Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA - Diferente de curs valutar

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Dec. 2007

Diferente de curs valutar Regula generala pentru operatiunile din interiorul tarii stabileste ca, daca elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare sunt exprimate in valuta, cursul de ...

Diferente de curs valutar

Regula generala pentru operatiunile din interiorul tarii stabileste ca, daca elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare sunt exprimate in valuta, cursul de schimb folosit pentru aceste operatiuni este ultimul curs comunicat de BNR sau cursul comunicat de banca prin care se fac decontarile, din data la care intervine exigibilitatea pentru operatiunea in cauza. Normele de aplicare a Codului fiscal obliga partile contractante sa mentioneze in contractul comercial cursul pe care-l vor utiliza, cel comunicat de BCR sau cel comunicat de banca prin care se realizeaza decontarea.

Exceptia de la regula anterioara o constituie livrarile sau prestarile contractate in valuta si decontate in lei la cursul de schimb din data platii. Pentru astfel de situatii, Normele de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal, pct. 22 alin. (2), stabilesc ca diferentele de curs de schimb mentionat in factura intocmita si cursul de schimb utilizat la data incasarii nu sunt considerate diferente de pret.

Codul civil in art. 1303 stabileste ca pretul vanzarii trebuie sa fie serios si determinat sau determinabil de parti, iar art. 964 alin. (2) Cod civil precizeaza ca pretul este determinabil daca partile precizeaza in contract doar elementele cu ajutorul carora pretul va putea fi determinat in viitor, cel tarziu la data exigibilitatii obligatiei de plata.

In concluzie, la data incheierii contractului comercial avem cele doua elemente ale pretului clar determinate:

  • valoarea contractului in valuta;
  • cursul de schimb - cursul de la data platii.

Am facut aceste precizari legate de obligatiile civile/comerciale cu privire la determinarea pretului pentru a arata ca in astfel de conditii avem un pret stabilit, pe cale de consecinta sunt incidente dispozitiile din Normele de aplicare a Codului fiscal, care precizeaza ca diferentele de curs valutar nu reprezinta diferente de pret.

In practica, se va folosi cursul valabil la data intocmirii facturii, urmand ca, ulterior, diferenta de curs sa fie mentionata pe o factura rectificativa in rosu sau in negru, in functie de modificarea pozitiva/negativa a cursului de schimb, scopul fiind acela de a mentine pretul din contract.

Factura de rectificare este cu TVA, deoarece astfel, odata cu baza de impozitare, se rectifica si suma de TVA aferenta operatiunii.

Din punct de vedere contabil, operatiunea se reflecta astfel:

1. Facturarea

       4111           =                       %
                             704 Venituri din prestari servicii


                                (la cursul din data facturarii)
                                      4427 TVA colectata

2. Decontarea

         5121         =     4111 (la cursul din data incasarii)

3. Facturarea diferentei astfel incat pretul facturat sa coincida cu cel stipulat in contract:

         4111          =                     %
                               704 Venituri din prestari servicii
                               (diferenta in rosu sau in negru,
                                       in functie de caz) 
                            4427 TVA colectata 19% din diferenta

Astfel, venitul se recunoaste in contabilitate la nivelul pretului stabilit prin contract (adica suma in valuta la data platii), iar TVA colectata reprezinta 19% din aceasta valoare.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA - Diferente de curs valutar":
Rating:

Nota: 4.8 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016