Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

PFA si ajustarea dreptului de deducere la anularea codului de TVA. Cum procedam?

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 05 Sep. 2016 Exclusiv
Tags: anularea codului de tva, pfa, ajustare tva, codul fiscal, declaratia 307

Dezbatem, in randurile urmatoare, situatia in care o persoana fizica autorizata platitoare de TVA face in cursul anului 2014, 2015 achizitii de mijloace fixe la care deduce TVA. In luna februarie 2016 PFA-ul doreste incetarea activitatii si se solicita la ANAF anularea codului de TVA. Acesta s-a anulat incepand cu 01.03.2016. Vom vedea ce trebuia facut cu TVA-ul aferent achizitiilor de mijloace fixe si, daca nu s-a declarat atunci la incetarea activitatii, vom stabili daca se mai poate face o declarație in prezent.

Desi nu ati precizat, consider ca P.F.A.-ul respectiv a formulat optiunea de retragere din din evidenta platitorilor de TVA. In acest caz, prin ultimul decont de TVA cod 300 depus in calitate de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, P.F.A. era obligata sa ajusteze suma TVA dedusa pentru mijloacele fixe din patrimoniul afacerii, dar numai daca acestea erau, la data de 28.02.2016, in cadrul perioadei de ajustare. In acest caz, pentru mijloacele fixe care nu sunt de natura bunurilor de capital, ajustarea trebuia efectuata la valoarea ramasa de amortizat la data de 28.02.2016, conform prevederilor art. 304 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal aplicabil.

Daca mijloacele fixe erau  de natura bunurilor de capital, ajustarea trebuia efectuata pentru perioada ramasa din cadrul perioadei totale de 5 ani, conform prevederilor art. 305 din Codul fiscal. Valoarea ajustarii astfel efectuate, trebuia evidentiata in jurnalul pentru cumparari, cu semnul minus si raportata prin decontul de TVA cod 300, la unul din urmatoarele randuri, in functie de natura mijloacelor fixe:
-  randul 30  "Regularizari taxa dedusa”, daca ajustarea s-a efectuat conform prevederilor art. 304;
-  randul 31 denumit  "Ajustari conform pro-rata/ajustari pentru bunurile de capital”, daca ajustarea s-a efectuat conform prevederilor art. 305.

In situatia in care ajustarea nu s-a efectuat si nu s-a raportat prin ultimul decont de TVA, ajustarea poate fi efectuata si la aceasta data, prin raportarea sumei TVA rezultate din calcul prin formularul cod 307 "Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata", reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr. 793   din 19 februarie 2016.

Suma TVA  astfel ajustata reprezinta TVA de plata care trebuie  achitata  bugetului  de stat,  in numerar sau prin decontare bancara sau prin mandat postal.  In acest formular se bifeaza caseta de la sectiunea  III. DATE PRIVIND SUMELE REZULTATE DIN AJUSTAREA/CORECTIA AJUSTARII/REGULARIZAREA TVA, ca urmare a  "anularii codului de inregistrare in scopuri de TVA conform art. 316      alin. (11) lit. a) - e), g) sau h) din Codul fiscal,  declar ca, din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarile taxei pe        valoarea adaugata, rezulta urmatoarele sume:  "
si se raporteaza suma TVA de plata, cu simbolul C.
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile

Vezi detalii


In situatia in care P.F.A. a  incetat  activitatea, nu mai poate fi depus nici formularul de declaratie cod 307 deoarece persoana fizica nu mai are calitatea de persoana impozabila din punctul de vedere al TVA.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - consultant fiscal

Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "PFA si ajustarea dreptului de deducere la anularea codului de TVA. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016