factura fiind cea care contine ultima rata de leasing. Care este valoarea nedeductibila conform OUG 34/2009 si cum se poate trata acum aceasta problema, avand in vedere ca lunar s-au inregistrat rata, dobanda si TVA, conform facturii? De asemenea, care trebuia sa fie monografia contabila lunara si care este inregistrarea de acum?


Raspuns:

Transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing este considerata prestare de servicii conform art. 129 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal . La sfarsitul perioadei de leasing, daca locatorul/finantatorul transfera locatarului/utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului, la solicitarea acestuia, operatiunea reprezinta o livrare de bunuri pentru valoarea la care se face transferul. Se considera a fi sfarsitul perioadei de leasing si data la care locatorul/finantatorul transfera locatarului/utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, situatie in care valoarea de transfer va cuprinde si suma ratelor care nu au mai ajuns la scadenta, inclusiv toate cheltuielile accesorii facturate odata cu rata de leasing.
 
Prin OG 51/1997, republicata,  privind operatiunile de leasing si societatile de leasing, la art. 6 alin. (2) se reglementeaza urmatoarele elemente ale unui contract de leasing financiar:
  a) valoarea de intrare a bunului;
  b) valoarea reziduala a bunului convenita de parti;
  c) valoarea avansului;
  d) rata de leasing.
 
Valoare reziduala este definita prin art. 2 lit. c) drept "valoarea la care, dupa achitarea de catre utilizator a tuturor ratelor de leasing prevazute in contract, precum si a tuturor celorlalte sume datorate conform contractului, se face transferul dreptului de proprietate asupra bunului catre locatar/utilizator si este stabilita de partile contractante;".
 
Tratamentul fiscal aplicabil componentelor in cadrul unui contract de leasing financiar este precizat prin circulara M.F.P. nr. 341061/15.05.2009 si Ghidul practic privind reflectarea in contabilitate a unor operatiuni economice emis in aplicarea corecta a prevederilor art. 145^1 "Limitari speciale ale dreptului de deducere" din  Codul fiscal.

Astfel, deoarece prin contractul de leasing nu se prevede posibilitatea de achizitie a autoturismului la sfarsitul perioadei de valabilitate a contractului, prin natura sa, tranzactia poate fi reconsiderata de catre organul de inspectie fiscala drept un contract de achizitie de bun cu plata in rate.
 
Datorita faptului ca in valoarea ratelor lunare este cuprinsa si valoarea reziduala, inseamna ca firma dvs. isi pierde calitatea de utilizator al unui bun in regim de leasing, dobandind, cu acordul sau, calitatea de cumparator al bunului cu plata in rate. Pentru a beneficia de deducerea nelimitata a sumei TVA aferenta ratei de leasing, firma dvs. trebuie sa faca dovada ca are doar calitatea de utilizator al bunului preluat in regim de leasing. Deci, ratele trebuie sa cuprinda doar valoarea serviciului de punere la dispozitie a acelui bun de catre locator, fara sa cuprinda si valoarea partiala a valorii reziduale a acelui bun.
 
Asa cum rezulta si din Circulara MFP nr. 341061 din 15.05.2009, in aceasta situatie, prevederile privind limitarea dreptului de deducere a TVA se aplica tuturor ratelor de leasing facturate dupa data de 1 mai 2009 care cuprind valoarea reziduala.
 
Dovada faptului ca valoarea reziduala a fost inclusa in ratele lunare rezulta si din modul de inchidere a contractului de leasing: practic, locatorul nu mai emite o factura pentru valoarea reziduala deoarece aceasta a fost deja facturata, pe parcursul derularii contractului de leasing. In aceasta situatie, locatorul emite factura doar pentru costurile aferente inchiderii contractului.
 
Cheltuielile de inchidere a contractului de leasing, inclusiv suma TVA pentru care se limiteaza dreptul de deducere a TVA, reintregesc costul de achizitie a bunului asa cum se reglementeaza prin OMFP 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, la punctul 8.1.1. denumit "Evaluarea la data intrarii in entitate". In acest caz, costul de achizitie a autoturismului, inclusiv TVA limitata la deducere se recupereaza doar prin amortizarea fiscala.
    
In baza facturii primite de la locator este obligatorie inregistrarea sumei TVA deductibile (4426 = 404) si concomitent, limitarea dreptului de deducere (2133 = 4426). In baza reintregirii costului de achizitie a autoturismului cu suma TVA limitata la deducere, trebuie recalculata si rata lunara de amortizarea a vehiculului care se majoreaza atat cu suma TVA cat si cu si celelalte costuri de inchidere ale contractului.
 
Astfel,  avand in vedere prevederile mai sus mentionate , daca pe parcursul derularii contractului ati dedus TVA aferenta ratelor de leasing, veti efectua la inchidere limitarea dreptului de deducere pentru achizitia unui autoturism, cu toata TVA aferenta ratelor de leasing , prin efectuare inregistrarii  2133 = 4426.TVA aferenta ratelor de leasing cu au incluse valoarea reziduala , nu este deductibila fiscal.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Valoare reziduala inclusa in rata de leasing":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016