keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Avansuri incasate in vederea efectuarii de servicii consultanta. Cum facem modificarea vectorului fiscal?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Iul. 2013 Exclusiv

Un SRL care a devenit platitor de impozit pe microintreprindere cu data de 01.02.2013 incheie un contract de consultanta in data de 21.03.2013. In data de 08.04.2013 se emite o factura de avans in baza acestui contract. Factura s-a inregistrat 4111=419, incasarea bancara 5121=4111.



Vom stabili astfel daca societatea avea obligatia schimbarii vectorului fiscal pentru trecerea la impozitul pe profit atata timp cat nu s-au facturat si inregistrat in contabilitate venituri din consultanta, ci doar un avans la acest contract.

Totodata, vom vedea daca este posibil ca acest contract de consultanta sa se rezilieze, fara a se mai returna avansul si daca acest lucru are implicatii asupra vectorului fiscal.

Solutia consultantului:

Potrivit prevederilor art 112 indice 2 alin 6 lit. c) din Codul fiscal, coroborat cu prevederile pct.7 din Normele metodologice, microintreprinderile care in cursul unui trimestru incep sa desfasoare activitati in domeniul consultantei, datoreaza impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile inregistrate incepand cu trimestrul respectiv. Astfel, in aceasta situatie se va depune Declaratia de mentiuni - formular 010 la organul fiscal, in teremen de 30 de zile de la data inregistrarii veniturilor din consultanta, pentru schimbarea vectorului fiscal, modificarea intervenind de la data de 01 a trimestrului respectiv.
 
Potrivit prevederilor pct 14 din Normele metodologice. baza impozabila asupra careia se aplica cota de 3% este reprezentata de totalul veniturilor trimestriale care sunt inregistrate in creditul conturilor din clasa a 7-a «Conturi de venituri», cu exceptia celor inregistrate in:

- Veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
- Veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
- Veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
- Veniturile din subventii de exploatare;
- Veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
- Veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
- Veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.

Potrivit prevederilor pct. 259 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009, veniturile din prestari de servicii se inregistreaza in contabilitate pe masura efectuarii acestora. Prestarea de servicii cuprinde inclusiv executarea de lucrari si orice alte operatiuni care nu pot fi considerate livrari de bunuri.
 
Stadiul de executie al lucrarii se determina pe baza de situatii de lucrari care insotesc facturile, procese-verbale de receptie sau alte documente care atesta stadiul realizarii si receptia serviciilor prestate.

Astfel, in situatia mentionata de dvs atata timp cat nu realizati serviciile de consultanta, avansurile respective nu se concretizeaza in venituri si in consecinta nu aveti obligatia sa schimbati vectorul fiscal.

Daca contractul va fi reziliat iar suma nu se va returna, suma respectiva se inregistreaza in contul de venituri 758 "Alte venituri din exploatare". In aceasta situatie apreciez ca nu se poate retine ca ati desfasurat activitati in domeniul consultantei pentru a fi necesar sa modificati vectorul fiscal.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016