keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

PFA si ajustarea dreptului de deducere la anularea codului de TVA. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Sep. 2016 Exclusiv
Tags: anularea codului de tva, pfa, ajustare tva, codul fiscal, declaratia 307

Dezbatem, in randurile urmatoare, situatia in care o persoana fizica autorizata platitoare de TVA face in cursul anului 2014, 2015 achizitii de mijloace fixe la care deduce TVA. In luna februarie 2016 PFA-ul doreste incetarea activitatii si se solicita la ANAF anularea codului de TVA. Acesta s-a anulat incepand cu 01.03.2016. Vom vedea ce trebuia facut cu TVA-ul aferent achizitiilor de mijloace fixe si, daca nu s-a declarat atunci la incetarea activitatii, vom stabili daca se mai poate face o declaratie in prezent.

Desi nu ati precizat, consider ca P.F.A.-ul respectiv a formulat optiunea de retragere din din evidenta platitorilor de TVA. In acest caz, prin ultimul decont de TVA cod 300 depus in calitate de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, P.F.A. era obligata sa ajusteze suma TVA dedusa pentru mijloacele fixe din patrimoniul afacerii, dar numai daca acestea erau, la data de 28.02.2016, in cadrul perioadei de ajustare. In acest caz, pentru mijloacele fixe care nu sunt de natura bunurilor de capital, ajustarea trebuia efectuata la valoarea ramasa de amortizat la data de 28.02.2016, conform prevederilor art. 304 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal aplicabil.

Daca mijloacele fixe erau  de natura bunurilor de capital, ajustarea trebuia efectuata pentru perioada ramasa din cadrul perioadei totale de 5 ani, conform prevederilor art. 305 din Codul fiscal. Valoarea ajustarii astfel efectuate, trebuia evidentiata in jurnalul pentru cumparari, cu semnul minus si raportata prin decontul de TVA cod 300, la unul din urmatoarele randuri, in functie de natura mijloacelor fixe:
-  randul 30  "Regularizari taxa dedusa”, daca ajustarea s-a efectuat conform prevederilor art. 304;
-  randul 31 denumit  "Ajustari conform pro-rata/ajustari pentru bunurile de capital”, daca ajustarea s-a efectuat conform prevederilor art. 305.

In situatia in care ajustarea nu s-a efectuat si nu s-a raportat prin ultimul decont de TVA, ajustarea poate fi efectuata si la aceasta data, prin raportarea sumei TVA rezultate din calcul prin formularul cod 307 "Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata", reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr. 793   din 19 februarie 2016.

Suma TVA  astfel ajustata reprezinta TVA de plata care trebuie  achitata  bugetului  de stat,  in numerar sau prin decontare bancara sau prin mandat postal.  In acest formular se bifeaza caseta de la sectiunea  III. DATE PRIVIND SUMELE REZULTATE DIN AJUSTAREA/CORECTIA AJUSTARII/REGULARIZAREA TVA, ca urmare a  "anularii codului de inregistrare in scopuri de TVA conform art. 316      alin. (11) lit. a) - e), g) sau h) din Codul fiscal,  declar ca, din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarile taxei pe        valoarea adaugata, rezulta urmatoarele sume:  "
si se raporteaza suma TVA de plata, cu simbolul C.

In situatia in care P.F.A. a  incetat  activitatea, nu mai poate fi depus nici formularul de declaratie cod 307 deoarece persoana fizica nu mai are calitatea de persoana impozabila din punctul de vedere al TVA.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016