keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Vanzare autoturism. Cum tratam d.p.d.v TVA si impozit pe profit?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Aug. 2014 Exclusiv
Tags: impozit pe profit, ajustarea tva, ajustare, depreciere, active, tva, cod fiscal

In cuprinsul studiului de caz de mai jos, avem ca punct de start o firma care a solicitat in iunie 2009 suspendarea activitatii, pe 3 ani si regim derogatoriu. Ulterior a intrat in inactivitate si i s-a anulat codul de TVA. Firma detine un autoturism, cu valoare neamortizata de 28 000.


Autoturismul, cumparat in ianuarie 2008, urma sa fie amortizat in 4 ani, insa pe perioada suspendarii si inactivitatii nu s-a inregistrat amortizare.La data suspendarii activitatii nu s-a facut ajustarea TVA aferent stocurilor.

In august 2014 firma doreste sa vanda autoturismul, cu 10.000 lei, unei persoane fizice care nu are legatura cu societatea.

Vom vedea astfel care sunt implicatiile fiscale din punct de vedere al TVA-ului  si al impozitului pe profit in cazul in care firma face demersuri pentru reluarea activitatii si redobandirea codului de TVA avand in vedere ca autoturismul nu este amortizat integral.

De asemenea, daca firma nu reuseste sa vanda autoturismul, vom vedea cum va se va amortiza valoarea ramasa.

In plus, vom stabili daca poate firma sa vanda autoturismul fara sa ceara reluarea activitatii.

La anularea inregistrarii in scopuri de TVA societatea  avea obligatia sa efectueze ajustarile de taxa conform art. art. 148, 149 sau 161 din Codul fiscal.
 
In ceea ce priveste amortizarea contabila, conform pct. 110 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza incepand cu luna urmatoare punerii in functiune si pana la recuperarea integrala a valorii lor de intrare.

In cazul in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, in functie de politica contabila adoptata, entitatea inregistreaza in contabilitate o cheltuiala cu amortizarea sau o cheltuiala corespunzatoare ajustarii pentru deprecierea constatata.

Pct. 31 stabileste ca ajustarile de valoare cuprind toate corectiile destinate sa tina seama de reducerile valorilor activelor individuale, stabilite la data bilantului, indiferent daca acea reducere este sau nu definitiva. Ajustarile de valoare pot fi: ajustari permanente, denumite amortizari, si/sau ajustarile provizorii, denumite ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare, in functie de caracterul permanent sau provizoriu al ajustarii activelor.
 
Din punct de vedere fiscal, conform punctului 70 indice 2 din normele metodologice date in aplicarea art. 24 din Codul fiscal, pentru perioada in care mijloacele fixe amortizabile nu sunt utilizate cel putin pe o perioada de o luna, recuperarea valorii fiscale ramase neamortizate se efectueaza pe durata normala de utilizare ramasa, incepand cu luna urmatoare repunerii in functiune a acestora, prin recalcularea cotei de amortizare fiscala.
 
Asadar, pe perioada in care mijloacele fixe sunt trecute in conservare se inregistreaza in contabilitate fie cheltuielile cu amortizarea (contul 6811 - Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor) fie ajustari pentru depreciere ( 6813 "Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea imobilizarilor" = 291 "Ajustari pentru deprecierea imobilizarilor corporale") in functie de politica contabila adoptata de societate insa acestea nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil. Cota de amortizare fiscala se va recalcula incepand cu luna urmatoare repunerii in functiune a mijloacelor fixe.
 
In situatia in care  autoturismul este vandut in perioada in care societatea este declarata inactiva conform art. 78 indice 1 din  Codul de procedura fiscala aceasta este supusa obligatiilor privind plata impozitelor si taxelor prevazute de Codul fiscal (impozit pe profit, TVA) dar, in perioada respectiva, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor.
 
Daca autoturismul se va vinde dupa incetarea inactivitatii cheltuielile efectuate (valoarea neamortizata) sunt cheltuieli deductibile fiind efectuate in scopul obtinerii de venituri impozabile.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016