Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cota CAS - rectificarea Declaratiei 600

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Dec. 2018 Exclusiv
Tags: pfa, cota cas, d600

Unul dintre specialistii nostri va raspunde, in studiul de caz propus astazi, intrebarilor formulate de unul din cititorii nostri. Mai jos redam cazul prezentat de cititor:

“O persoana fizica autorizata (PFA) impozitata in sistem real a realizat in anul 2016 venituri nete, exclusiv cheltuieli cu CAS, mai mari de 35% din castigul salarial mediu brut. Pentru anul 2016 a functionat 12 luni, nu a fost platitor de CAS si nu a depus declaratia D600. Prin urmare, in anul 2017, a depus declaratia D 600 - PRIVIND INDEPLINIREA CONDITIILOR DE INCADRARE IN CATEGORIA PERSOANELOR ASIGURATE OBLIGATORIU IN SISTEMUL PUBLIC DE PENSII, astfel:
 
1. La capitolul II - Date privind incadrarea.....pensii, s-a bifat subcapitolul II. 1
 
2. La capitolul III - Optiune privind cota de contributie de asigurari sociale, nu s-a bifat nimic, societatea nebifand casuta prin care se opta pentru cota integrala si nici casuta in care se renunta la aplicarea cotei integrale. La emiterea deciziei de impunere anuala pentru CAS, ANAF a calculat CAS prin aplicarea cotei integrale. La sesizarea noastra ca noi nu am optat pentru cota integrala, ni s-a spus ca trebuia sa bifam casuta cu renunt la aplicarea cotei integrale. Din ce am studiat la momentul respectv, retin ca normele prevedeau ca acea casuta trebuie completata doar daca in anul anterior as fi optat pentru cota integrala(optiune care se considera rainnoita pentru fiecare an fiscal daca nu se solicita altfel - asa cum scrie in subsolul declaratiei) si pentru anul in curs as renunta la aceasta optiune.

Ce cota de CAS ar fi trebuit sa se aplice in cazul de fata, ce prevad normele pentru completarea capitolulul III din D600 aplicabila pentru 2017? Declaratia respectiva se poate rectifica (In formularul de pe ANAF se prevede undeva in stanga sus ca Se completeaza cu X in cazul declaratiilor rectificative)”?
 

Raspunsul specialistului

Din cate inteleg, PFA nu a bifat in declaratia 600 depusa pentru anul 2016, nici optiunea pentru plata integrala si nici renuntarea la aceasta optiune.

Conform prevederilor art. 151 alin. (4) din Codul fiscal, cota de CAS pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente care determina venitul net anual in sistem real este cota pentru contributia individuala, prevazuta la art. 138 , adica 10,5%.
Alin. (5) al aceluiasi articol prevede posibilitatea persoanei fizice de a opta pentru cota integrala de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor normale de munca, prevazute la art. 138.

Asadar, regula generala este ca PFA datoreaza cota individuala de CAS de 10,5%, cota integrala fiind doar o optiune. In opinia mea, cota aplicabila in aceasta situatie ar fi trebuit sa fie cota individuala de 10,5%, pentru ca aceasta este prevazuta ca o obligatie a persoanei fizice care desfasoara activitati independente impozitate in sistem real, cota integrala fiind o optiune.

In acest sens, cu ocazia unei sesiuni de informare, ANAF a furnizat urmatorul raspuns intr-o situatie oarecum similara:
"Intrebare: La regularizarea pentru anul 2016 ce procent se va aplica asupra venitului din D200 daca PFA nu a depus D600 deci nu a optat pentru vreuna din cote? art. 152(2) ”prin aplicarea cotei individuale sau a cotei integrale de contributie, conform optiunii exprimate, prevazute la art. 138.

Raspuns ANAF: Cota de contributie de asigurari sociale OBLIGATORIE este de 10,5% , iar daca nu ati avut obligatia depunerii formularului 600 in care sa fi optat pentru cota integrala de 26,3%, recalcularea se face cu cota de 10,5%".
 
In situatia in care organul fiscal a emis decizie de impunere, nu mai puteti rectifica declaratia depusa, dar aveti posibilitatea contestarii acestei decizii la organul fiscal emitent in termen de 45 de zile de la data comunicarii, in conditiile prevazute de Titlul VIII din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cota CAS - rectificarea Declaratiei 600":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016