Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Dat fiind solicitarile nenumarate venite din partea contribuabililor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a organizat, miercuri, 20 martie 2019, o noua sesiune de asistenta online pe tema "Completarea si depunerea declaratiei unice pentru declararea impozitului pe veniturile estimate/ norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019".
In cele ce urmeaza, veti gasi raspuns la probleme precum:
Intrebare 1
Buna ziua! Am un apartament impreuna cu sotul, inchiriat. Sotul mi-a cedat prin declaratie notariala veniturile din inchiriere. Unde incarc declaratia? Anul trecut pe declaratie era un loc Arhiva, acum pe cea din 2019 nu este! Multumesc!
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Manual de politici contabile - Stick USB
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Raspuns ANAF
Buna ziua! Pentru a putea atasa la Declaratia Unica un document justificativ, dupa ce validati formularul, in aplicatia Adobe Reader, dati click pe iconita din partea stanga care reprezinta o agrafa si apoi, din sectiunea nou deschisa, actionati butonul „Add”, cautati documentul in calculatorul dumneavoastra, il selectati si apasati butonul „Open”. Salvati fisierul PDF al Declaratiei Unice pe calculator si astfel, la transmiterea declatiei, veti transmite si documentul justificativ.
Intrebare 2.a
Raspuns ANAF
LEGEA nr. 50/2019 privind Legea bugetului de stat pe anul 2019 nu prevede acordarea de bonificatii. In cazul in care dvs. v-ati «acordat» bonificatii, trebuie sa depuneti rectificativa. Declaratia rectificativa se completeaza inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute in
Intrebare 2.b
Raspuns ANAF
Contribuabilii pot rectifica impozitul pe venitul estimat pana la data de 31 decembrie a anului de impunere. Fac exceptie contribuabilii care nu au obligatia completarii capitolului I din Declaratie si care rectifica Declaratia in conditiile prevazute de Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Intrebare 3
Raspuns ANAF
Referitor la cele prezentate de dumneavoastra, va comunicam faptul ca veti dobandi calitatea de asigurat la data depunerii Declaratiei Unice, iar suma de plata in contul CASS, pentru 12 luni, este stabilita prin aplicarea cotei de 10% la baza de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara, indiferent de data depunerii declaratiei. Salariul minim brut pe tara, in functie de care se stabileste contributia pentru persoanele fara venituri, este de 2.080 de lei de la 1 ianuarie 2019. Prin urmare, cota CASS 10% aplicata la 12.480 lei inseamna 1.248 de lei. Aceasta este suma care trebuie achitata pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia, indiferent de data depunerii Declaratiei.
Intrebar​e 4
Buna ziua, in sectiunea C.I.1 randul 3 "Plati efectuate pana la data depunerii declaratiei prezente", trebuie trecute sumele platite in cursul anului 2018? Mentionez ca in timpul anului trecut am facut plati anticipate conform Declaratiei depuse in anul 2018. Declaratia curenta am depus-o, dar nu am trecut sumele platite aferente anului 2018.
Raspuns ANAF
La sectiunea C.I.1-Rd.3 “Plati efectuate pana la data depunerii declaratiei prezente” – se inscrie, dupa caz, suma reprezentand platile efectuate pana la data depunerii Declaratiei, in contul impozitului anual pe venitul realizat/ CAS/CASS, pentru anul fiscal 2018, stabilite prin declaratia prezenta. Prin plati efectuate se intelege atat sumele platite de contribuabil, cat si sumele retinute la sursa in contul impozitului anual pe venitul realizat in anul 2018, stabilit prin Declaratia prezenta. Mentionam ca sectiunea C cuprinde date informative.
Intrebare 5
Buna ziua! La depunerea Declaratiei am intampinat o eroare de depunere, anume “Nu a fost depusa o declaratie initiala valida pentru aceeasi perioada”. Am solicitat prin intermediul site-ului comunicarea unor explicatii, iar raspunsul a fost “O declaratie rectificativa poate fi validata doar daca exista o declaratie initiala anterioara validata sau o alta declaratie rectificativa anterioara validata.”
Raspuns ANAF
Ati primit mesajul de eroare mentionat deoarce la completarea Declaratiei ati bifat campul Declaratie rectificativa la capitolul I sau II. In cazul dvs. trebuie sa depuneti din nou Declaratia, completata corespunzator, fara a bifa campurile Declaratie rectificativa aferente capitolelor I sau II.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Obligatii declarative si de plata in cazul suspendarii activitatii PFA-urilorDeclaratia Unica. Venituri din chirii si dividende 2019Impozitul pe veniturile realizate din strainatate in anul 2018: Completarea Declaratiei UniceDeclaratia Unica – tot ce trebuie sa stie persoanele fizice care obtin venituri din activitati agricoleRaspunsuri OFICIALE de la ANAF cu privire la completarea si depunerea Declaratiei Unice 2020Ultimele articole
31 iulie, ULTIMA ZI de depunere a Declaratiei Unice!Bonificatii aferente Declaratiei Unice pentru 2018 si 2019Oficial de la ANAF: Completarea si depunerea Declaratiei Unice 2019! Raspuns la 31 de intrebariDECLARATIA UNICA 2019: Eroare la depunerea declaratiei rectificativeVenituri din 2018: Completarea Declaratiei Unice 2019. Explicatii pas cu pasArticole similare
Material ANAF: Cum se face inregistrarea in SPV a persoanelor fizice si ce servicii au la dispozitie contribuabiliiCum arata, in rezumat, modificarile pentru Declaratia 088?Completarea si depunerea D212 si D230 pentru persoanele fizice care doneaza pana la 3,5% din impozitul anual datoratComerciantii de pe litoral, certati cu legea! ANPC a constat abateri la peste 90% dintre unitatile controlate!D700 in 2023: Formularul NU se va mai depune in cazul firmelor care raman la impozitarea microUltimele articole
SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024OUG 41/2022 privind E-Transport, modificat prin OUG 129/2024. Tabel comparativ cu schimbarileVenituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROArticole similare
Facilitatea de 1.500 lei pentru cresa si gradinita ar putea fi extinsa la mai multi beneficiariCum impozitam profitul impozabil rezultat la lichidare?Tichete cadou 2022. Se pot acorda sub forma de bani pe cardul de salariu?Firmele care NU mai sunt microintreprinderi pot reveni la acest regim fiscal din 2024?Codul fiscal 2011 (Partea II.1): Modificari si completari aduse Legii nr.571 din 2003 prin Ordonanta 30 din 2011Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiBolos: Bonificatia de 3% acordata celor bun-platnici ar putea fi permanentaCladiri inchiriate catre persoane juridice. Se aplica modificari din 2025 cu privire la impozit?Declaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"